7 činiteľov výrazne pôsobiacich na našu pokožku

Vladimíra Mihálová, Ing. | 27. január 2017
7 činiteľov výrazne pôsobiacich na našu pokožku

Vyvážená strava s dostatočným množstvom vitamínov a minerálov je pre zdravie našej kože nevyhnutná. Okrem nich je však pokožka vystavovaná i pôsobeniu viacerých činiteľov, ktoré môžu jej stav zásadne ovplyvniť. Čo by ste mali o nich vedieť?

Alkohol, cigarety, lieky, spánok, stres a ďalšie vplyvy okolia, to všetko sú faktory, ku ktorým sa treba postaviť rozumne a zodpovedne, pretože sa podieľajú na celkovom stave nášho organizmu. Napriek tomu, že si to väčšinou uvedomujeme, často sa podľa toho vôbec nesprávame.

Ak ľahkovážnym prístupom (nadmerné pitie alkoholu, fajčenie atď.) hazardujete so svojím zdravím, potom rátajte i s nepríjemnými prejavmi, ktoré sa odzrkadlia na vašej koži: vyrážky, ekzém, suchá, popraskaná pokožka, vrásky alebo aj vážne kožné ochorenia.

Vašu pokožku zbytočne poškodzujú, menia jej štruktúru i vzhľad. Ak sa však rozhodnete, že chcete kožu chrániť pred predčasným starnutím, mali by ste dobre poznať činitele, ktoré na ňu pôsobia a významne sa podieľajú na jej vzhľade.

1. Alkohol

Novšie výskumy vyzdvihujú pozitíva malého množstva alkoholu. Negatívnych následkov, ktoré však zanecháva na našom zdraví (a teda aj pokožke) je neúrekom:

  • ochudobňuje telo o základné živiny (vrátane vitamínov), a tým zintenzívňuje škodlivé pôsobenie voľných radikálov na tkanivá. Výsledok sa prejaví na vzhľade a štruktúre kože.
  • odvodňuje: odoberá bunkám potrebnú vlhkosť, čo zapríčiňuje predčasné starnutie pokožky (suchá, šupinatá koža, vrásky).
  • rozširuje cievy: nadmerná konzumácia alkoholu vedie k zhoršeniu obehu krvi, cievy môžu praskať. Pokožka sa poškodzuje, pleť sa stáva červenou alebo škvrnitou.
  • môže vyvrcholiť podvýživou, pretože nadmerné pitie alkoholu zníži chuť do jedla. Pokožka má nezdravý vzhľad a sinavé sfarbenie.

2. Fajčenie

Niektoré účinky fajčenia na pokožku sú porovnateľné s dopadmi nadmerného požívania alkoholu:

  • obmedzenie krvného obehu (znižuje sa kapacita pľúc), konečným výsledkom sú viditeľné rozšírené cievy na lícach a nose, zhrubnutie pokožky, žltkastý až belavý nádych. Mení sa teda štruktúra i farba kože v dôsledku narušenia kolagénu a elastínu.
  • odoberanie vitamínu C z tkanív pokožky, ktorý je zásadný pre zdravý vzhľad pokožky. S tým súvisí aj zvýšené pôsobenie voľných radikálov, ktoré pokožku poškodzujú. Zistilo sa, že jedna cigareta zlikviduje až 25 mg vitamínu C, preto sa u fajčiarov 2-3 - krát častejšie prejavuje jeho nedostatok.
  • vrásky: podľa viacerých výskumov a analýz sa zistilo, že fajčiari majú oveľa viac vrások ako nefajčiari. U silných fajčiarov (20 cigariet denne a viac) sú výrazné hlboké vrásky, ktoré sa prejavujú u nich oveľa skôr, ako u nefajčiarov. Príčinou je narúšanie vlákien kolagénu a elastínu, koža sa tak stáva menej pevnou a pružnou.
  • rakovina kože: riziko u fajčiarov je oveľa vyššie a aj rany po operáciách sa im liečia ťažšie. Kožné tkanivá nie sú dostatočne zásobované krvou, pretože nikotín zavinil zúženie ciev.

3. Lieky

Či už sú bez predpisu alebo na predpis, aj lieky môžu spôsobovať vyrážky, ekzém, problémy s pigmentom alebo rozličné ďalšie alergické reakcie. Preto si vždy pozorne prečítajte príbalový leták o možných vedľajších účinkoch! Ak sa objaví alergická reakcia, vyhľadajte odbornú pomoc lekára či lekárnika.

4. Podnebie

Zmeny teplôt a iné poveternostné podmienky dávajú našej pokožke poriadne zabrať, preto aj starostlivosť o ňu musíme neustále prispôsobovať konkrétnemu obdobiu či situácii:

  • chladné počasie: nízke teploty, mrazivý, ostrý vietor sa podieľajú na zvýšenej citlivosti kože, ktorá sa následkom toho vysušuje a praská. Krvný obeh je pomalší, do buniek sa dostáva menej kyslíka a my máme pocit, že koža je viac napätá. Odvodnenie môže spôsobiť i kožné choroby, napr. ekzém. V chladnom počasí by sme sa mali obliekať „cibuľovito“, teda radšej viac vrstiev, ktoré sú voľnejšie ako tesné oblečenie, ktoré narúša krvný obeh. Ak sa chystáte von, nezabudnite si natrieť pokožku hydratačným krémom!
  • horúčava: zvýšenie tvorby kožného mazu môže spôsobiť potničky alebo akné. Slnečné lúče môžu poškodiť štruktúru pokožky (vrásky, opuchy), ba dokonca viesť až k rakovine kože. Najdôležitejšie je chrániť pokožku krémom s vysokým ochranným faktorom a vyhýbať sa nadmernému vystavovaniu pokožky slnku.

5. Životné prostredie

Cigaretový dym, výfukové plyny áut, smog, to všetko sa podpisuje na stave našej pokožky. Vplyvom znečistenia prostredia sa zvyšuje úroveň voľných radikálov v tele. Kožné bunky sa poškodzujú a spôsobujú rozpad vláken kolagénu a elastínu. Následkom toho je predčasné starnutie kože. Ak je narušená schopnosť kože udržiavať primeranú hladinu vlhkosti, stáva sa buď suchšou, alebo, naopak, môžu sa na nej upchávať póry, čo spôsobuje vyrážky.

Pokiaľ chcete zabrániť vplyvom znečistenia na vašu pokožku, zvýšte prísun potravín bohatých na antioxidanty. Tie brzdia činnosť voľných radikálov v organizme, preto sú pridávané aj do kozmetických prípravkov. Pokožku si treba každý večer dôsledne vyčistiť, aby ste z nej odstránili celodenné nečistoty.

Prečítajte si: Zaostrené na ANTIOXIDANTY

6. Dlhodobý stres

O negatívnych dopadoch dlhotrvajúceho stresu na naše zdravie určite nemožno pochybovať. Ako sa to prejaví na našej pokožke? Hormóny, uvoľňované počas stresu, spôsobujú zužovanie ciev. Tým sa zhoršuje krvný obeh a koža sa stáva suchou, šupinatou a citlivou na podráždenie. Stres má vplyv aj na dýchanie. Plytkým a povrchným dýchaním je koža menej okysličovaná a získava bledý až sivý vzhľad.

Čítajte: Stresujete a ste v depke? Rozchodnica ružová je odpoveď.

Silný a dlhodobý tlak na človeka spustí alebo prehĺbi vývoj mnohých kožných ochorení ako je ekzém či psoriáza. Vytvárajú sa i vrásky na čele, okolo očí, úst a viacerým ľuďom sa v strese tvoria na pokožke vyrážky.

Ako si poradiť so stresom? Nájsť si čas len pre seba (napr. relaxácia, masáž, čítanie knihy), naučiť sa plánovať, hovoriť nie, dostatok spánku, cvičenie... Rád je viacero. Každý z nás by si mal nájsť svoju cestu, ako byť v dnešnej dobe pokojnejším, aby sa nestresoval niekedy zbytočne a priveľa.

Čítajte tiež: Žuvačka – odbúrava stres, pomáha sústrediť sa a chudnúť.

7. Spánok

Počas noci vytvára podmozgová žľaza rastový hormón, nevyhnutný k obnove buniek. Ak sa poriadne nevyspíme, bránime regenerácii pokožky. Nedostatok rastového hormónu zapríčiní, že sa koža neobnovuje tak, ako by sa mala. Je oslabená, bledá a pod očami sa vytvárajú tmavé alebo opuchnuté kruhy. Nočné krémy síce môžu zlepšovať stav pokožky, no kvalitný spánok je pre ňu nenahraditeľný.

Mohlo by vás zaujímať: Krásna pleť s medom