Zaostrené na ANTIOXIDANTY
Antioxidanty sú látky, ktoré pôsobia proti škodlivým voľným radikálom. Ktoré antioxidanty sú najsilnejšie?
Antioxidanty sú látky, ktoré pôsobia proti škodlivým voľným radikálom. Tie vznikajú ako vedľajší produkt pri rôznych metabolických procesoch. Sú to častice, ktorým chýba jeden elektrón. Snažia sa ho preto získať z ostatných buniek, a tým ich poškodzujú.
Narušuje sa DNA bunky, a to spôsobuje rôzne choroby (rakovinu nevynímajúc) a tiež predčasné starnutie pleti. Voľné radikály nie sú len nebezpečné, majú aj užitočné funkcie, pomáhajú napríklad imunitnému systému vysporiadať sa s vírusmi a baktériami. Problém nastáva v momente, ak sa tieto častice v tele nekontrolovane množia a nie je brzda, ktorá by ich zastavila. Takú brzdu vytvárajú takzvané antioxidanty. Sú to látky, ktoré možno získať zo stravy.
Prečítajte si akú úlohu plnia antioxidanty pri oxidatívnom strese:
Oxidatívny stres: investujte do antioxidantov!
Ktoré antioxidanty sú najsilnejšie?
Ako lapači voľných radikálov sa osvedčujú najmä vitamíny A, B, C a E, stopové prvky selén a zinok a potom látky rastlinného pôvodu, ako sú bioflavonoidy alebo polyfenoly. Mimoriadne antioxidačné účinky majú vďaka optimálnemu zloženiu tiež rastliny, ako je riasa chlorela a čaj rooibos.
- Vitamín A sa nachádza napríklad v oleji z rybej pečene, v mrkve, žltých a zelených plodinách.
- Béčko nájdete v obilných klíčkoch alebo celozrnnej ryži.
- Céčko je zase v šípkach a všeobecne v zelenine a ovocí.
- Veľa vitamínu E obsahujú orechy, semená, rastlinné oleje, sója, fazuľa, brokolica, špenát, kapusta či červená repa.
- Selén je zastúpený v paprike, mrkve, póre alebo vo vlašských orechoch či v tuniakovi.
- Obsahom zinku sa vyznačujú tekvicové semená, cibuľa, cesnak či hrášok.
- Bioflavonoidy sú hlavne v paprike, marhuliach, slivkách či šípkach.
Viete prečo je fajn zaradiť do jedálnička riasy? Prečítajte si o nich:
Nori, Wakame, Kombu. Predstavujeme vám výnimočnosť morských rias
Čítajte tiež: Karotenoidy - Antioxidanty, ktoré nás chránia