Poradňa zdravej výživy

Poradňa zdravej výživy
39 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa výživy a zdravého životného štýlu odpovedá Ing.Michaela Korpášová, ktorá pracuje ako výživová špecialistka vo firme nutriadapt.sk

Sponzor poradne: Poradňa zdravej výživy
  • Tepová frekvencia

    , Autor:

    Za posledný rok som zhodila 15 kg a ešte by som chcela pridať k tomu ďalších 10 kg. Koľko by som mala vykonávať pohybovú aktivitu a pri akej tepovej frekvencii, ak chcem spáliť tuk?

    Odpovedá:

    Prvým spôsobom je aeróbna aktivita (napr. beh, bicykel, stepper...) zameraná na spaľovanie tukov by mala trvať približne 60 minút. Tepová frekvencia súvisí a je závislá od trénovanosti organizmu, pričom by mala tvoriť 60 až 80 % z maxima. Vo všeobecnosti sa dá vypočítať minimálna a maximálna tepová frekvencia v závislosti od pohlavia podľa základných vzorcov:

    Minimálny tep pre spaľovanie tuku u žien: (226 – vek) x 0,6
    Maximálny tep pre spaľovanie tuku u žien: (226 – vek) x 0,7
    Minimálny tep pre spaľovanie tuku u mužov: (220 – vek) x 0,6
    Maximálny tep pre spaľovanie tuku u mužov: (220 – vek) x 0,7

    Tuk sa však najlepšie spaľuje intervalovým tréningom, ten je však náročnejší. Je to tréning, ktorý trvá iba 20 minút a je vo veľmi vysokej intenzite pri maximálnej tepovej frekvencii (teda 220-váš vek), kedy v určitých fázach idete na kyslíkový dlh. Základný princíp spočíva v striedaní fázy maximálneho úsilia (20 – 30 sekúnd), po ktorej nasleduje regeneračná fáza (60 – 90 sekúnd). Celé sa to zopakuje minimálne 8 krát. Nebudem sa o intervaloch rozpisovať viac, pretože o ňom pravidelne dočítate na stránkach FIT štýlu.

    Ďalšou variantou intervalu je 20-25 minútový vysokointenzívny tréning vo forme CrossFitu, tabaty a podobne.
    Najúčinnejší spôsob chudnutia je pravidelne striedať kardio, posilovanie a intervalový tréning.