Páli vás záha ? Poradíme vám ako si pomôcť stravou.

Michaela Korpášova- NUTRIDADAPT | 3. február 2024
Páli vás záha ? Poradíme vám ako si pomôcť stravou.

Pálenie záhy, ľudovo nazývané aj kyselina, je nepríjemný pocit, ktorý človek pociťuje ako ťažobu v hrudi často spojenú s pálením v hrdle. Môže vyústiť až do gastroenterologického ochorenia reflux. Podľa štatistík sa viac vyskytuje u mužov ako u žien. Mnohé tehotné ženy počas tehotenstva pociťujú pálenie záhy, ktoré sa zvyčajne po pôrode stratí.

Ak človek vie, po ktorom jedle, prípadne po akej kombinácii jedál môže očakávať pálenie záhy, je jednoduché sa mu vyhnúť. Často však človek ani len netuší, ktoré potraviny by mu pálenie mohli spôsobovať, prípadne, čo je možné konzumovať, aby páleniu záhy predchádzal. 

Ak vás pálenie záhy netrápi iba v súvislosti s určitým pokrmom, ale trpíte ním podstatne často, nielen vo dne, ale aj v noci a nepomáhajú vám ani rady lekárov, že máte spať vo vyvýšenej polohe, aby hlava bola vyššie ako hrudník, nepomáhajú ani recepty starých mám, že si máte dať pohár mlieka či sódu bikarbónu, je namieste pozrieť sa na potraviny, ktoré by vám mohli pomôcť predchádzať páleniu záhy, prípadne vám uľavili od príznakov. 

Citrón
Citrón, resp. šťava z citróna pomáha neutralizovať žalúdočnú kyselinu, preto pohár citrónovej vody po jedle by mohol byť pre vás prospešnejší, ako vypitie pohára čistej vody. 

Jablčný ocot
Alternatívou k vode s citrónom je voda s jablčným octom. Ak vás už prepadne pálenie záhy, vyskúšajte zmierniť príznaky a zbaviť sa ho pomocou popíjania vody zmiešanej s jablčným octom. Stačí, ak si v pohári vody rozmiešate 2 lyžičky jablčného octu a po dúškoch nápoj vypijete. Úľavu by ste mali pocítiť do pár minút. 

Zázvor
Zázvor sa odporúča ako prvá pomoc pri pálení záhy aj pre tehotné ženy. Dnes sa už vyrábajú aj lízanky, ktoré sa odporúčajú budúcim mamičkám, aby ich mali poruke, keď príde pálenie. Zázvor je účinný v boji proti páleniu záhy vo forme čaju. Čerstvý si ho môžete jednoducho najemno nastrúhať, zaliať vriacou vodou a nechať vylúhovať. Použiť môžete, samozrejme, porciovaný, ako aj sypaný zázvorový čaj, ale čerstvý je čerstvý. 

Mliečne výrobky (jogurty, kefír, acidko)
Nie každému pohár mlieka zaberie, niekomu najskôr aj prinesie úľavu, potom sa však po nejakej dobe pálenie záhy vráti a v oveľa väčšom rozsahu. Preto sa na zmiernenie príznakov pálenia záhy odporúčajú skôr mliečne výrobky v podobe syrov alebo jogurtových a kefírových nápojov.

Skúšali ste už Aloe vera?
Rastlina Aloe vera má naozaj rozmanité účinky, od priaznivého vplyvu na vonkajšie poranenia pokožky, až po vnútorné užívanie. Vyskúšajte si na upokojenie žalúdka a hrdla vypiť cca 1 - 1,5 dcl aloe vera.

Sladké drievko
O tom, že žutie žuvačky cca 30 minút po jedle je prospešné na predchádzanie páleniu záhy, asi viete. Podobne funguje aj žutie sladkého drievka. Žutím sa totiž vylučujú sliny, ktoré neutralizujú žalúdočnú kyselinu.  

TIP: Obdobne ako zázvor pôsobí aj cesnak. Môžete si ho pravidelne pridávať do jedál alebo ho môžete pri pocitoch pálenia záhy žuť, ak vám jeho prenikavá chuť nevadí.