Poznáte tzv. celebritný vitamín? Možno chýba aj práve vám

SmartHit | 30. jún 2021
Poznáte tzv. celebritný vitamín? Možno chýba aj práve vám
foto: SmartHit

Niektorí zdravotníci považujú vitamín B12 za najdôležitejší z ôsmich vitamínov skupiny B. V organizme je zodpovedný za vývoj a správnu funkciu centrálnej nervovej sústavy, za syntézu DNA, delenie buniek, krvotvorbu a metabolické procesy.

Celebritný vitamín

Takto stručne by sme predstavili vitamín B12, ktorého najväčšími propagátormi sú v súčasnosti svetové celebrity. Madonna, Justin Timberlake, Rita Ora či Katy Perry tvrdia, že zdrojom ich nekonečnej energie je práve vitamín B12.

Ako zistiť, že nám chýba?

Pri nedostatku vitamínu B12 môžeme pociťovať únavu, celkovú slabosť, ospalosť, dokonca aj poruchy pamäte, v staršom veku jeho nedostatok prispieva k rozvoju Alzheimerovej choroby či demencie. Problém s rozmazaným videním, vypadávaním vlasov alebo bledou pokožkou môže tiež súvisieť s jeho nedostatkom. Niektorí pacienti udávajú mravenčenie či necitlivosť v končatinách, slabosť nôh, depresiu, úzkosť, nesústredenosť a celkovú nepohodu. Nedostatok vitamínu B12 môže byť aj príčinou vriedkov v ústach a znecitlivenia chuťových receptorov.

Kde sa Vitamín B12 prirodzene nachádza?

Nutrične významné množstvo vitamínu B12 sa nachádza v potravinách živočíšneho pôvodu. Rastlinná strava obsahuje iba stopové množstvá tohto vitamínu a to len v potravinách, u ktorých prebehol fermentačný (kvasný) proces. Preto sú jednou z najrizikovejších skupín s nedostatkom vitamínu B12 vegáni a vegetariáni a ľudia s chorobami tráviaceho traktu.

Ako sa v organizme vstrebáva?

Vstrebávanie Vitamínu B12 v organizme je veľmi zložitý proces. Je ovplyvnený našim celkovým zdravotným stavom, stavom tráviaceho traktu, pH v žalúdku, alergiami, autoimunitnými ochoreniami atď. Preto si svetové hviezdy tento „celebritný vitamín“ pravidelne dopĺňajú prostredníctvom supplementov. Nie je však doplnok ako doplnok.

Buďte ako celebrita – doplňte si energiu

Tým z nás, ktorí potrebujú rýchlejšie doplniť tento vitamín, zdravotníci odporúčajú zvoliť si doplnok na báze hydroxokobalamínu. V tejto forme sa vitamín B12 najčastejšie vyskytuje v strave a preto sa najlepšie vstrebáva. Hydroxokobalamín obsahuje nová generácia výživových doplnkov SmartHit IVTM Vitamín B12. Technológia jeho výroby umožňuje enkapsuláciu hydroxokobalamínu do mikrokapsúl, ktoré sa v tenkom čreve vstrebávajú až 6-krát účinnejšie v porovnaní s bežnými doplnkami s obsahom vitamínu B12. Vďaka tomu pocítia jeho blahodarné účinky aj ľudia s chorobami tráviaceho traktu oveľa rýchlejšie

Doplnok SmartHit IVTM Vitamín B12  si môžete zakúpiť v každej dobrej lekárni už aj na Slovensku.