Poradňa zdravej výživy

Poradňa zdravej výživy
39 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa výživy a zdravého životného štýlu odpovedá Ing.Michaela Korpášová, ktorá pracuje ako výživová špecialistka vo firme nutriadapt.sk

Sponzor poradne: Poradňa zdravej výživy
  • Chudnilutie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Ďakujem za odpoveď a napíšte mi prosím Vás po lopaticky čo jest..aké bielkoviny ..sacharidy...dakujem

    Odpovedá:

    Dobrý deň, bielkoviny môžete striedať rastlinné a živočíšne, teda k rastlinným patria napríklad strukoviny, sójové výrobky ako tempeh, tofu, seitan, robi, taktiež orechy a semienka. K živočíšnym bielkovinám patria ryby, mäso a mäsové výrobky, mlieko a mliečne výrobky a samozrejme vajíčka. Striedajte tieto zdroje bielkovín vo vašom jedálničku a dbajte na ich dostatočný prísun.

    Zo sacharidov uprednostňujte komplexné sacharidy s čo najnižším glykemickým indexom. Neviem, aký je Váš jedálniček a čo bežne jedávate. Zdrojmi sacharidov sú obilniny, strukoviny, zelenina či ovocie. V rozumnej miere nám samozrejme neškodia, problémom sú nadmerne konzumované jednoduché sacharidy, tzv. cukry. Samozrejme aj ovocie či med obsahujú tieto cukry, avšak najväčším problémom, s ktorým sa v praxi stretávam, je nadmerný príjem takýchto cukrov v podobe výživovo málo hodnotných potravín ako sú sladkosti, cukrovinky, nekvalitné čokolády, výrobky z bieleho pečiva a podobne. Takže, ak sa budete týmto potravinám vyhýbať, resp. ich konzumovať čo najmenej, a naopak pridáte kvalitné obilniny a výrobky z nich (pšeno, quinoa, pohánka, bulgur, ryža, špalda, ovos,...), biele pečivo vymeníte napr. za celozrnné, nebudete používať veľa klasického bieleho cukru (sladiť sa dá aj zdravšie), bude vaše telo dostávať viac kvalitných živín.