Skrytá úzkosť: Ako sa najčastejšie prejavuje ?

Lucia Gáborová | 10. november 2023
Skrytá úzkosť: Ako sa najčastejšie prejavuje ?

Do srdca každého sa občas vkradnú pochybnosti a strach. Sme predsa ľudia a úzkosť a strach k nám patria. Ak sa však nenaučíme s nimi pracovať, je možné, že nás prevalcujú a rozvinú sa do klinickej depresie. Ako však zistíte, či tá nespokojnosť, ktorú už nejaký čas pociťujete, no zatiaľ ju neviete pomenovať, v skutočnosti nie je nastupujúca úzkosť?

Záleží vám na tom, čo o vás hovoria ľudia

Zvyknete sa na verejnosti kontrolovať, ako vyzeráte, ako kráčate, aký dojem robíte na ostatných, neustále si popravujete sukňu, šaty, zastrkávate si za ucho vlasy, potom si ich opäť uvoľníte alebo si vo vreckovom zrkadielku kontrolujete mejkap? Správate sa vždy, keď sa na vás sústredia oči iných ľudí, ako na javisku? To všetko sú prejavy neistoty a nedôvery vo vlastné schopnosti sprevádzané pocitmi nedokonalosti a menejcennosti, idúce ruka v ruke so strachom z hodnotenia a odmietnutia. Ide o jeden zo znakov skrytej úzkosti.

Máte strach z toho, že nie ste dosť dobrá

Kedykoľvek ste v spoločnosti alebo v interakcii s inými ľuďmi alebo s nimi komunikujete po telefóne, sprevádza vás extrémna túžba za každú cenu sa im zapáčiť. Chcete každému vo všetkom vyhovieť aj vtedy, keď to znamená, že pôjdete sami proti sebe. Bojíte sa, že vás niekto nebude mať rád a odsúdi vás za vaše správanie alebo niečo, čo ste urobili či povedali. Bojíte sa, či ste dosť dobrá. Skutočne vám záleží na mienke iných ľudí natoľko, až vás to vnútorne požiera. Pravda je však taká, že nemôžete vyhovieť a zapáčiť sa úplne každému. Ak si uvedomíte, že vždy tu bude niekto, kto vás nebude mať dostatočne rád alebo koho budete iritovať, táto črta skrytej úzkosti sa postupne vytratí. 



Máte potrebu mať všetko neustále pod kontrolou

Kamarátky vás zavolajú na dámsku jazdu, no vy odmietnete zo strachu, aby sa náhodou vo vašej prítomnosti doma niečo nestalo. Pretože manžel sa nedokáže postarať o deti tak ako vy, nevie poriadne roztriediť bielizeň pred praním, vlastne ani vôbec nevie pustiť práčku, uvedomiť si, že deti môžu byť hladné a určite zabudne vyvenčiť psa. Bojíte sa jazdy autom, odmietate lietať a už vôbec nejdete na turistiku, pretože by vás tam mohol poštípať had alebo napadnúť medveď. Ak nedokážete ísť do situácií, v ktorých nemáte absolútne všetko na sto percent pod kontrolou, ide o prejav skrytej úzkosti.

...a čo teraz s tým?

Je normálne pociťovať z času na čas určitý stupeň úzkosti. Môžete cítiť nervozitu, ak musíte riešiť nepríjemný problém v práci, ísť na pohovor, podstúpiť náročný test alebo urobiť dôležité rozhodnutie. Úzkosť môže byť dokonca v určitých prípadoch aj prospešná. Napríklad, úzkosť nám pomáha všímať si nebezpečné situácie a zameriava našu pozornosť tak, aby nás doviedla do bezpečia. Úzkostná porucha však presahuje bežnú nervozitu a mierny strach, ktorý môžete z času na čas pociťovať.