PLÁVANIE a jeho výhoda oproti ostatným športom

Eva Kliská | 21. júl 2017
PLÁVANIE a jeho výhoda oproti ostatným športom

Plávanie patrí spolu s behom, jazdou na bicykli, chôdzou a behom na lyžiach medzi päť pohybových aktivít, ktoré sa radia k aeróbnym aktivitám s udržiavacím charakterom.

Oproti ostatným športom má plávanie jednu veľkú výhodu:

môžu ho vykonávať takmer všetci, bez rozdielu veku či kondície. Skvelé výsledky dosahujú pri plávaní ľudia s nadváhou, ktorí sa kvôli zdravotným problémom spojeným s obezitou nemôžu pustiť do každého športu.

Čítajte tiež: 11 dôvodov, prečo si vybrať plávanie

Vo vode totiž odpadá záťaž spojená s vlastnou hmotnosťou, a preto nazaťažujete kĺby, kosti a nedochádza k otrasom. Počas plávania tiež aktivujete a posilňujete rovnomerne celé telo. Pobyt v bazéne, zvlášť dýchanie vo vode, má navyše pozitívny vplyv na dýchanie a kapacitu pľúc.

Mohlo by vás zaujímať: Jazero alebo kúpalisko? Čo je menej nebezpečné?

Plávanie ako zdravá aktivita

Odlišné vodné prostredie a aktívny pohyb vo vode pozitívne ovplyvňuje životné funkcie a tým odolnosť voči chorobám. Pri plávaní zapájame prakticky všetky svaly a zlepšujeme fyzickú silu a vytrvalosť, bez toho, aby sme zaťažovali kĺby.

„Je dôležité mať správnu techniku, pretože čím je lepšia, tým sa plávanie stáva pohodlnejším a menej vyčerpávajúcim,“ hovorí Mgr. Gabriel Baran, tréner olympionikov a hlavný tréner J&T SPORT TEAM. Pravidelným plaveckým tréningom zvyšujeme vitálnu kapacitu pľúc a zlepšujeme krvný obeh.

Lekári v Spojených štátoch amerických dokonca plávanie odporúčajú ako najvšestrannejšiu a najprospešnejšiu aktivitu. Plávanie je vhodné prakticky pre každého. 

Mohlo by vás zaujímať: Cvičte vo vode! Rehabilitácia, aktívny pohyb a posilnenie v jednom.

Na technike záleží

Plavecké spôsoby sa rozvíjali a ich základ spočíva v niektorých jednotných princípoch. Napríklad, na dosiahnutie maximálnej rýchlosti sa musia držať trup a nohy paralelne s vodnou hladinou, aby sa znížil odpor, ktorý kladie plavec.

Ruky sa musia natiahnuť čo najďalej dopredu pred hlavu. Dlhší záber vyvolá väčší posun dopredu, ale zasa ruky potrebujú dlhší čas na pohyb vo vode.

  • Prsia – tento spôsob si vyžaduje dobrú koordináciu. Pohyby rúk sa musia viesť simultánne, rovnako ako pohyby nôh. Najprv prichádza cyklický pohyb rúk, potom nasleduje kop nôh a krátke splývanie.

  • Znak – hovorí sa mu aj kraul na chrbte. Plavec si zvyčajne ráta zábery, aby zistil, kedy sa približuje k stene bazéna. V plávaní týmto spôsobom sa musí plavec čo najviac pohybovať na úrovni hladiny vody.

  • Kraul – najrýchlejší plavecký spôsob. Kraul vyžaduje od plavca, aby sa dolu tvárou prebíjal cez vodu a dýchal obrátením hlavy na bok nad hladinu po každých dvoch až troch záberoch. Pohyby by mali byť čo najpokojnejšie a nohy kopú neprestajne.

  • Motýlik – vyžaduje si vysoký stupeň vytrvalosti a sily, obzvlášť hornej časti tela. Ruky opúšťajú vodu, potom rovnako prudko klesnú dolu do vody. Je veľmi ťažké zharmonizovať ruky a nohy. Kým ruky klesajú do vody, nohy kopú a ruky znovu vychádzajú z vody. Keď sú ruky pod vodou blízko stehien, trup sa dvíha z vody a prichádza nádych.

Dobré vedieť:

  • Poznáme štyri hlavné plavecké spôsoby, v ktorých sa súťaží: znak, prsia, motýlik a kraul.
  • V súčasnosti pozostáva olympijská súťaž z 34 uznaných plaveckých disciplín, 17 pre každé pohlavie.
  • Súťaže na olympijských hrách do roku 1908 pozostávali z rôznych nezvyčajných disciplín, ako je plávanie pod vodou, plávanie na 200 m s prekážkami a ponáranie. 
Čítajte tiež: Prečo cvičiť vo vode a čo je v ponuke?