Máte gény pre budovanie svalovej hmoty? Tento gén je určujúci.

spracovala: Dagmar Balúchová; odborná spolupráca: Martin Chudý | 4. júl 2017
Máte gény pre budovanie svalovej hmoty? Tento gén je určujúci.

Poznáte niekoho, kto trénuje ako „blázon“, prísne sa stravuje, a napriek tomu je zúfalý, pretože nedokáže nabrať svalovú hmotu? Možno sa jedná priamo o vás.

Ak si odmyslíme, že vy alebo váš známy robí nejakú výživovú či tréningovú chybu, tak pravdepodobne je problém v príliš vysokej hladine myostatínu. Čo to je?

Existuje 8 rôznych génov súvisiacich so svalovou hmotou, ale najdôležitejší určovateľ je gén zvaný myostatín. Myostatín je tiež známy ako „growth and differentiation factor 8“ (GDF-8), je tvorený bunkami kostrového svalstva a koluje v krvi.

Gén myostatín je určujúci

Čím viac myostatínu v krvi, tým menej svalstva môžete získať.

Takže, ak poznáte niekoho s prirodzene vyvinutou svalovou hmotou, alebo niekoho, kto ľahko naberá svalovú hmotu, či oboje, tak už viete, že má asi málo myostatínu v krvi. Napríklad, koncom 90-tych rokov 20. stor. vedci zistili, že niektoré druhy extrémne svalnatých plemien dobytka mali chybné gény myostatínu, čo bolo spôsobené šľachtením plemien.

Mohlo by vás zaujímať: Anti-aging, svaly, neúnavnosť. Ktorá aminokyselina je za tým?

Gény, svalová hmota a somatotypy

Hladina myostatínu sa mení počas života a znižuje sa s vekom a vplyvom zhoršovania fyzickej zdatnosti (napr. priberaním tukových zásob). Našťastie, existujú spôsoby, ako prirodzene znížiť jeho hladiny (viď nižšie), takže žiadne výhovorky. Tie by mohli mať najmä tzv. ektomorfovia. Čo je to za čudný názov?

Sú to tzv. somatotypy, čo je termín, ktorý predstavuje kvantitatívny popis stavby a kompozície ľudského tela.

Poznáme 3 somatotypy:

  • Ektomorf má krehkú telesnú stavbu, je prirodzene štíhly, má rýchly metabolizmus, málo telesného tuku a dlhé štíhle končatiny. Ťažko naberá svalovú hmotu a rýchlo stráca svoje ťažko nadobudnuté svaly.
  • Endomorf má pomalý metabolizmus a ak si nedá pozor, ľahko a rýchlo priberie na tuku. Nerobí mu však problém získať svalovú hmotu. Sú to zväčša ľudia oblých tvarov s vyšším podielom tuku.
  • Mezomorf má od prírody svalnatú postavu. Je to zlatá stredná cesta medzi endomorfom a ektomorfom – rýchle budovanie svalovej hmoty a ľahké získanie či znižovanie telesnej hmoty.

Väčšina ľudí je zmesou aspoň dvoch somatotypov, takže nedá sa priamo povedať, že je niekto ektomorf a nikdy nezíska dostatok svalovej hmoty (žiadne výhovorky).

Na druhej strane je pravda, že ľudia s týmto typom postavy to majú ťažšie a musia vynaložiť oveľa viac námahy, aby získali toľko svalovej hmoty, koľko získa endomorf len pozeraním sa na činky (žartujeme).

Čítajte tiež: Čo sú to vlastne svaly a prečo by ste mali chcieť budovať svalovú hmotu?