Veľká tridsiatka ovocia a zeleniny: Ktoré sú „najčistejšie“ a „najšpinavšie“ potraviny?

Zoznam zdravších a menej zdravých potravín z hľadiska obsahu pesticídov
13.3.2019 v kategórii Zdravie, autor Iveta Škrabáková, foto: istockphoto.com

Americká environmentálna skupina (EWG) každý rok zverejňuje zoznam ovocia a zeleniny, ktoré sú najviac a najmenej kontaminované pesticídmi. Zoznam potravín s najnižším i najvyšším obsahom pesticídov je zostavený na základe analýzy viac ako 28 tisíc vzoriek odobratých Americkým ministerstvom poľnohospodárstva (USDA) a amerického Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) z ovocia a zeleniny. Tie sú následne skúmané EWG.

Čo sú to pesticídy

Sú to chemické látky, ktoré sa v poľnohospodárstve a lesníctve používajú proti škodcom, burine a chorobám. Pri dlhodobom konzumovaní potravín s vysokým obsahom pesticídov nám hrozí riziko poškodenia nervového systému, vznik nádorových či iných ochorení (napr. astma či Alzheimerova choroba).

Čo ukázali výsledky analýzy

EWG zistila, že ani jedna zo vzoriek ovocia nebola pri testovaní pozitívna na viac ako štyri druhy pesticídov a pri 7% vzoriek bol odhalený len jeden druh. Čo sa týka ananásu, menej ako 11 vzoriek tohto ovocia preukázalo zistené pesticídy. Viac ako 78 % vzoriek manga, 75 % kiwi a 61 % sladkého melóna nemalo pozostatky pesticídov.

„Stále viac spotrebiteľov si vyberá organické ovocie a zeleninu, alebo si pomocou tohto zoznamu, ktorý zostavilo EWG nájdu jednoduchý spôsob, ako si ich kúpiť bez toho aby obsahovali veľa toxických látok. Chcú jesť stravu bohatú na ovocie a zeleninu, avšak bez obsahu pesticídov. A tiež chcú podporiť miestne hospodárstvo, poľnohospodárstvo, ktoré je šetrnejšie k životnému prostrediu,“ uviedla Sonya Lunder, senior analytik EWG.

„Špinavá“ pätnástka

  1. Batáty (sladké zemiaky)
  2. Jablká
  3. Zeler
  4. Cherry rajčiny 
  5. Uhorka
  6. Hrozno
  7. Chilli
  8. Nektarinky
  9. Broskyne
  10. Zemiaky
  11. Špenát
  12. Jahody
  13. Sladká paprika
  14. Kel
  15. Cuketa

„Čistá pätnástka“

  1. Avokádo 
  2. Kukurica
  3. Cibuľa
  4. Ananás
  5. Kapusta
  6. Hríby
  7. Hrach a sladký mrazený hrášok
  8. Papája
  9. Mango
  10. Špargľa
  11. Baklažán
  12. Melón cantaloupe
  13. Kiwi
  14. Grep
  15. Karfiol / Brokolica

Kompletný zoznam obsahujúci detaily o množstvách zvyškov pesticídov v jednotlivých druhoch ovocia a zeleniny nájdete už čoskoro na našom webe.