Operácia očných viečok, čo vás zaujíma?

PaedDr. Dagmar Baluchová | 1. december 2016
Operácia očných viečok, čo vás zaujíma?

Ovisnutým viečkam sa neubráni nikto, ale rozsah, do akej miery sa tak stane, ovplyvniť možno. Na otázky odpovedal MUDr. Daniel Mládek, PhD., primár plastickej chirurgie avelane clinic v Nitre.

Existujú hranice (vekové, zdravotné), kvôli ktorým nie je možné operáciu očných viečok vykonať?

Operácia očných viečok je operácia ako každá iná. Pred jej vykonaním musí lekár svedomite zhodnotiť celkový zdravotný stav pacienta a limity realizácie tohto zákroku. Prvotné informácie o celkovom zdravotnom stave pacienta, prekonaných ochoreniach a v súčasnosti užívaných liekoch získa od samotného pacienta počas konzultácie.

Vekové obmedzenia na vykonanie tohto zákroku neexistujú. Najčastejšie sa však vykonáva okolo 35. – až 40. roku života. 

Ak pacient trpí sprievodným ochorením, zvyčajne lekár urobí základné vyšetrenia krvi a vnútorného prostredia. Vo vážnejších prípadoch môže požiadať aj o interné vyšetrenie. Zvýšené riziko komplikácií súvisiace s operáciou očných viečok je u pacientov trpiacich vysokým krvným tlakom, cukrovkou, poruchami činnosti obličiek alebo problémami so štítnou žľazou, ale aj tieto komplikácie vieme zvládnuť.

Operáciu očných viečok je nutné veľmi dobre zvážiť u pacientov, ktorí majú problémy so zrážaním krvi a zníženou imunitou. Poruchy zrážanlivosti krvi sa totiž prejavujú práve v okolí očí. Je potrebné byť preto veľmi obozretný.

Vekové obmedzenia na vykonanie tohto zákroku neexistujú. Podstupujú ho dospelí pacienti všetkých vekových kategórií. Najčastejšie sa však vykonáva okolo 35. – až 40. roku života. Len minimum pacientov má menej ako 25 a viac ako 80 rokov.

Naším cieľom je, aby na klientovi nikto nespoznal, že operáciu absolvoval. Väčšina z nich hovorí, že všetci ich známi chválili ako dobre vyzerajú, ale nevedeli identifikovať prečo.

Za akých podmienok a v akom časovom horizonte je vhodná reoperácia?

Hoci sú vo väčšine prípadov výsledky operácie očných viečok veľmi dobré a pacienti sú po zákroku so svojím vzhľadom spokojní dlhé roky, môže sa stať, že je po niekoľkých rokoch potrebné operáciu vykonať znova.

Jedným z prípadov je situácia, keď po istom čase dôjde k opätovnému ochabnutiu kože a vzniku vrások. Operáciou sa totiž proces starnutia kože nedá zastaviť a neželaná strata elasticity kože očného okolia sa môže vrátiť. Iným prípadom je, ak dôjde po zákroku u niektorých pacientov k asymetrii viečok pravej a ľavej strany. Príčinou môže byť rozdielny svalový tonus oboch viečok. Tento problém je tiež možné opäť operovať.

Hojenie jazvovitého tkaniva je u každého pacienta individuálne, avšak priemerne môžeme hovoriť o období 6 mesiacov. Po tomto čase by už očné viečko malo mať finálny vzhľad. Až potom by bolo vhodné uvažovať o korekcii prípadných nedostatkov druhým zákrokom. Ten totiž nie je dobré vykonávať viac ako dvakrát za život. Na našej klinike ako málo pracovísk na Slovensku, používame namiesto skalpela laser a dosahujeme výborné výsledky.

Kedy je vhodnejšia operácia očných viečok laserom?

Výber operačnej techniky je potrebné ponechať na samotného plastického chirurga. Ten vie najlepšie zhodnotiť, čo bude pre daného pacienta najlepšie.

V zásade platí, že výhodou lasera oproti bežnému chirurgickému skalpelu je menšie krvácanie rany, eliminácia jaziev, rýchlejšie hojenie a menšie poškodenie okolitých tkanív, čo môže viesť k menším opuchom.

Komplikáciou pri voľbe operácie laserom môže byť príliš veľké množstvo tuku a kože v okolí viečok, ktoré je potrebné odstrániť, poloha obočia a celková kondícia svalov v okolí očných viečok.

Vyžadujú zoperované viečka nejakú nadštandardnú starostlivosť a je nutné sa niečoho vyvarovať (napr. u športovcov, u osôb, ktoré vykonávajú extrémne športy – vodné, bojové kontaktné...)?

Rekonvalescencia pacientov po operácii očných viečok prebieha vo väčšine prípadov veľmi rýchlo a hladko. Zoperované viečka si nevyžadujú žiadnu nadštandardnú starostlivosť. Približne jeden mesiac po zákroku nie je vhodná prílišná fyzická aktivita. Avšak po tomto období sa môžu pacienti vrátiť v plnej sile k svojim obľúbeným činnostiam a užívať si ich dosýta bez akýchkoľvek obmedzení.

Prečítajte si všetko o plastike očných viečok:  
Trápia vás padnuté očné viečka? Pomôže vám plastika.