Poradňa zdravej výživy

Poradňa zdravej výživy
39 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa výživy a zdravého životného štýlu odpovedá Ing.Michaela Korpášová, ktorá pracuje ako výživová špecialistka vo firme nutriadapt.sk

Sponzor poradne: Poradňa zdravej výživy
  • Chudnite v 11

    , Autor:

    Prosím vás potrebujem nutne schudnúť mám 11 rokov ale, 61kg a 163 CM. Doma sa mi začínajú rodičia smiať aj súrodenci a v škole zasa spolužiaci . Prosím pomôžte mi!

    Odpovedá:

    Dobrý deň prajem, chudnutie v tomto veku, kedy je telo vo vývoji rozhodne nie je na mieste a odporúčané. Naopak, telo potrebuje dostatok energie a živín, aby sa mohlo vyvíjať a aby mohli nastúpiť všetky procesy, ktoré sa majú dostaviť, kým budete dospelá.

    Preto chudnutie ako také neodporúčam, samozrejme zdravo sa stravovať určite áno. Dôležité je mať dostatok sacharidov, čiže jesť kvalitné pečivo a prílohy, vyhýbať sa sladkostiam, koláčom a podobne, ktoré v obchodoch bežne dostaneme a nemajú ideálne zloženie.

    Treba dbať na dostatok bielkovín, ktoré Vás jednak zasýtia a ktoré zabezpečia neubúdanie svalovej hmoty. Treba jesť bielkoviny ako živočíšne (mliečne výrobky, mäso, vajíčka), tak i rastlinné (napríklad strukoviny).

    Z tukov sa treba orientovať na orechy, semená a kvalitné oleje.
    Určite si doprajte ovocie a zeleninu každý deň.

    Dajte si pozor na to, aby ste jedli pravidelne, aby telo prijímalo energiu v pravidelných intervaloch. Ideálne je preto nezabúdať obedovať a ráno si dopriať raňajky, aby ste potom neboli počas vyučovania doobeda unavená a nesústredená.

    Do toho pravidelný pohyb, cvičiť na telesnej výchove a poprípade si zabezpečiť aktivitu s rodičmi počas víkendov alebo po škole.

    A nakoniec to najdôležitejšie. Podstatné je, ako sa cítite vy.

    Skúste zaradiť všetky tieto rady do jedálnička, poprípade požiadajte rodičov, aby prišli s Vami na konzultáciu k nám, aby ste si to prešli s odborníkom.