LIFTING - plastika tváre a krku alebo keď krk prezdradí skutočný vek.

Dagmar Baluchová | 11. apríl 2017
LIFTING - plastika tváre a krku alebo keď krk prezdradí skutočný vek.

Prejavy starnutia možno čiastočne oddialiť cvičením, životosprávou, ale i kozmetickými vychytávkami. Avšak toto pravidlo neplatí pre krk. Práve krk je najproblematickejšia časť, kde to nejde len tak ľahko.

Áno, je to tak. Účinnou pomocou je však aj tu laserová medicína a plastická chirurgia.

Krk u ženy patrí síce k zanedbávaným, no veľmi zaujímavým častiam tela. Krásne sa na ňom vynímajú šperky a štíhly, hladký krk je údajne pre mužov veľmi podmanivý. Asi aj preto si čoraz viac žien dáva záležať na tom, ako ich krk vyzerá. Pokožka na krku má sklony k ochabovaniu a tvorbe vrások.

Väčšina žien si to však začne všímať až vtedy, keď je koža na krku výrazne ochabnutejšia a stráca pružnosť. Stratou elasticity sa začnú vytvárať kožné záhyby a vrásky. Tieto zmeny nastávajú pomaly a ich vznik patrí k prirodzenému starnutiu. Úplne zastaviť ich nemožno, ale obmedziť ich rozsah a výrazné prejavy sa dá.

Čítajte tiež: VRÁSKY, strašiak každej pleti. Čo by ste mali vedieť?

Prejavy starnutia na tvári a krku ovplyvňujú:

  • dedičnosť – ak vaši rodičia a starí rodičia mali vráskavejšiu pokožku a bolo na nej priskoro vidieť kožné záhyby, je viac ako isté, že to po nich zdedíte
  • typ kože - elasticita kože
  • zamestnanie, ktorému sa dlhodobo venujete a vplyvy, ktorým je vaša pokožka v práci vystavená – napríklad prach, vlhko, chemikálie, práca vonku alebo v uzavretých priestoroch...
  • vplyv slnečného žiarenia
  • životospráva, pitný režim
  • životný štýl – dostatok spánku, fajčenie, starostlivosť o pokožku, zlozvyky ako zlé odličovanie a podobne 

Lifting tváre dopomôže k mladistvejšiemu vzhľadu na tvári napnutím pokožky a vyhladením hlbších vrások. Hoci nezastaví proces starnutia, môže účinne oddialiť jeho výrazné prejavy.

Lifting – plastika tváre a krku

Inak nazývaný aj facelift je účinným riešením, ako sa popasovať so známkami prirodzeného starnutia. Tvárová časť sa skladá z niekoľkých vrstiev tkanív, pričom pri faceliftingu sa pracuje s tromi povrchovými vrstvami – koža, podkožný tuk a svalovo – väzivová vrstva.

Cieľom operácie je na jednej strane vypnutie a odstránenie prebytočnej kože, ale hlavne vyhladenie svalovo – väzivovej vrstvy tváre, prípadne odobratie a doplnenie podkožného tuku tak, aby sa dosiahol finálny efekt hladkej a vypnutej pokožky na tvári.

Výsledkom je nielen odstránenie nadbytočnej kože a tuku z oblasti krku a dolnej polovice tváre, spevnenie pokožky a odstránenie vráskových pruhov na krku, redukcia dvojitej brady, ale aj vyhladenie kontúr sánky a výrazných rýh okolo úst, alebo v niektorých prípadoch aj čiastočné podvihnutie líc, ale najmä výsledné omladenie tváre v priemere o 5 až 10 rokov.

Existuje niekoľko druhov liftingu, napríklad lifting čela, lifting strednej a dolnej tretiny tváre či lifting dolnej tretiny tváre a krku, ktorý patrí z tejto oblasti k najvyhľadávanejším. Je to pravdepodobne aj preto, že najväčšie prebytky kože sa vytvárajú predovšetkým v oblasti dolnej čeľuste a na krku. Tento zákrok možno kombinovať aj s inými zákrokmi, napríklad s odsatím tuku z podbradku, s operáciou viečok, spánkovým liftingom, zdvihnutím vonkajších očných kútikov a s úpravou čela či brady.

Ženy, ale aj muži

Zatiaľ čo kedysi sa o tento zákrok zaujímali najmä ženy, v poslednom období stúpa záujem aj medzi mužskou časťou populácie. Pre obe pohlavia však platia rovnaké podmienky a kritériá a preto pred takýmto zákrokom musia absolvovať nielen konzultáciu u plastického chirurga, ktorý ich bude operovať, ale aj predoperačné vyšetrenie.

Čo sa týka veku, zákrok je vhodný pre ľudí približne od 40 do cca 65 rokov. Ak sa však známky starnutia objavia skôr ako pred 40. rokom a zdravotný stav je vhodný na podstúpenie tohto zákroku, je možné ho podstúpiť aj skôr. Práve dobrý a vyhovujúci zdravotný stav je kľúčovým kritériom pri rozhodovaní sa o operácii. Zákrok nie je vhodný pre ľudí, ktorí trpia chronickými ochoreniami, ako sú cukrovka, reumatoidná artritída, sklerodermia, lupus, ale napríklad aj vysoký tlak krvi.

Mohlo by vás zaujímať: Recept na krásu od vás. Tentokrát, maska z DROŽDIA.