Snowboarding - čo by ste mali vedieť, kým pôjdete na svah?

Eva Kliská | 18. január 2017
Snowboarding - čo by ste mali vedieť, kým pôjdete na svah?

Kým sa postavíte na svah so snahou snowboardovať, možno prvýkrát, nepodceňujte poriadnu výstroj. Čo všetko je potrebné vedieť a čo k bezpečnej výstroji patrí?

Pri výbere snowboardu ide o to, aby zodpovedal dosiahnutej úrovni a skúsenostiam jazdcov a jeho celkovej telesnej konštitúcii – teda výške a váhe.

Začiatočník bez predošlých skúseností by si mal zvoliť snowboard, ktorý nie je svojimi parametrami príliš vyhranený pre určitý štýl snowboardingu. Preto je pre začiatočníkov veľmi vhodnou voľbou Allround snowboard, vďaka parametrom, ktoré vyhovujú rôznym štýlom.

Pokročilí jazdci spravidla preferujú určité odvetvia:

  • freeride (jazdu v prachovom snehu)
  • freestyle (jazda v parku na prekážkach, skoky) alebo
  • tzv. race či alpine (rýchla jazda na tvrdej doske s tvrdými prackovými topánkami).

Dĺžka a šírka snowboardovej dosky

Dĺžka snowboardu musí zodpovedať výške jazdca. Platí pravidlo, že snowboard by mal siahať niekde medzi bradu a nos. Pri šírke je veľmi dôležité, aby sa snowboardista špicami alebo pätami topánky nedotýkal zjazdovky. Preto je šírka ovplyvnená veľkosťou topánky, pri veľkosti 45 a viac sa odporúča širšia doska, tzv. wide snowboardy.

Pevnosť a tuhosť dosky

Pri snowboardoch rozlišujeme dva druhy dosiek:

  • Mäkké sú vhodnejšie pre začiatočníkov, lepšie sa ovládajú a odpustia viac chýb. Pri rýchlejšej jazde však mäkký snowboard prestáva byť poslušný v oblúku a nemožno sa z neho odraziť tak svižne ako z tuhšej dosky.
  • Tvrdé dosky volia skôr skúsení a rýchly jazdci. To, aký tvrdý snowboard zvoliť, záleží teda na skúsenosti jazdca, štýle jazdy a hmotnosti – ľahší jazdci by mali voliť radšej mäkšie materiály.

Viazanie na snowboard

Pri nákupe snowboardového vybavenia sa držte pravidla, že najskôr sa vyberajú snowboardové topánky a až potom viazanie. Topánky musia maximálne vyhovovať nohe a topánka zase musí padnúť ako uliata do viazania.

Viazanie vyberajte podľa veľkosti topánok, typ viazanie podľa štýlu, ktorému sa budete venovať.

Prilba

Prilba musí na hlave sedieť tak, že aj bez zapnutého pásu pod bradou sa pri zatrasení hlavou nepohne. Prilby na snowboard majú spravidla v temennej časti niekoľko vetracích otvorov. Vďaka nim sa pri zvýšenej námahe hlava toľko nezapotí. Tieto otvory sa dajú u niektorých modelov uzavrieť, pri jazde na lanovke, alebo čakaní v rade na vlek je tak hlava pekne v teple.

Chrániče

Chrániče chrbtice alebo tzv. korytnačky patria k základnej výbave pri snowboardovaní. Veľkosť korytnačky je číslovaná rovnako ako oblečenie, teda XS, S, M, L, XL. Vyberiete si teda veľkosť, v ktorej si bežne kupujete aj oblečenie

Snowboardove topánky

Rozhodujúca pre výber správnej topánky je jej veľkosť, celková tuhosť a odvetvia, pre ktoré je určená. Veľkosť snowboardovej topánky by mala byť vždy o pol centimetra dlhšia ako je dĺžka nohy. Topánka by mala po utiahnutí dokonale objať nohu. Noha sa v topánke nesmie hýbať (nesmie sa dvíhať päta), nikdy však nesmie tlačiť!

Tuhosť topánok záleží od odvetvia snowboardingu. Pre Freestyle sú určené mäkšie, ktoré umožňujú väčšiu voľnosť v ohybe, pre freeride, rýchlu jazdu, sú vhodnejšie tvrdšie topánky s väčšou oporou v členku.

Servis

Snowboard je potrebné voskovať a brúsiť. Voskovanie zvládnete aj doma, musíte si však zadovážiť tekuté vosky, ktoré sú bežne dostupné v predajni. Brúsenie a nažehľovanie horúceho vosku na lyže alebo snowboardovú dosku radšej nechajte na profesionálov v špecializovaných servisoch.

Oblečenie

  • Základnú vrstvu oblečenia tvorí termoprádlo z polyesteru, z bavlny alebo merinovlny.
  • Druhá vrstva je z bavlny alebo flisu.
  • Tretiu a poslednú vrstvu by v hornej časti mala tvoriť bunda.

Ideálne je, ak je bunda vybavená niektorou z membrán, ktoré zabraňujú prieniku vetra a vody, ale najmä odvádzajú vlhkosť v smere von z tela.

Zostáva už len zvládnuť techniku, dúfať, že sa počasie umúdri a radosť na svahu je zaručená.

Mohlo by vás zaujímať:
Kto je „tá“ Jillian?
10 hlavných charakteristík kvalitného osobného trénera (inštruktora).