5 faktorov, ktoré by ste pred estetickým zákrokom mali zvážiť

Redakcia | 7. august 2018
5 faktorov, ktoré by ste pred estetickým zákrokom mali zvážiť

Ako každý operačný zákrok, aj estetická, plastická chirurgia prináša isté riziká a obmedzenia a teda nie je vhodná pre každého.

Súhrn faktorov, ktoré treba pred estetickým zákrokom zvážiť

1. Vaše očakávania

Na začiatok jedna dôležitá rada: Predvídajte zlepšenie, nie dokonalosť! Ak totiž od zákroku očakávate, že budete vyzerať ako filmová hviezda bez chybičky krásy, so stopercentnou istotou budete sklamaná. Nepočítajte s tým, že operácia za vás vyrieši problémy, ktoré ste doteraz nebola schopná uspokojujúco vyriešiť.

Zákrok u plastického chirurga vám nepomôže získať trvalý vzťah, udržať si manžela a priateľa, či zlepšiť váš spoločenský a pracovný život. Môže vám dodať stratenú sebadôveru, ale šťastie lusknutím čarovného prútika (či chirurgického noža) neprinesie.

2. Rátajte s vyššími nákladmi

Zákroky kozmetickej a plastickej chirurgie väčšinou nie sú pokryté financiami zdravotných poisťovní. MUDr. Palenčár vysvetľuje, že „aj keď 70 % zákrokov vykonávajú plastickí chirurgovia zo zdravotných príčin, tieto výkony sa nerobia v privátnych estetických centrách.

Najčastejšie zákroky plastickej chirurgie hradené zdravotnými poisťovňami sú operácie rázštepov, replantácie končatín (znovuprišitie po amputácii), operácie zhubných nádorov, rekonštrukcie po úrazoch, operácie v oblasti hornej končatiny, či rekonštrukcie u onkologických pacientov (napríklad rekonštrukcie po amputáciách prsníkov).

Ale čo sa týka estetických zákrokov, tu je to jasné už z názvu zákroku – estetický. Naše skrášľovacie procedúry samozrejme poisťovňa nehradí.“ Náklady sa líšia v závislosti na postupe a použitej metóde a samotná cena sa mení od jednej kliniky k druhej.

Cena sa pohybuje od stoviek až po tisíce eur a ovplyvňuje ju i renomé plastického chirurga či kliniky, rovnako ako jej lokalita. Do úvahy vezmite aj náklady na akúkoľvek následnú starostlivosť, alebo ďalšie prípadné nápravné, či nadväzujúce postupy.

3. Vždy existujú určité riziká

Nespokojnosť je možná po akomkoľvek type esteticko-plastickej chirurgie. Celkom vylúčiť nemožno ani chirurgické komplikácie, vrátane nadmerného krvácania, alebo infekcie v mieste chirurgického zákroku. Každý organizmus je individuálny a na invazívnu metódu reaguje rozdielne.

4. Rátajte s rekonvalescenciou

Po plastickej operácii budete musieť pár týždňov, či dokonca mesiacov odpočívať a obmedzovať určité fyzické výkony ako cvičenie, dvíhanie ťažkých bremien a podobne. Je preto dôležité pochopiť negatívne fyzické účinky, ktoré môžu byť súčasťou vylepšenia vašej vonkajšej vizáže. Rovnako žiaduce je prijať zmeny, akými môže operácia ovplyvniť aspekty vášho osobného, či pracovného života.

5. Psychologické zmeny

Vaša sebadôvera sa môže po kozmetickej, či plastickej operácii zlepšiť, ale plastická chirurgia nie je prostriedkom na zmiernenie depresií, či iných nežiaducich duševných stavov. Mnohé z pacientok, ktoré v zákroku vidia zázračný štart do nového života, môžu byť sklamané a za chirurgom prídu po čase s novou požiadavkou na zmenu vzhľadu. V takomto prípade už ide o psychický problém, ktorý pomôže vyriešiť jedine psychológ.