Poradňa zdravej výživy

Poradňa zdravej výživy
39 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa výživy a zdravého životného štýlu odpovedá Ing.Michaela Korpášová, ktorá pracuje ako výživová špecialistka vo firme nutriadapt.sk

Sponzor poradne: Poradňa zdravej výživy
  • Znizenie glykemickeho indexu

    , Autor: efkaa

    Dobrý deň, všade sa píše, že sa nemajú konzumovať potraviny s vysokým glykemickým indexom. Chcela by som sa spýtať, či sa dá nejakým spôsobom znížiť glykemický index konzumovaného jedla.

    Odpovedá:

    Dobrý deň, glykemický index má svoje opodstatnenie z hľadiska výživy. Máte pravdu, že spomedzi potravín s nízkym (do 55), stredným (od 56 do 69) a s vysokým (nad 70) glykemickým indexom by sme mali konzumovať v čo najmenšej miere práve potraviny s vysokým glykemickým indexom.

    Glykemický index poukazuje na rýchlosť vstrebávania sa cukru v organizme, ktorý sme prijali v zjedenej potravine. Ak zjeme jedlo, ktoré má vysoký glykemický index, tak sa nám vďaka prítomnému cukru zvýši hladina glukózy a inzulínu v krvi a sme rýchlejšie hladní. Preto je výhodnejšie konzumovať potraviny s nízkym alebo stredným glykemickým indexom, ktoré obsahujú vyšší podiel vlákniny a zložitejších sacharidov, ktoré zvyšujú hladinu glukózy (krvného cukru) pomalšie.

    V zdravom jedálničku by sa potraviny s hodnotou glykemického indexu vyššou ako 70 mali vyskytovať minimálne, výnimočne. Ak už zjeme takúto potravinu, je dôležité vedieť, čo všetko má vplyv na jej glykemický index a ako ho môžeme úmyselne znížiť.

    Vplyv na glykemický index má napríklad dĺžka varenia. Čím dlhšie danú potravinu varíte, tým má vyšší glykemický index (teda rozvareniu jedál, či už sú to zemiaky, ryža a iné by ste sa mali vyhýbať). Preto netreba cestoviny rozvárať ale jesť vo forme „al dente“.
    Obľúbenou prílohou sú zemiaky. Ak konzumujete hranolky alebo zemiakovú kašu, mali by ste vedieť, že ich glykemický index sa pohybuje okolo čísla 95. Ak však zjete zemiaky uvarené v šupke, ich glykemický index sa pohybuje v stredných hodnotách glykemického indexu (65).
    Na glykemický index má vplyv aj stupeň dozretia. Preto si radšej vyberajte zrelé ovocie, nie však prezreté.

    Najvhodnejšou metódou na ovplyvňovanie glykemického indexu je správne kombinovať konzumované potraviny. Potravinu s vysokým glykemickým indexom sa snažte kombinovať s kvalitnými tukmi (napríklad olivový olej) a bielkovinami (napríklad strukoviny, jogurt, mäso). Nezabúdajte na porcie zeleniny! Pečivo ako napríklad rohlík alebo bageta s vysokým glykemickým indexom v kombinácii so strukovinovou pomazánkou a zeleninou, ktoré majú nízky glykemický index sa stáva potravina so stredným glykemickým indexom. Pomazánku môžeme nahradiť napríklad šunkou, či trochou syra a pod. Uprednostnite samozrejme celozrnné pečivo, ktoré má nižší glykemický index ako biele pečivo.