Trápia vás hemoroidy? Vyhnite sa riziku vzniku zlatej žily správnym životným štýlom

Zuzana Vrecková | 5. január 2018
Trápia vás hemoroidy? Vyhnite sa riziku vzniku zlatej žily správnym životným štýlom

Hemoroidy sú starý problém ľudstva. Postihujú viac mužov a môžu za ne najmä stravovacie zvyklosti západných krajín. Práve tehotenstvo je považované za rizikový faktor ich opätovného vzniku a útrap...

Trápia vás hemoroidy a pýtate sa prečo práve ja?

Hemoroidy sú častým ochorením. Okrem dedičnej predispozície, ktorú naozaj ovplyvniť nemôžeme, si za ich vznik však môžeme sami. Niektoré zdroje uvádzajú, že toto ochorenie postihuje prevažne mužov. 

Vyhnite sa riziku vzniku zlatej žily správnym životným štýlom

Pani Plšeková tieto čísla nepozná, no môže potvrdiť, že „hemoroidmi trpí každý štvrtý človek po 50-tke. Podľa niektorých autorov nimi trpí až 80 % ľudí po 40-tke.

Mnohí o tom však nevedia alebo sa to hanbia priznať.“ V žiadnom prípade nám neprospieva dlhé vysedávanie na toalete, „rovnako ako dlhodobé sedenie, konzumácia alkoholu a cigariet, nadváha, časté pôrody alebo kolísavý tlak.“

Zhodneme sa na tom, že práve životný štýl je to, čo nám v boji so zlatou žilou pomôže.

Riziká vzniku hemoroidov

  • Zdvíhanie ťažkých bremien
  • Nadváha
  • Nedostatočný príjem tekutín (vaša stolica bude suchá a tvrdá, podporíte tak vznik hemoroidov)
  • Stravovacie zvyklosti západných krajín
  • Málo pohybu, málo pohybu, málo pohybu...

Hemoroidy po pôrode?

Áno, môže sa to stať a po pôrode nebude krásne ružovolíce bábätko váš jediný darček. Často ani nemusíte tušiť, že vás choroba naozaj postihla. Práve tehotenstvo je považované za rizikový faktor, nakoľko sa vám zväčšuje bruško a vo vašom tele nastávajú rôzne hormonálne zmeny.

Postupom času sa zvyšuje vnútrobrušný tlak a problém je na svete. Hemoroidy si totiž môžete pri pôrode aj „vytlačiť.“ Preto je veľmi dôležité chrániť sa pred ich vznikom. Nič dlhodobo vykonávané nie je zdraviu prospešné, a to ani dlhé státie, ani dlhé sedenie.

Snažte sa tieto činnosti striedaťNeseďte 8 hodín v kancelári, často sa prechádzajte a naťahujte si nohy. Naopak, pri neustálom zaťažovaní nôh si odbehnite sadnúť vždy, keď je to možné.

Pokiaľ ste si vedomí hemoroidov, zahájte liečbu, a až potom si naplánujte bábätko. Obdobie tehotenstva a chvíle po pôrode tak budú omnoho príjemnejšie.