Všadeprítomný stres: 5 tipov ako sa s ním lepšie vysporiadať

Fitshaker | 9. november 2023
Všadeprítomný stres: 5 tipov ako sa s ním lepšie vysporiadať

S pomalym príchodom chladnejších a kratších dní, hladiny psychického stresu, ktorý počas dňa pociťujeme, začínajú opäť nenápadne stúpať. A niektorí z nás sú na tom možno už tak, že ani počas dovolenkového obdobia nevieme spomaliť a konštantný stres je prítomný počas celého roka. Možno sme si už zvykli, že toto je norma, no rozhodne by nemala byť.

Máme toho všetci veľa, žijeme v dobe, kedy za jeden deň často na nás čaká viac povinností ako kedysi za týždeň. Máme pocit, že nestíhame alebo že mnohé situácie nedokážeme uchopiť, nemáme kapacitu sa s nimi vysporiadať.Nadmerný stres je všadeprítomný a okráda nás o spokojnosť a zdravie, spôsobuje frustráciu, úzkosť a niekedy až depresiu. A niekedy jednoducho nie je možné vyhnúť sa situáciám, ktoré nás stresujú. V čom sa však môžeme zlepšiť, je naša schopnosť stres lepšie zvládať. 


5 tipov, ako zlepšiť našu schopnosť zvládať stres: 

1. Dobrý časový manažment
Ten získame, keď si vyčleníme čas na strategické, taktické aj operatívne plánovanie. Nezľaknite sa pojmov, je to veľmi jednoduché. Je dobré porozmýšľať, kam chceme, aby sa náš život uberal a mať tak jasno v tom, čo pre nás je a čo nie je dôležité (strategické plánovanie). Je dobré si tiež povedať, čo pre to chceme urobiť v horizonte najbližších mesiacov (taktické plánovanie). A veľmi dôležité je tiež naplánovať si najbližší deň, zaznamenať si veci, ktoré potrebujeme spraviť. Budeme mať tak lepší prehľad a kontrolu a tiež budeme vedieť ľahšie odmietnuť nepotrebnejšie veci a ponuky, ktoré sa môžu počas dňa objaviť (operatívne plánovanie). 


2. Väčšia sloboda od technológií
Pozor na to, aby nám internet slúžil a neboli sme jeho otrokmi. Scrollovanie Facebookom a Instagramom môže byť síce zábavné a tiež inšpirujúce, aj na túto činnosť by sme si však mali vyhradiť len nejaký čas z dňa. Kontrola mobilu každú chvíľu nám berie veľa vnútornej energie a znemožňuje nám sústrediť sa na to dôležité alebo úplne vypnúť hlavu, keď to potrebujeme. 



3. Práca s mysľou
 
Zaraďme do svojho života akúkoľvek prácu s mysľou, aká nám vyhovuje – mindfulness meditácie, vedené relaxácie, práca s dychom, pravidelné návštevy psychológa či kouča. Každý má svoju metódu a svoju cestu, dôležité je hlavne hľadať a začať na sebe pracovať.

4. Pasívny relax
Nech je to len 15 minút, polhodinka či viac, doprajme si každý deň niečo, kedy upokojíme náš nervový systém tým, že nebudeme nijako aktívni, ani k dispozícii druhým. Sauna, vaňa, masáž či vedomá relaxácia sú správny výber.

5. Aktívny relax
Pohyb je pre zlepšenie našej schopnosti zvládať stres nesmierne dôležitý. Máme ho všetci v génoch a je tak azda naším najúčinnejším pomocníkom na zvládanie stresu. Doprajme si každý deň nejaký druh pohybu: či už je to prechádzka, obľúbený šport, tanec, posilka, joga/pilates..., čokoľvek. 

 TIP: Stav na pravidelnosť aj keby to malo byť len 20 minút denne hocijakej fyzickej aktivity, ktorá ťa baví.