Povedzte NIE hemoroidom

PR článok | 2. september 2024
Povedzte NIE hemoroidom

Hovorí sa o nich viacej, lebo už dávno neplatí, že trápia iba staršie ročníky a ženy po pôrode. Pribúda čoraz viac mladších pacientov a lekári varujú, že do veľkej miery za to môže životný štýl, na ktorý sme nabehli. Ako sa hemoroidov zbaviť?

Dôležitá je pomoc aj príčina

Hemoroidy sa často vyskytujú u ľudí s pevnou stolicou a zápchou, pretože veľký tlak pri vyprázdňovaní sa prenáša na žily konečníka, ktoré sa potom rozširujú. Rizikovým faktorom je tiež tehotenstvo, pôrod, ale aj obezita. Hemoroidy vznikajú s väčšou pravdepodobnosťou u ľudí, ktorí veľa sedia či stoja a pokiaľ pacient súbežne s liečbou nerieši dôvod ochorenia, nebude sa môcť spoľahnúť, že sa ochorenie nevráti.

Hemoroidy sú rozšírené žilné pletence v sliznici konečníka a v okolí análneho otvoru. Príznaky: bolestivosť, svrbenie konečníka, pocit „plnosti“ v tejto oblasti, krvácanie z konečníka, zápcha, opuch konečníka, hlienistá prímes v stolici.

Prvá pomoc

• Zvýšiť príjem vlákniny – čerstvého ovocia a zeleniny, jedálniček obohatiť o strukoviny, celozrnný chlieb, cestoviny a naturálnu ryžu.
• Dodržiavať pitný režim – aspoň 8 pohárov vody.
• Cvičenie – pohyb je výbornou prevenciou zápchy, ktorá spôsobuje hemoroidy.
• Neváhajte navštíviť lekára - aby ste zabránili nežiadúcemu vývoju závažnejšieho ochorenia.

Účinná býva už prvotná domáca samoliečba

Pri liečbe hemoroidov sa úspešne používajú rôzne účinné látky a ich kombinácie, v závislosti či ide o tablety, masti alebo čapíky. Pomôcť môže napríklad kombinácia dvoch účinných látok: kalciumdobesilátu a lidokaínu, ktoré sa zmiešavajú vo forme rektálnej masti. Lidokaín je dobre známa látka a obsahuje ju viacero homoroidálnych liečiv, znižuje svrbenie a bolesť znecitlivejúcim účinkom na sliznicu a kožu. Kalciumdobesilát upravuje narušenú funkciu stien hemoroidálnych žíl, tlmí ich zvýšenú priepustnosť, zvyšuje ich odolnosť a znižuje tvorbu opuchov. Masť s touto kombináciu, okrem iného, mechanicky chráni okolie konečníka. Prínosom je tiež fakt, že môže pomôcť ako dospelým, tak aj dospievajúcim od 15 rokov.