Anti-aging, svaly, neúnavnosť. Ktorá aminokyselina je za tým?

redakcia FIT štýl | 7. apríl 2017
Anti-aging, svaly, neúnavnosť. Ktorá aminokyselina je za tým?

Potláča únavu, zvyšuje výkonnosť mozgu, zlepšuje sústredenie. Dokáže obmedzovať afektívne prejavy psychiky, a čo je dôležité, znižovať riziko vzniku kŕčov u epileptikov a hysterikov...

TAURÍN

Taurín – neesenciálna aminokyselina, ktorá funguje ako mozgový nutrient a aktivátor energie.

Anti-aging

Ukazuje sa, že veľkú úlohu môže zohrať pri potláčaní migrény a v anti-aging, čiže v boji proti starnutiu, tým, že priaznivo pôsobí na centrálnu nervovú sústavu a zlepšuje prekrvenie mozgu.

Patrí medzi neuromodulátory s tlmivým efektom, čo neznamená nič iné ako to, že dokáže obmedzovať afektívne prejavy psychiky, a čo je dôležité, znižovať riziko vzniku kŕčov u epileptikov a hysterikov (hystériu v tomto prípade berme ako psychiatrickú diagnózu, nie ľudové označenie).

Neúnavnosť

Potláča únavu, zvyšuje výkonnosť mozgu, zlepšuje sústredenie. Neprehliadnuteľným prínosom taurínu je regulácia srdcového rytmu, krvného tlaku, hladiny cukru v krvi, navyše, chráni zrak.

Svaly

Pri športe zlepšuje koordináciu pohybov. V kombinácii s ďalšou aminokyselinou L-karnitínom odbúrava tuky, zvlášť keď je táto zmes posilnená výdatným cvičením. Je ale nutné počítať s tým, že výdatne zvýši potenie.

Športovci majú taurín radi ešte pre jeden efekt: Dokáže napodobňovať funkciu inzulínu a smerovať potrebné živiny, vrátane aminokyselín, do buniek, čo spôsobuje nárast svalovej hmoty a rýchlejšiu regeneráciu organizmu.

Ide o to, že ak taurín naservírujeme organizmu „na striebornom podnose“, čiže ako potravinový doplnok, využije ho ochotnejšie, ako keď ho musí dolovať z vlastných zdrojov.

TIP: Účinky taurínu mnohonásobne zvyšuje kofeín. Pre preukázateľne zdravých jedincov pred mimoriadnym výkonom – napríklad pri príprave na náročnú skúšku počas vysokoškolského štúdia – môže byť pri rozumnom prístupe cenným pomocníkom.

Táto energetická výbušná zmes ale rozhodne nepatrí do rúk chorých jedincov vrátane hypertonikov, a už vôbec sa s ňou nesmie zaobchádzať bez rozmyslu, teda hneď, ako poľaví účinok jedného „drinku“, doslova kopne do seba ďalšie. Je to kontraproduktívne aj nebezpečné zároveň. Nadmiera môže ľahko skončiť kolapsom.

Mohlo by vás zaujímať: Aminokyseliny. Svalom, srdcu a mozgu na pomoc!