Poradňa zdravej výživy

Poradňa zdravej výživy
39 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa výživy a zdravého životného štýlu odpovedá Ing.Michaela Korpášová, ktorá pracuje ako výživová špecialistka vo firme nutriadapt.sk

Sponzor poradne: Poradňa zdravej výživy
  • Alergia

    , Autor: nela-79

    Mám alergiu na kazeín. Vraj môžu prebiahať nejaké skrížené reakcie s inými potravinymi. Poraďte mi prosím vás. Ďakujem.

    Odpovedá:

    Dobrý deň prajem. Áno, pri alergiách na mliečnu bielkovinu môže dochádzať ku skríženej reakcii s kozím, ovčím mliekom a so sójou. Väčšinou si ľudia myslia, že stačí, ak vylúčia kravské mlieko a výrobky z neho. Veľakrát som sa stretla s ľuďmi, ktorí majú alergiu na kazeín, ale sóju, resp. sójové výrobky (napr. mlieko) im nerobia problém - určite odporúčam dávať si na to pozor. Skrížená reakcia so sójou bola preukázaná. Mnoho ľudí dostáva hneď radu od lekára, aby sa sóji vyhýbali.

    Je nutné vylúčiť všetky mliečne výrobky, mliečna bielkovina sa nachádza aj v kozom a ovčom mlieku a preto je vhodné vyhýbať sa aj im, aby neprišlo k skríženej rekacii. Je treba vylúčiť aj všetky potraviny, v ktorých sa mlieko nachádza v skrytej podobe (pečivo, omáčky, polievky, cukrovinky, cereálne výrobky apod.). Študujte preto etikety a zloženie potravín. Ideálne je pripravovanie si jedla doma, keďže v reštauráciách sa to ťažko dá ustrážiť.

    Namiesto mlieka kravského, ovčieho či kozieho používajte radšej rastlinné mlieka - ryžové, ovsené, mandlové, kokosové,... Opäť si ale prečítajte zloženie, či tam nie je obsah mliečnej bielkoviny. Určite si dajte pozor na bezlaktózové výrobky - laktózu síce neobsahujú, ale kazeín prítomný kľudne môže byť.
    Jogurtové nátierky a pomazánky si pripravujte radšej zo strukovín (z fazule alebo šošovice).