Poradňa zdravej výživy

Poradňa zdravej výživy
39 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa výživy a zdravého životného štýlu odpovedá Ing.Michaela Korpášová, ktorá pracuje ako výživová špecialistka vo firme nutriadapt.sk

Sponzor poradne: Poradňa zdravej výživy
  • Detoxikácia

    , Autor:

    Dobrý deň,chcela by som sa spýtať,či pri chudnutí je dôležité detoxikovať organizmus a čo je najlepšie? Od augusta 2021 som začala chudnúť a za 4 mesiace som schudla 12 kg. Pred asi mesiacom som začala užívať Chlorela a spirulina tabletky. Aký význam má detoxikovať a ako pôsobia na organizmus tieto tabletky? Môžem schudnúť ešte viacej a rýchlejšie keď detoxikujem?

    Odpovedá:

    Dobrý deň prajem, detoxikácia ako taká pomáha telu, aby sa zbavilo škodlivých látok. Prirodzene sa telo zbavuje odpadových látok neustále, ale je vhodné stravou a celkovo životným štýlom podporiť detoxikačné orgány (koža, obličky, pečeň, pľúca a tráviaci trakt (črevo), ktoré pracujú 24 hodín denne 7 dní v týždni. Rozhodnúť sa pre detoxikáciu má svoj význam a je potrebné uvedomiť si, že to netrvá iba 5 dní, kedy budete piť očistné čaje či džúsy.

    Pre detoxikáciu platí základné pravidlo, nezbavujeme telo škodlivín a odpadových látok (to telo robí aj samo ako som spomínala), ale podporujeme činnosť orgánov, ktoré odvádzajú tieto látky. Začať sa dá už obyčajnými malými krokmi, kedy obmedzíme alebo úplne vynecháme z kávu, alkohol, fajčenie, priemyselne spracované potraviny plné farbív a aditív a podobne.

    Najviac zaťažovaným je tráviaci trakt, resp. črevo, pri ktorom je vhodné začať očistu. Pravidelnou stolicou sa čistí a preto je na prvom mieste vláknina. S vlákninou ide ruka v ruke pitný režim, ktorý musí byť dostatočný.

    Pre podporu funkcie pečene je vhodné vo všeobecnosti vyhýbať sa konzumácii alkoholu, kávy, údenín, sladených nápojov a pri cielenej detoxikácii sa vyhnite aj červenému mäsu, mäsovým výrobkom. Naopak stavte na zeleninu, veľmi vhodná je aj tá fermentovaná, kvasená, bylinky - najmä pestrec mariánsky. Pečeň pomáha čistiť a známa kombinácia vody s citrónom, ktorý má pozitívny účinok na funkciu pečene. Pri očiste sa určite vyhnite pitiu kávy.

    Medzi detoxikačné orgány patrí aj koža, ktorej veľmi dobre padne napríklad sauna.

    Pľúca ako detoxikačný orgán ochránime pohybom na čerstvom vzduchu a preto je vhodný pobyt v prírode. Doprajte si výlety do prírody pravidelne, s rodinou, kľudne aj každý víkend.

    Počas očisty si doprajte veľa vitamínov a minerálnych látok z ovocia i zeleniny. Môžete ich konzumovať v surovom ale i tepelne upravenom stave. V tomto období by ste mali zvýšiť ich príjem a ak by ste jedli iba čerstvé ovocie, zeleninové šaláty a podobne, môže Vás nafukovať. Preto odporúčam napríklad dusenú alebo zapekanú zeleninu. Nebojte sa ani zázvoru, cesnaku, červenej repy. Majú veľmi pozitívny vplyv na celú očistu.

    Vyhýbajte sa červenému mäsu, mastným mäsovým výrobkom, údeninám, vnútornostiam, tučným mliečnym výrobkom a lepku. Samozrejmosťou je vyradenie vyprážaných jedál, polotovarov, cukroviniek, slaných pochutín, sladených limonád a podobne. Vymeňte korenie v jedle za čerstvé bylinky. Alkohol, káva a čierny čaj sú tiež tabu.

    Áno, chlorella aj spirulina podporujú detoxikáciu organizmu, sú vhodným výživovým doplnkom. Kľudne ich môžete užívať aj naďalej odporúčaným spôsobom.

    Keď je telo vo vnútornej pohode, zbavuje sa škodlivín a aj tuku, prichádza aj k chudnutiu. Veľa ľudí začína chudnutie detoxikáciou, aby pomohlo telu lepšie pracovať. Ale vo Vašom prípade by som navrhla, ale by ste sústredili na detoxikáciu a prípadné následné schudnutie brali ako veľmi pozitívny sprievodný stav. Pri detoxikácii je dôležité aj psychické nastavenie a je lepšie plne sa sústrediť na jednu vec a potom až na tú druhú. Schudnúť viac a rýchlejšie môžete, ale pozor si dávajte po skončení detoxikácie. Aby návrat k strave pred detoxikáciou nebol za jeden deň. Potom by sa schudnutie nemuselo "udržať".