Kŕčové žily: Môžu za to podpätky?

Zuzana Vrecková | 21. júl 2018
Kŕčové žily: Môžu za to podpätky?

Ochorenie kŕčových žíl postihuje polovicu populácie, no trikrát častejšie ako muži sa s nimi trápia ženy.

„V niektorých prípadoch môže za varixy dedičnosť a genetika. Vo všetkých ostatných prípadoch sme vinníkmi my a náš životný štýl.“

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že varixy, povedané odbornou terminológiou, sú čisto estetickým problémom. Áno, aj. Sú to zhrubnuté, kľukaté a nad úroveň vystupujúce žily, ktoré sú schopné privodiť poriadne komplexy.

Horšie však je, že sú aj bolestivé a nemali by sme ich prehliadať. Najčastejšie postihujú dolné končatiny, v ktorých dochádza k zlému prekrveniu, žily sa upchávajú a vznikajú neestetické „hľuzy.“ Tieto upchaté žily sa ozývajú najmä po náročnom dni. Ak sme veľa sedeli alebo, naopak, veľa stáli, pociťujeme ťažké nohy a silné bolesti.

POZOR! Ak máte pri sedení prekrížené nohy, nepomáhate si, a ak dokonca na jednej z nôh sedíte, upcháte si žily úplne.

Kto je vinníkom kŕčových žíl?

Začneme alibisticky – v niektorých prípadoch môže za varixy dedičnosť a genetika. Vo všetkých ostatných prípadoch sme vinníkmi my a náš životný štýl.

Pokiaľ príliš dlho sedíme alebo stojíme, krv nemôže dostatočne zo žíl odtekať a hromadí sa. Ak máte pri sedení prekrížené nohy, nepomáhate si, a ak dokonca na jednej z nôh sedíte, upcháte si žily úplne. Sledujte si polohu, v ktorej sa vaše nohy nachádzajú a tiež, koľko času v nej musia vydržať.

Vždy večer si, napríklad pri sledovaní televízie, vyložte do polohy, ktorá bude vyššia ako vaše telo, aby nastalo prekrvenie.

Rizikové je i nosenie vysokých podpätkov. Odborníci sa zhodujú, že viac ako tri hodiny za jeden deň by sme na vysokom podpätku (rozumej vyššom ako 4 cm) stráviť nemali.

Chybné držanie tela, málo pohybu, zlá životospráva i ťažká fyzická záťaž – to sú ďalší nepriatelia pekných a zdravých nôh.

Dôležité potraviny pre prevenciu kŕčových žíl

Ak doteraz vaša strava neobsahovala dostatok vlákniny a vitamínov, je načase si ju upraviť. Denne vypite pol litra mrkvovej šťavy a skúste konzumovať viac štipľavých byliniek, ktoré stimulujú obehový systém (korenie, zázvor, kurkuma).

Ak neprijímate v strave dostatok vlákniny, vzniká v tele zápcha a následne tlak v žilách, preto sa strukoviny, celozrnné potraviny, ovocie a zelenina musia stať vašimi nerozlučnými priateľmi.

V neposlednom rade obohaťte svoj jedálniček o astringentné potraviny, ktoré patria medzi sťahujúce potraviny. Žily stiahnu a zabránia vzniku trombov.

Takýchto látok obsahuje najviac gaštan a pagaštan, preto sa extrakt z nich pridáva do mnohých hojivých zázrakov a mastičiek.

Praslička vám zase pomôže pri nahromadení vody v tele.