CHIA semienka a chudnutie. Ako spolu súvisia?

Redakcia | 16. december 2016
CHIA semienka a chudnutie. Ako spolu súvisia?

Chia semienka fungujú ako skvelý pomocný prostriedok v procese chudnutia. Môžeme ioch považovať za koncentrovanú vitamínovú bombu, ktorá vzpruží vaše telo i myseľ.

Chia semienka - dar od starých civilizácií

Poznali ich už Aztékovia, Mayovia a starí obyvatelia Latinskej Ameriky. Ako sme už v úvode naznačili, chia semienka nie sú hitom poslednej dekády. Aztékovia ich konzumovali ako jednu zo svojich základných potravín, pretože ich dlhšie udržala vitálnych a nabitých energiou. Nie sú to len špekulácie, chia semienka majú skutočne významnú pozitívnu vlastnosť.

Ako Chia semienka súvisia s chudnutím?

Znižujú negatívny vplyv cukrov na tráviaci systém a zabezpečujú telu ich „postupné uvoľňovanie“. Za následok to má fakt, že v tráviacom systéme zväčšia svoj objem a vytvárajú spolu s vodou gél, ktorý sa stáva bariérou pre rýchle vstrebávanie sacharidov do tela.

Sacharidy sa následne pomalšie menia na glukózu a energia z potravy sa efektívnejšie prerozdeľuje. Chia semienka teda organizmu zabezpečujú efektívnejšiu prácu so zásobami energie a pomáhajú k vyššej vytrvalosti.

Stabilizácia metabolických zmien a ustálenie sínusoíd hladiny cukru v krvi je dôvodom, prečo sa chia semienka odporúčajú napríklad diabetikom, športovcom i ľuďom s vyšším výdajom energie.  

Zaujme vás: Máte svoje denné menu pod kontrolou?

V modernej dobe si zázračné semienka vedci všimli vďaka bežcovi extrémne náročných pretekov Deadville Trail, ktorý v pokročilom veku dobehol ako prvý rovno dvakrát za sebou. Športovým nadšencom a lekárom následne prezradil, že pravidelnú a nenahraditeľnú časť jeho stravovacieho programutvoria obľúbené chia semienka.

Čítajte tiež: 9 tajomstiev chia semienok

Chia semienka nie len na chudnutie

Nedajú sa dopestovať kdekoľvek, darí sa im len v určitých nadmorských výškach a potrebujú náročnú starostlivosť. Pri ich pestovaní sú vylúčené akékoľvek chemické látky, pesticídy, či hnojivá. Všetko musí byť celkom prirodzené a prírodné. Preto chia semienka bez pátosu môžeme nazvať jedinečnou bio potravinou.

A čo má za následok ich vplyv na ručičku na váhe? Táto vlastnosť chia semienok úzko súvisí s predchádzajúcim vysvetlením „zásobovača energie.“ Pri konzumácii spolu so sacharidmi spomaľujú ich prerod na jednoduché cukry, ktoré sa v nadmernom množstve radi ukladajú do tukových zásob. Energia z potravy vydrží dlhšie, efektívne sa rozdelí a oddiali sa potreba ďalšej novej porcie. Zjete prirodzene menej a pocit nasýtenia pretrvá.

Ochutnajte: Rýchla CHIA inšpirácia

A aké je bezpečné odporúčané množstvo Chia semienok?

  • 15g pre túto super potravinu vo vysokej kvalite je dosť.
  • Táto potravina má byť len ako doplnok k pestrej a vyváženej strave a určite nie jej základom.

Chia semienka predlžujú efekt sýtosti, čo má v konečnom dôsledku vplyv aj na vašu štíhlu postavvu.