Mrazivá cesta k pevnému zdraviu: KRYOTERAPIA

Redakcia | 20. február 2024
Mrazivá cesta k pevnému zdraviu: KRYOTERAPIA

Máme obdobie červených nosov, zamrznutých prstov, ľadových nôh a drkotajúcich zubov. Väčšina ľudí v zime trávi čas doma, pekne v teple. Avšak vedeli ste, že chlad má pozitívne účinky na naše telo? Nie je náhoda, že posledné roky stúpa záujem o plávanie v studenej, či dokonca ľadovej vode, otužovanie, prípadne o kryoterapiu. Okrem benefitov tieto činnosti so sebou prinášajú aj riziká a viacero základných pravidiel, ktoré by sme mali pre našu bezpečnosť dodržiavať.

Plávanie v studenej vode, otužovanie

Prvé organizované zimnoplavecké akcie, pod dobovým názvom športové otužovanie, sa na Slovensku uskutočnili v roku 1978 pod gesciou plavca - účastníka Olympijských hier v Helsinkách 1952 Vladimíra Skovajsu (1929 – 2002). Dnes je na Slovensku  14 otužileckých klubov a záujem o plávanie v studenej vode stále stúpa. 

Avšak skôr, ako začneme otužovať, dôležitá je návšteva všeobecného lekára. Aj keď je otužovanie zdraviu prospešné, nie každý s ním môže začať, prípadne ho pravidelne absolvovať. Pri vyšetrení sa dôraz kladie na dýchacie cesty, srdce, pľúca a obličky. Po schválení lekárom nám už nič nestojí v ceste. Najjednoduchšou metódou je pravidelne plávať na prírodných kúpaliskách, jazerách, vodných nádržiach od leta, cez jeseň a neprestať až do zimy. Tak sa postupne pripravíme a privykneme si na chlad. Sú však aj iné metódy, ktoré môžeme využiť a fantázii sa medze nekladú. Napríklad behanie naboso po snehu môže byť veľká zábava a skvelý prvý krok pre všetkých. Pravidelné vetranie miestností v každom ročnom období, kúpanie sa s ľadovými kockami, saunovanie, sprchovanie alebo polievanie vodou je asi najčastejšia metóda, ktorú pozná azda každý. Pričom všetky sú určené nielen dospelým, ale aj deťom. Tým často stačí pridať prvok zábavy, či malé prekvapenie a nadšene sa k vám pripoja.

No možno málokto vie, že pri tejto metóde treba dodržiavať určitú postupnosť, aby sme si neublížili. Najskôr polievame chodidlá a zápästia vodou, ktorá má izbovú teplotu. Každý deň si teplotu postupne znižujeme. Teplotu si regulujeme podľa potreby, pretože sami najlepšie vieme, čo vaše telo znesie. Postupne ochladzujeme kolená, stehná, ruky a ramená, brucho, hrudník a nakoniec celé telo. Teplotu vody znižujeme postupne tak, aby sa telo poriadne adaptovalo na chladnú vodu. Pridávaním studenej vody pripravíte svoj organizmus po stránke fyzickej a seba po stránke psychickej na zimné plávanie v ľadových vodách. Po každom otužovaní je dobré dosucha sa utrieť telo. Ak sa z otužovaním  rozhodnete začať na jeseň alebo v zime, je dobré po každej aplikácii, okrem poriadneho vysušenia, obuť si teplé ponožky, aby nohy ostali v teple.

Či otužovanie berieme ako rekreačnú aktivitu, ktorá nás udržiava fit, alebo sa stalo naším životným štýlom, jedná sa o značnú fyzickú námahu, a preto je dobré sa na každé otužovanie  pripraviť. 

1. Základ pred samotným otužovaním je ľahké teplé jedlo, ideálne polievka. 
2. Nezabúdame na dostatok tekutín, avšak alkohol určite neparí do tejto skupiny! Rozširuje cievy a tým rýchlo podchladzuje organizmus.
3. Pred samotným vstupom do vody sa dobre rozcvičíme. Je dôležité prekrviť telo, nie však veľmi prehriať. Odporúča sa rozcvička, alebo krátky beh len v plavkách a vhodnej obuvi. 
4. Pomaly, ale plynule vstupujeme do vody. Nezastavujeme sa, nevraciame sa a budeme odmenení. 
5. Po samotnom výkone rýchlo rozhýbte stuhnuté končatiny, osušíme sa a doplníme tekutiny, ideálny je teplý čaj.

Ako sa obliecť na otužovanie? 

Ľudské telo nie je na chlad dobre pripravené. Preto je potrebné obliecť sa tak, aby nedošlo k poškodeniu tela, konkrétne hlavy, uší, prstov a nôh. Overenou voľbou je hrubá neoprénová čiapka, je výbornou ochranou hlavy a uší. Neoprénové rukavice, ideálne s protišmykovou úpravou na dlani a na ochranu nôh nízke topánky s pevnou podrážkou a jednoduchým obúvaním. 

Ako pôsobí plávanie v studenej vode na naše telo?

Zlepšuje metabolizmus

Vystavenie sa studenej vode znižuje telesnú teplotu. Keď teplota klesne, telo reaguje tak, že sa chveje a generuje viac tepla mimovoľným sťahovaním svalov - triaška. Srdce tiež pumpuje krv rýchlejšie, aby sa zvýšil obeh, a vo všeobecnosti telo pracuje na bunkovej úrovni tvrdšie, aby udržalo homeostázu a zabránilo podchladeniu. Na to všetko, samozrejme, využíva energiu. 

Podporuje obehovú sústavu

Plávanie ponúka mnoho výhod pre celý kardiovaskulárny systém, vrátane samotného srdca a ciev. Pri plávaní v studenej vode sa prekrví celé telo až po pokožku, aby sa udržalo v teple. 

Silný imunitný systém

Studená voda spôsobuje zvýšenie množstva bielych krviniek produkovaných imunitným systémom. Čím napomáha brániť organizmus pred potenciálnymi hrozbami – vírusy, baktérie, kvasinky. Okrem iného, kúpanie v mrazivej vode má protizápalové účinky a zároveň aj  tlmí bolesť.

Podporuje hormonálnu rovnováhu

Niektoré výskumy naznačujú, že ďalšou výhodou plávania v studenej vode je podpora hormonálnej rovnováhy, produkcie estrogénu a testosterónu, ktoré prispieva k plodnosti i zdravému libidu. Vyššia produkcia týchto reprodukčných hormónov je spojená s ďalšími pozitívnymi účinkami, ako je napríklad jednoduchšie budovanie svalstva, väčšia sebadôvera  aj  sebaúcta, zlepšená nálada a viac energie.

Uvoľňuje endorfíny - „hormóny dobrej nálady“

Plávanie v studenej vode je nielen formou aeróbneho cvičenia, ktoré môže pomôcť v boji proti stresu, úzkosti a depresii, ale uvoľňuje aj endorfíny, pretože je to akási forma bolesti. Ako vysvetľuje Medzinárodná asociácia ľadového plávania, „Plávanie v studenej vode nás približuje k bariére proti bolesti.“

Naše telá produkujú endorfíny, keď sa stretávame s bolesťou, ktorá nám pomáha vyrovnať sa a reagovať. Mnoho plavcov v studenej vode zisťuje, že po výstupe z vody sa cítia pokojnejší a pozitívnejší. Niektorí majú tiež pocit, že pomáha zvládať chronickú bolesť, ako je poškodenie nervov, bolesť krku a ramien, ktoré môžu byť spojené so zápalom. Expozícia chladu je navyše spojená so znížením únavy a zlepšením zotavenia z cvičenia.

Spolu to ide ľahšie

Ďalšou potenciálnou výhodou plávania v mrazivej vode je sociálny aspekt. Ak sa rozhodnete pre takýto typ otužovania s tímom alebo skupinou priateľov, bude to určite viac zábavné, zaujímavé a možno motivačné do budúcnosti si plávanie zopakovať. 

Kryoterapia

Kryoterapia je metóda založená na princípe pôsobenia nízkej teploty, -110 až -160 °C, krátky čas, čo predstavuje 2 – 4 minúty. Prvým novodobým priekopníkom tejto technológie pre lekárske a komerčné účely bol Japonec Toshiro Yamauchi, ktorý sa podieľal aj na skonštruovaní prvej kryokomory, dokončenej v roku 1978. V posledných rokoch sa na zdokonaľovaní tejto metódy podieľajú poľskí odborníci.  Cieľom liečby je vyvolať fyziologicku reakciu tela na extrémny chlad. Hlboký mráz, kryoterapia, pacientovi neublíži vďaka tomu, že kryokomora obsahuje iba upravený suchý vzduch, technicky absolútne zbavený vlhkosti.

Rovnako ako pri plávaní v studenej, ľadovej vode je nevyhnutné lekárske vyšetrenie. Vstup sa neodporúča tehotným ženám a ľudom s chudokrvnosťou, epilepsiou, ischemickou chorobou srdca, klaustrofóbiou, nestabilným krvným tlakom a podobne. Po krátkej adaptácii v predsieni s teplotou – 60 °C sa prechádza do hlavnej komory s teplotou okolo –130 °C na približne dve až tri minúty. Po uplynutí času v hlavnej komore sa presunieme späť do predsiene a následne do aeróbnej miestnosti, kde sú rôzne prístroje (bežecké pásy, steppery, stacionárne bicykle a podobne), kde je potrebné cvičenie 10 až 15 minút. Denne je možné absolvovať maximálne dva vstupy, výnimočne tri, aj to len u vrcholových športovcov.

Na základe doterajších poznatkov je možné konštatovať, že kryoterapia zohráva v procese regenerácie organizmu a v liečbe poúrazových stavov pohybového aparátu výraznú úlohu, a vo vrcholovom športe sa stáva jeho neoddeliteľnou súčasťou.

Ako pôsobí chlad na naše telo?

Kryoterapia má 
pozitívny vplyv na imunitný systém – posilnenie obranyschopnosti organizmu
výrazný pozitívny vplyv na psychiku zdravých a i chorých
dochádza k fyzickému i psychickému relaxu, mizne pocit únavy  a zlepšuje náladu 
usbjektívna bezbolestnosť v dôsledku pôsobenia hormónov a znížením vodivosti nervov
výrazne zvyšuje rozsah pohybu napätých svalov okolo chorobne zmenených kĺbov
výdatný prietok krvi cez brušné orgány v dôsledku redistribúcie krvi vplyvom rozdielu teplôt na povrchu tela
zvýšená látková výmena podmieňuje dokonalejšiu redistribúciu minerálov a vitamínov – veľké pozitívum pri osteoporóze
biochemická regenerácia a detoxikácia organizmu
zlepšuje citlivosť na inzulín
Kryoterapia zmierňuje:
zápalové ochorenia pohybového aparátu, ako napríklad reumatoidnú artritídu
zápalové zmeny na metabolickom podklade – DNA
degeneratívne ochorenia kĺbov a chrbtice, ochorenia medzistavcových platničiek, bolesti chrbtice
poranenia svalov, kĺbov a šliach
sklerózu multiplex
Alzheimerovu a Parkinsonovu chorobu
reumatoidnú spondylitídu
stavy po mozgovej obrne
degeneratívne zmeny v dôsledku poruchy motoriky nervov
psoriázu
príznaky migrény
ťažkosti pri menopauze
celulitídu
erektilnú dysfunkciu

Kryoterapia a aj plávanie v studenej vode majú podobné účinky na telo. Je už len na nás, ktorou cestou sa vyberieme, no minimálne stojí za to vyskúšať si limity svojho tela, zlepšiť si zdravie, alebo len vyčistiť si hlavu a získať na svet nový pohľad.