Poradňa zdravej výživy

Poradňa zdravej výživy
39 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa výživy a zdravého životného štýlu odpovedá Ing.Michaela Korpášová, ktorá pracuje ako výživová špecialistka vo firme nutriadapt.sk

Sponzor poradne: Poradňa zdravej výživy
  • Ako schudnúť

    , Autor:

    Dobrý deň prajem, chcela by som Vas poprosiť o pomoc. Mám zníženú funkciu štítnej žľazy, ale nepotrebujem ešte užívať lieky, zato musím už doživotne užívať omeprazol kvôli žalúdku. Mám sedavu prácu a strávim v nej takmer 12 hodín, takze si musím pomôcť sama doma. Raňajky mávam smoothi ktoré obsahuje nejaké semiačka, ovocie, bezlaktozove mlieko a proteín, na desiatu jogurt čo má tak do 3,5% tuku, obed väčšinou komplexný, a večeru sa snažím viac zeleniny ale vždy je tak nejaký sacharid v podobe bezlepkovych cestovín, alebo bezlepkoveho chlebika.... tak trosku mám problém nejesť pečivo, zemiaky alebo ryžu, i keď aj to sa trosku snažím zameniť za quinou a tak... cvičím ráno na lacno intenzívnu rozcvičku tak cca 15 minút a 6x v týždni keď sa vrátim z prace pred večerou tak intenzívne 20 minút doma na Trx alebo obden Cantienicu lebo mám problémy s chrbticou... môže toto stačiť na to, aby som schudla 20 kg za pól roka?
    Ďakujem Vám krásne za pomoc, Vás čas a odpoved

    Odpovedá:

    Dobrý deň prajem.
    Znížená funkcia štítnej žľazy má samozrejme tiež vplyv na hmotnosť, u niekoho sa v podstate nedeje nič, ale vo väčšine prípadov sa stretávame so zvyšovaním hmotnosti (a niekedy je to zvyšovanie naozaj rapídne, najmä pri užívaní vyššej dávky liekov). Preto je ideálne, aj keď neužívate lieky, podporiť funkciu štítnej žľazy stravou. Ide skôr o prevenciu a teda nemusíte striktne vylúčiť potraviny. Určite by som Vám ale neodporúčala konzumovať vo veľkom množstve kel, kapustu, karfiol, brokolicu, kaleráb. Opakujem, môžete ich konzumovať, nevylučujte ich z jedálnička úplne, najmä pokiaľ ich máte rada, ale sú to potraviny, ktoré nepotrebuje mať človek každý deň, preto ich v rozumnom množstve konzumovať môžete, ale v prípade napr. zhoršených výsledkov štítnej žľazy budete vedieť, že prvým krokom k zlepšeniu môže byť práve obmedzenie týchto potravín  Do stravy ale určite zaraďte potraviny podporujúce činnosť štítnej žľazy, ako sú morské riasy, ryby, orechy a podobne.

    Omeprazol beriete kvôli kyseline, Helicobacterovi, vredom,..? O dôvod viac dávať si pozor na stravu :)

    Ako sama píšete, aj kvôli problémom s chrbticou nemôžete niekoľkokrát do týždňa chodiť na kardio cvičenia trvajúce cca 50 minút, čo je vo Vašom prípade správna voľba a pokiaľ má človek pozitívny vzťah k cvičeniu (čo je vo Vašom prípade vidno), treba zvážať svoj zdravotný stav a cvičiť podľa svojich možností. Preto aspoň táto aktivita, ktorú máte, je dostatočná. To intenzívne cvičenie 20 minút, ktoré robíte večer – je to iba cvičenie 20 minút alebo máte pred ním, aj po ňom, rozcvičku? Určite by som Vám odporúčala predtým svoje telo zahriať a precvičiť a taktiež po cvičení pridať nejaký ten strečing a podobne. Pred cvičením sa zahrejete, budete potom spaľovať skôr kalórie a výsledok bude lepší. Čiže to by Vám vychádzalo cca 3x do týždňa intenzívne cvičenie (keď si pridáte nejaké cviky pred a po ňom, cvičíte cca 30 - 40 minút, plus ráno) a cca 3x do týždňa posilňujúce cvičenie, ktoré je naozaj dobré na chrbticu, panvu a bruško.

    Pri sedavom zamestnaní je dôležité upraviť ako pohyb v rámci voľného času, tak najmä stravu. Nepíšete, že mávate prehrešky, že by ste si potrebovala poobede ku kávičke dať aj nejaký ten keksík či koláčik :) Predpokladám teda, že by ste to asi napísala a takýmto jedlám sa teraz, keď chcete schudnúť, vyhýbate. Ak by ste predsa len mala chuť na niečo podobné, treba si napr. doma pripraviť zdravé sladkosti a všetko bude v poriadku. Asi Vás viac trápia chlebík či prílohy. Určite sa ich nemusíte vzdať úplne, som zástanca všetkého s mierou. Máte pohybovú aktivitu v rámci možností, takže aj keď máte trochu sacharidov na večeru, nevidím v tom až taký problém (i keď je samozrejme otázka – čo znamená nejaký ten sacharid – koľko je bezlepkových cestovín, bezlepkového chlebíka?). Tu hneď vyskakuje otázka, prečo siahate po bezlepkových? Pokiaľ nemáte celiakiu, určite by som sa nevrhala do bezlepkových vecí, ale skúsila možno pečivo špaldové, ražné a podobne. Poprípade, keď máte teplú večeru, zvoliť quinou, pohánku a podobne. Takže sa nemusíte vyhýbať prílohám, k obedu si ich kľudne dajte, na večeru sa snažte čo najmenej – na druhej strane však pridajte čo najviac zeleniny kvôli vláknine a sýtiacemu efektu a hlavne bielkoviny.

    Ak by Vám chýbal chlebík, môžete si ho dať na raňajky, smoothie môže prísť na desiatu (alebo opačne) a jogurt si kľudne presuňte na olovrant, resp. jogurt nepotrebujete určite každý deň, tak ten si môžete striedať na desiatu s chlebíkom a podobne.

    Odporúčala by som Vám pozrieť sa na Vašu krvnú skupinu a zistiť si, aký ste metabolický typ. My vo Svete zdravia využívame systém, ktorý zohľadňuje okrem týchto dvoch skupín ešte aj ďalšie smery, ako sú napr. Ajurvéda, endokrinná sústava, vieme vyhodnotiť spaľovanie tukov a sacharidov a tomu prispôsobiť stravu a podobne. Čiže zostavíme súbor potravín vhodných a nevhodných, na základe Vášho zdravotného stavu a spomínaných oblastí.

    Nezabúdajte ale na dôležitú vec pri chudnutí – nejesť veľa (čo je jasné každému) ale nejesť ani málo! Zásadná chyba, ktorú robí veľké percento našich klientov, keď k nám prichádzajú. Nenaučte svoje telo ísť na dlh. Ak mu budú chýbať, bielkoviny alebo tuky, voda a podobne, určite ho neprinútite schudnúť. Možno na začiatku, a potom sa dostaví známy jo-jo efekt, ktorý nie je ničí iným, ako odpoveďou na strádanie dôležitých látok a vytváranie si ich zásob. Keď sme pri tej vode – neuvádzate koľko denne vypijete. Veľmi, veľmi dôležitý je pitný režim.

    Pokiaľ upravíte stravu a budete dodržiavať túto pohybovú aktivitu, nevidím problém v chudnutí. Či to bude ale 20 kg za pol roka, to nevie povedať nikto. Dôležitá je hlavne trpezlivosť. Optimálne je chudnúť cca 2 – 3kg mesačne, čo však naše telo reguluje samo. Pri mojich skúsenostiach je to opäť veľmi individuálne, na začiatkoch, kedy zmeníme stravu a pohyb, je chudnutie skôr rýchlejšie, potom tempo ustáva a pravidelne telo chudne. U niekoho to ide rovnakým tempom stále pomaly dolu. Niekedy sa však stane, že telo aj mesiac viac menej drží svoju váhu – ide o fixovanie schudnutých kilogramov a v tomto období často ľudia „chytajú paniku“, čo sa deje. Ale aj naše telo nie je stroj, je ovplyvňované veľkým množstvo vonkajších aj vnútorných parametrov a niekedy proste potrebuje trošku vydýchnuť. Dôležitá je vtedy trpezlivosť a odhodlanie pokračovať.

    Ísť si za svojim cieľom a vedieť prečo to robím. To je moja rada pre Vás, aby ste vydržala. Prajem Vám veľa šťastia a kľudne sa neváhajte obrátiť aj na našich špecialistov, ktorí Vám vypracujú stravovací plán vhodných a nevhodných potravín a radi Vás budú sprevádzať Vašou cestou chudnutia a pomáhať Vám svojimi radami, vedomosťami a skúsenosťami :)

Podobné otázky

  • dojcenie a chudnutie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,

    velmi ma zaujima ako schudnut poslednych 10kg po porode "zdravo" pokial dojcim tandemovo /2,5 r a 1 r. dieta/.po porode som postupne schudla 12 kg no 10 kg ostalo. Zmenu stravy som vyskusala z knihy "60 dni k novej postave", no po prvych dnoch sa ukazalo, ze tade cesta nevedie nakolko som skoro odpadla a citila neustale hlad. V minulosti som sa par rokov venovala posilovaniu a jumpingu. Dnes tato aktivita nie je mozna aj z casoveho hladiska. Ako teda zmenit stravu?Dakujem

    Odpovedá:

    Dobrý deň, takto na diaľku je veľmi ťažké poradiť, keďže žiadne bližšie informácie nemám. Základom je strava, samozrejme, keďže pri malých deťoch sa nie vždy dá nájsť pravidelnosť a dostatok času, ktorý by sme si predstavovali na cvičenie. Určite by som Vám ale odporučila aspoň dva - trikrát do týždňa si nejakú pohybovú aktivitu dopriať. Možno striedať cvičenie s vlastnou váhou na spevnenie a kardio.

    Z osobnej skúsenosti viem (keďže som na materskej dovolenke), že aj také cvičenie s deťmi sa dá zorganizovať. Najmä v tejto dobe, keď sme nútení byť doma viac ako by sme chceli. Aspoň za pokus to určite stojí. Pusťte si pritom ich obľúbené pesničky alebo si pritom spievajte Vaše obľúbené riekanky a detské pesničky. Možno sa v tom nájdete a dokonca si dáte pravidelné cvičenie každý deň chvíľku. Vždy lepšie ako nič :)

    Čo sa týka stravy, radí sa veľmi ťažko, ako som už spomínala. Základom je vyrovnaná strava. Neviem Vám odporučiť množstvá alebo presný rozpis. Každopádne, nevyhýbajte sa sacharidom (komplexným, teda ryža, batáty, pšeno, quinoa a iné prílohy), jedzte dostatok ovocia a zeleniny (viac zeleniny ako ovocia, samozrejme). Ideálne je, aby ste si navykli ku každému jedlu, ku ktorému sa to hodí, zjesť nejakú zeleninu. Nezabúdajte na bielkoviny, tiež sú veľmi dôležité. Nie sú to iba syr, vajíčka alebo mäso. Bielkoviny doplníte aj v mandliach, tempehu či strukovinách. Tuky sú taktiež dôležité, vyberajte tie kvalitné. Dodržiavajte pitný režim, nedojedajte po deťoch, aby ste si vedeli strážiť porcie a pravidelnosť v jedle. Určite sa vyhnite sladkostiam a iným kalorickým jedlám s kopcom Ečiek. Snažte sa mať dostatok odpočinku. Vyhnite sa zahusťovaniu múkou, použite (ak už musíte zahustiť) radšej Hrašku alebo rozmixovanú zeleninu.

  • Ako schudnut

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den ja by som sa chcela spytat ako spravne a zdravo jest a schudnut. Moja vaha je momentalne 70kg vyska 162cm. Mala som tazku operaciu a dost som pribrala. Moj momentalny ciel je teraz 63 kg. Cvicim 3 krat do tyzdna take kardio a chodim na prechadzky zamestnana niesom . Kolko bielkovin , sacharidov a tukov mozem denne prijat aby sa mi darilo efektivne dat dole zvahy... Bolo mi poradene ze mam primat denne 103 g bielkovin, 100g sacharidov a 50 g tukov je to v poriadku? Alb vas prosim o radu kolko coho jest . Jedlo si pocitam v kalorickych tabulkach aby som nic neprekrocila vacinou mam sach okolo 50ga tukov tiez tak 40 kakorie sa snazim dat do -1000kal... odporucane mi je do 1300 kal. Velmi pekne dakujem za odpoved Zuzana

    Odpovedá:

    Dobrý deň prajem. Odpovedať takto na diaľku bez osobnej konzultácie a ďalších potrebných meraní je ťažké a navyše aj nemožné, pretože neviem určiť hodnotu bazálneho metabolizmu, od ktorej by sa odvíjala odporúčaná hodnota kalorického príjmu a pomery živín.

    Hodnoty, ktoré uvádzate, Vám odporučili predpokladám vo fitness centre alebo pod.? Ak Vám boli urobené nejaké vstupné merania, môžete sa držať týchto čísiel, na druhej strane, dlhodobo fungovať na rátaní kalórií a behať s kalorickými tabuľkami (aj keď v mobilnom telefóne) Vás možno nebude dlho baviť. Taktiež to berte ako orientačné hodnoty, pracujete s nimi, takže určite viete, že jedlá tam neviete na 100% zapísať. Ak si varíte sama doma a bude Vás lákať si pri varení odvážiť každú surovinu a tú pracne zapísať, aj tak to nebude stopercentné. Všetko sú to tabuľkové hodnoty.

    Zo začiatku Vám to ale pomôže v orientácii, dajte však pozor na to, že chudnutím sa mení pomer tukovej a svalovej zložky tela a teda aj nároky na výživu a celkový energetický príjem. Preto by bolo ideálne, ak sa do toho chcete pustiť, aby ste boli sledovaná, resp. absolvovali konzultácie, aj keď raz mesačne, aby ste menili jedálniček podľa potrieb tela a nárokov na živiny. Na konci Vašej snahy, keď sa Vám podarí splniť si zadaný cieľ, taktiež bude potrebné nastaviť príjem na "udržiavaciu" hodnotu, aby telo nestrádalo živiny, neprijímalo ich málo ani zbytočne veľa.

    Nezabúdajte, že nie je kalória ako kalória. Treba dávať pozor na kvalitu stravy, ak večer zistíte, že ešte môžete pridať nejaké sacharidy alebo tuky a Vy to doženiete niečím "fajnovým" z skrinky maškŕt, nie je to nič ideálne. Celkový príjem je počas dňa potrebné rozložiť tak, aby telo vedelo stráviť potravu a využiť energiu (s tým súvisia aj kombinácie jedál).

    A ešte - sledujte si aj príjem vlákniny a tekutín. Nezabúdajte ani na dostatočnú regeneráciu a kvalitný dostatočne dlhý spánok.

    Prajem Vám, aby ste úspešne prišli do cieľa a cítili sa výborne :) Odporúčam Vám, aby ste sa ale obrátili na špecialistu, ktorý Vám určite ochotne a rád pomôže, všetko vysvetlí a Vy ste nemuseli ísť cestou pokus - omyl. Možno Vám budú stačiť dve, tri sedenia, možno viac. Ale budete si istá, že to robíte dobre a po zistení všetkých potrebných parametrov, dostanete odpovede na všetky Vaše otázky.

  • Ako schudnúť min.30 kg...

    , Autor: katka-2709

    Dobrý deň, veľmi rada by som chcela schudnúť minimálne 30 kg aj viac. Nemám ale pevnú vôľu :-(, ale veeeľmi chcem. Viem , že chcieť nestačí, že je to málo, ale ako sa prinútiť, ako sa dokopať k tomu , aby som začala konečne konať. Mám hororová BMI /40/. dočítala som sa, že pOdľa mojej krvnej skupiny AB by som nemala jesť mäso. Mohla by som začať diétu s tým, že na začiatok napr. prestanem jesť mäso ??

    Odpovedá:

    Dobrý deň prajem :)
    Pevná vôľa je v tomto základ, by som povedala. Rozhodnutie schudnúť, odhodlanosť , pevná vôľa vydržať a pozitívne myslenie :) Počas chudnutia nie je všetko vždy super a ružové a práve vo chvíľach, kedy máte možno krízu alebo nemáte náladu ďalej pokračovať, lebo váha stojí.

    Pri teórii krvných skupín ide o antigény. Krvná skupina AB je akousi zmesou skupín A a B a preto nie je možné stravovať sa podľa jednej alebo druhej, keďže nevhodné potraviny pre jednu môžu byť zároveň vhodné pre druhú skupinu. Alebo ľudia s krvnými skupinami A a B nemôžu jesť nejakú potravinu, ale AB-čkari si ju kľudne môžu dopriať. Napríklad paradajky - ani krvná skupina A ani B nemôžu paradajky kvôli lektínom v nich, avšak AB krvná skupina s nimi problém nemá.

    Práve kvôli príbuznosti s A skupinou je odporúčané (najmä pri znižovaní hmotnosti) ubrať na konzumácii mäsa. Súvisí to s genetikou - pre ľudí s krvnou skupinou A je typický nízky obsah žalúdočnej kyseliny, čo sťažuje trávenie mäsa. Síce teda ste geneticky naprogramovaná tráviť mäso ako skupina B, ale neviete ho dobre tráviť ako skupina A. A teda sa váhovému prírastku prisudzuje aj zvýšená konzumácia mäsa.

    Teda áno, ak sa chystáte pustiť do chudnutia, nemusíte vylúčiť úplne mäso, avšak nepreháňajte to s jeho konzumáciou a uľahčujte telu trávenie. Teda ho kombinujte so zeleninou :) A určite uprednostňujte mäso morčacie, králičie, poprípade jahňacie či baraninu. Bravčovému, hovädziemu a kuraciemu sa vyhýbajte čo najviac :) Nezabúdajte aj na ryby.

    Okrem krvnej skupiny by som sa sústredila ešte na metabolický typ a aj podľa neho si upravila stravu :) Minimálne kvôli podielu bielkovín, sacharidov a tukov v strave.