2 x chutná večera so špaldovými cestovinami. Vyskúšajte tieto recepty.

Nela Mirič | 13. august 2017
2 x chutná večera so špaldovými cestovinami. Vyskúšajte tieto recepty.

Celozrnné špaldové cestoviny sú známe svojimi výnimočnými kvalitami. Sú zdrojom energie, sacharidov, rastlinných bielkovín a vlákniny, ktorá podporuje trávenie a črevnú peristaltiku. Sú sýtejšie oproti necelozrnným cestovinám. Vyrábajú sa len z bio celozrnnej špaldovej múky a vody.

Špalda je pestovaná v súlade so zásadami ekologického poľnohospodárstva, takže máte istotu, že vaše telo nie je vystavené zbytočnej záťaži chemickými látkami.

Bude vás tiež zaujímať: Cestoviny a ich široké možnosti využitia. Viete, ako ich pripraviť chutne a zdravo?

Špaldové cestoviny so špenátom, cícerom a syrom FETA

(pre 4 osoby)

Suroviny:

  • 350 g špaldové celozrnné špirály
  • 1 konzerva cíceru
  • 10 cherry rajčín
  • 2 fialové cibule
  • 200 g špenátových listov
  • 150 g syra FETA
  • 1 PL sójovej omáčky
  • 1 strúčik cesnaku

Na zálievku:

  • 2 PL olivového oleja
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • mleté čierne korenie 

Postup:

  1. Cestoviny uvarte vo vriacej osolenej vode tak, aby boli „al dente“. Sceďte a prepláchnite ich pod studenou tečúcou vodou.
  2. Cibuľu nakrájajte na tenké pásiky. Na panvici zahrejte olivový olej, pridajte scedený cícer, 1 PL sójovej omáčky, premiešajte a za občasného jemného premiešavania opražte cícer do zlatista. Pridajte nakrájanú cibuľu a premiešajte.
  3. Pridajte umyté špenátové listy, soľ, korenie, cesnak nakrájaný na plátky, premiešajte, prikryte a spolu duste, až kým špenát nezmäkne.
  4. Rajčiny nakrájajte na menšie kúsky a ešte na panvici ich premiešajte s ostanými teplými surovinami, aby sa „prehriali“.
  5. Preložte do šalátovej misy, pridajte na kocky nakrájaný syr Feta, špaldové špirály Biomila a premiešajte. 6
  6. Z citrónovej šťavy a olivového oleja si pripravte dressing.
  7. Dressing premiešajte so šalátom a ihneď podávajte. 

Dusený karfiol so špaldovými cestovinami

(pre 4 osoby)

Suroviny:

  • 400 g špaldové celozrnné špirály
  • 1 väčší karfiol
  • 200 ml kyslej smotany
  • 100 ml sladkej smotany
  • 1 PL citrónovej šťavy (podľa chuti pridajte aj viac)
  • 2 ČL mletej červenej papriky
  • 1 cibuľa rastlinný olej
  • 2 PL hladkej špaldovej múky na zahustenie
  • soľ a čierne korenie 

Postup: 

  1. V hrnci na rastlinnom oleji speňte nadrobno nakrájanú cibuľku, pridajte červenú papriku, premiešajte.
  2. Pridajte malé ružičky karfiolu. Zalejte vodou tak, aby bol karfiol zakrytý. Pridajte soľ, korenie a varte prikryté pokrievkou, až kým nebude karfiol uvarený.
  3. Kyslú a sladkú smotanu premiešajte s múkou a prilejte ku karfiolu. Za stáleho miešania nechajte zhustnúť. Na záver dochuťte 1 PL citrónovej šťavy.
  4. Špaldové cestoviny Biomila uvarte v osolenej vode. Podávajte s duseným karfiolom. 
Čítajte tiež: Bojíte sa priberania z cestovín? Pri výbere vhodných druhov nemusíte.