PITNÝ REŽIM: Ako zistím, že prijímam dosť tekutín?

Dagmar Balúchová | 18. máj 2018
PITNÝ REŽIM: Ako zistím, že prijímam dosť tekutín?

Patríte medzi ľudí, ktorí podceňujú pravidelný pitný režim a neviete, koľko tekutín by ste mali prijímať? Alebo si naň, naopak, dávate pozor, ale ste zmätený, ktoré tekutiny sú pre vás optimálne? Poradí Martin Chudý, konzultant pre optimálne zdravie a výživu (www.martinchudy.sk).

Koľko tekutín mám prijať denne?

Taká maličkosť, ale taký problém. Vziať pohár kvalitných tekutín a pravidelne ho vypiť. Zdá sa to jednoduché, ale, bohužiaľ, asi to nie je také ľahké pre veľkú časť populácie.

Pretože mnohí sú pomerne často dehydrovaní, čo sa prejavuje výrazne dožlta sfarbeným močom, ktorý, navyše, môže nepríjemne zapáchať. Zároveň je takýto moč málo objemný. Takýto stav je pre organizmus veľmi nežiaduci a v niektorých situáciách môže dokonca ohroziť život.

Ľudia jednoducho zabúdajú piť pravidelne, pretože nemajú vytvorený návyk a nedisponujú dostatkom informácií o dôležitosti pitného režimu. Pri pitnom režime je rozhodujúca farba moču. Ak je číra (max. svetložltá) a moč je dostatočne objemný, tak máte dostatok tekutín.

Väčšinou k tomu budete potrebovať 1 – 4 litre tekutín denne v závislosti od vašej hmotnosti.

Ak chcete detailnejšie spoznať svoje telo, môžete si pomôcť týmito 3 krokmi:

1. Pite počas dňa určitý objem tekutín (napr. 3 dcl).
2. Zvoľte si interval príjmu týchto tekutín (napr. každých 30 min., nie viac ako 60 min.).
3. Sledujte farbu svojho moču.

V priebehu niekoľkých dní sa určite naučíte, aký objem  a v akých intervaloch by ste mali približne prijímať, aby ste si udržali číru farbu moču. Následne vôbec nemusíte počítať celkový denný príjem, pretože ten sa bude meniť vplyvom počasia, stresu, tréningu či vášho metabolizmu (niekto sa potí viac, napr. ektomorf somatotypy).

Vy si len sledujte farbu a objem vášho moču

Avšak pozor, ani s tekutinami to netreba preháňať, pretože všetko musí byť v rovnováhe.
Nadbytok tekutín môže rozriediť obsah elektrolytov (ióny sodíka, draslíka, horčíka, vápnika a iné) v plazme a spôsobiť dočasné svalové a nervové problémy.

Preto nemá zmysel liať do seba zbytočne prehnané množstvá tekutín. Jediné, čo potrebujete, je vytvoriť si správny návyk, ktorý vás bude sprevádzať do konca vášho života.

Fotogaléria