Poradňa zdravej výživy

Poradňa zdravej výživy
39 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa výživy a zdravého životného štýlu odpovedá Ing.Michaela Korpášová, ktorá pracuje ako výživová špecialistka vo firme nutriadapt.sk

Sponzor poradne: Poradňa zdravej výživy
  • Nízkohistaminová diéta

    , Autor: kajca

    Dobrý deň. Chcela by som sa spýtať. Čo všetko môže a čo nemôže človek jesť pri nízkohistamínovej diéte?

    Odpovedá:

    Dobrý deň prajem. Jedlo bez histamínu neexistuje a množstvá histamínu, ktoré človek vie tolerovať sú rôzne. Viackrát som sa pri tvorbe jedálnička s histamínovou intoleranciou (skratka HIT) stretla s tým, že jeden klient niektoré jedlo s nižším obsahom histamínu znášal dobre, iný ho konzumovať nemohol vôbec. HIT je, bohužiaľ, vo veľkej miere aj o zisťovaní vlastných hraníc.

    Vo všeobecnosti si ale môžeme vymenovať potraviny s nízkym obsahom histamínu, teda tie povolené. Medzi ne patria čerstvé ryby (čerstvo ulovené, poprípade hlboko mrazené), čerstvé chudé mäso (najlepšie hydina, chudé hovädzie, teľacie, bravčové), žĺtok vajíčka, čerstvé ovocie (jablko, marhule, černice, ríbezle, brusnice čučoriedky, čerešne, mango, nektárinka, broskyne, rebarbora, hrozno), čerstvá zelenina (zemiaky, karfiol, brokolica, čínska kapusta, uhorka, tekvica, cvikla, šalát, špargľa, cuketa), z obilnín špalda, ryžové cestoviny, ryžové chlebíčky, ryžové burizóny, cornflakes, ovos, pšeno, proso, kukurica, quinoa, čerstvé pasterizované mlieko , syr Cottage, mozzarella, mascarpone, ricotta, tvaroh, obyčajné maslo, oleje (individuálne), byliny a bylinkové čaje (tiež nutné vyskúšať individuálne).

    Mnohí klienti tolerujú biely jogurt, ale taktiež som sa stretla s jeho negatívnym dopadom. Ako som už písala, je to veľmi individuálne, čo nerobí problém 5 ľuďom, môže to ďalším 4 škodiť a pod. Preto je možné "iba vypísať" potraviny, ktoré majú nízky obsah histamínu, ale zaručiť Vám, že sú pre Vás úplne v poriadku, nemôžem.

    Určite ale potraviny nekombinujte, pokiaľ chcete vyskúšať viacero druhov. Potom nebudete vedieť, či tú alebo onú potravinu tolerujete. Radšej zo začiatku zvoľte potraviny, pri ktorých ste si istá, že sú v poriadku a skombinujte ich s jednou, dvoma takými, ktoré máte ako otáznik.

    Jednoznačne zredukujte, až sa vyhýbajte konzervovaným a hotovým jedlám, alkoholickým nápojom, výrobkom, ktoré obsahujú droždie, fermentovaným potravinám, zrejúcim syrom, čokoláde, pšenici, octu, strukovinám (sója, fazuľa, šošovica, hrach), vlašským orechom a arašidom.

    Existuje veľa zoznamov dovolených a zakázaných potravín, ale postupne a pomaly si musíte vytvoriť vlastný. To je jediná cesta a jediný zoznam, na ktorý sa môžete spoľahnúť :) Ja osobne klientom odporúčam Švajčiarsky zoznam alebo Hrubiškov zoznam. Na tieto dva mám najlepšie ohlasy od ľudí, ktorí trpia HIT.