Stresujete a ste v depke? Rozchodnica ružová je odpoveď.

Redakcia | 14. december 2016
Stresujete a ste v depke? Rozchodnica ružová je odpoveď.

Blahodarný účinok Rozchodnice ružovej na stres a depresie ju odlišujú od ostatných adaptogénov.

Pre zopakovanie:
 Adaptogény sú prírodné rastlinné látky, ktoré sa tisícročiami vývoja prispôsobili, adaptovali, nepriaznivým prírodným podmienkam..

Rozchodnica ružová do skupiny adaptogénov definitívne patrí. Na rozdiel od liekov, ktoré môžu mať vedľajšie účinky, majú adaptogény blahodarný vplyv na organizmus bez jeho narušenia alebo poškodenia.

Viac sa o adaptogénoch dočítate tu: 
Adaptogény, pomôžu vám zvládať stres a zvýšiť výkonnosť

Rozchodnica ružová

Vôňa jej žltých kvetov je podobná ružovému oleju, a preto dostala prívlastok “rosea”.

Niekedy označovaná aj ako Horská ruža, je vytrvalá horská rastlina. Jej druhové meno „roseum“ je odvodené od príjemnej, jemnej vône kvetov ruže, ktorú má koreň rastliny po rozotretí. Prirodzene rastie v horách východnej i západnej Sibíre, nájsť ju však môžeme aj v Čechách, či na Slovensku v Tatrách a Malej Fatre, kde je zákonom chránená.

V ľudovom liečiteľstve, známa ako zlatý koreň, sa využíva už viac ako 400 rokov. Štúdie s Rozchodnicou ružovou poukazujú na jej význam v terapii:

  • depresií
  • schizofrénie
  • chronického únavového syndrómu

Rosavín, jedna z účinných látok Rozchodnice ružovej, je výrazný stimulant centrálneho nervového systému, preto sa Rozchodnica využíva aj pri:

  • poruchách spánku
  • podráždenosti
  • únave
  • bolestiach hlavy

Výborná je aj na podporu regenerácie športovcov po zvýšenom fyzickom výkone, nakoľko znižuje hladinu kyseliny mliečnej v svaloch.

Rozchodnica ružová sa v kombinácii so ženšenom využíva v rastlinnej terapii na kontrolu cukru u diabetikov. Jej extrakt taktiež priaznivo ovplyvňuje vylučovanie žlči z pečene a aktivuje regeneračné procesy pečeňových tkanív.

Prečítajte si o tomto adptogéne: Sibírsky ženšen - životabudič, ktorý vás zaručene postaví na nohy.