Kliešťová encefalitída - rizikové faktory!

Jana Pattsová. Zdroj: medicinenet.com, kliest.sk | 25. jún 2017
Kliešťová encefalitída - rizikové faktory!
foto: iStock.som

Je pravda, že infikovaný kliešť si obeť nevyberá, no na pozore by sa mali mať hlavne malé deti a ľudia vo vyššom veku.

Náchylnejší na encefalitídu sú aj ľudia s oslabeným imunitným systémom. Najväčší výskyt ochorenia je v lete a najčastejšie sa môžete nakaziť pri turistike či práci v záhrade.

Chytiť ju môžete aj z mlieka

Encefalitídou sa môžete nakaziť nielen po poštipnutí kliešťom. Menej známy je prenos vírusu prostredníctvom konzumácie nepasterizovaného mlieka a mliečnych výrobkov.

Stačí skonzumovať hrudku syra vyrobenú z nepasterizovaného mlieka, ktoré pochádza od zvieraťa nakazeného vírusom kliešťovej encefalitídy a v ohrození ste aj vy. Mlieko je preto potrebné pred konzumáciou prevariť alebo piť pasterizované.

Čím nás ešte môžu nakaziť?

Kliešte v našich zemepisných šírkach prenášajú okrem kliešťovej encefalitídy aj lymskú boreliózu. Na rozdiel od encefalitídy ide o bakteriálne ochorenie, ktoré postihuje nervový, srdcovo-cievny a kĺbový systém.

Chorého bolia nielen kĺby, baktéria spôsobuje tiež zápal srdcového svalu, čo môže mať za následok poruchy srdcového rytmu a zlyhanie srdca. Bohužiaľ, proti tejto chorobe sa nedá očkovať.

Kliešť je neviditeľný zabijak. Čaká na svoju obeť, aby sa na ňu prisal. Nedajte dotieravým parazitom šancu. Stačí, ak si budete dávať väčší pozor a krásna prechádzka v prírode sa nemusí zmeniť na boj s nepríjemnou chorobou.

Pár faktov o kliešťoch:

  • Kliešte patria medzi pavúkovce.
  • Prisajú sa skôr na psov ako na mačky.
  • Existuje až 650 druhov kliešťov, z ktorých niektoré prenášajú choroby: lymskú boreliózu, kliešťovú encefalitídu či ehrlichiózu, babeziózu či bartonelózu.
  • Jedna samička produkuje 2 500 až 4 000 vajíčok. Každá vývojová fáza môže mať pokojné štádium v dĺžke 6 mesiacov až 1 rok pred obdobím satia.
  • Krv sajú len samičky kliešťa. 
Čítajte tiež: KLIEŠTE - kde číhajú? Nepodceňujte ochranu!