Bojíte sa priberania z cestovín? Pri výbere vhodných druhov nemusíte

Ing. Vladimíra Mihálová | 29. marec 2022
estoviny, grahamové cestoviny, bezlepkové cestoviny, bielkovinové, priberanie, mýtus, fakt, celiakia

Klasické cestoviny majú vysoký obsah sacharidov a nízky podiel bielkovín. Pri cvičení a snahe schudnúť to nie je žiadané. Ak ich však nahradíte celozrnnými cestovinami alebo inými nízkokalorickými druhmi, priberania na váhe sa obávať nemusíte.

Cestoviny sú jednou zo základných potravín vo viacerých oblastiach sveta. Ich popularita rastie aj u nás, pretože si nimi pomerne lacno a jednoducho môžeme vylepšiť jedálny lístok.

Štatistické údaje potvrdzujú, že spotreba zemiakov na Slovensku poklesla od roku 1993 o polovicu. Ich miesto zaujali práve cestoviny - trvanlivé výrobky, vyrobené z nekysnutého cesta pomocou múky a vody (prípadne vajec).

estoviny, grahamové cestoviny, bezlepkové cestoviny, bielkovinové, priberanie, mýtus, fakt, celiakia

Klasické verzus celozrnné cestoviny: aký je ich prínos pre naše zdravie?

V priemere obsahujú cestoviny 75 % sacharidov, 12 % bielkovín, 10 % vody a minimálny podiel tuku. Podiel vlákniny závisí od druhu múky, z akej sa pripravujú (možno ho však zväčšiť pridaním zeleniny). Klasické cestoviny z bielej múky obsahujú málo výživných látok a žiaľ, rýchlo po nich vyhladneme.

Môže za to vysoký obsah rýchlych cukrov. Preto cesta k zdraviu a optimálnej telesnej hmotnosti nevedie k cestovinám z bielej múky, ale ich celozrnnej verzii, ktorú odporúčajú predovšetkým odborníci na výživu.

Matka všetkých zŕn – Quinoa
Prečítajte si tiež:

Matka všetkých zŕn – Quinoa

Bojíte sa priberania?

Už samotný názov cestovín napovedá, že sú vyrobené z celých zŕn (všetkých jeho častí), a preto je v nich omnoho viac pre telo prospešných látok. Celozrnné cestoviny obsahujú veľa vlákniny, ktorá udržuje pocit sýtosti a prospieva nášmu tráviacemu traktu, čo môžu oceniť hlavne ľudia trpiaci zápchou.

Vo všeobecnosti platí, že v celozrnných cestovinách sa nachádza vysoký podiel vitamínov skupiny B (najmä B1, B2 a B3) a minerálnych látok (vápnik, fosfor, zinok či železo). Zastúpenie výživných látok sa v nich ale mierne odlišuje v závislosti od druhu použitých celých zŕn.

Voľte správne!

Napríklad cestoviny ražné majú vysoký podiel vlákniny, špaldové sú zase bohaté na bielkoviny, vitamíny B a E. Vzácna esenciálna aminokyselina lyzín sa nachádza Napríklad cestoviny ražné majú vysoký podiel vlákniny, špaldové sú zase bohaté na bielkoviny, vitamíny B a E. Vzácna esenciálna aminokyselina lyzín sa nachádza v amarantových cestovinách. Napomáha absorbovaniu vápnika, vplýva na rast a vývoj kostí, podporuje tvorbu mozgových buniek.

Grahamové cestoviny svojím zložením sacharidov a obsahom vlákniny pomáhajú pri úprave cholesterolu v krvi, stabilizujú koncentráciu cukru (glykémiu) a metabolizmus. Vďaka mnohým prínosom pre náš organizmus je konzumácia celozrnných cestovín odporúčaná. Celkovo pomáha znižovať riziko cukrovky, kardiovaskulárnych ochorení i rakoviny.

Poznáte aj ďalšie netradičné druhy cestovín?

Okrem známejších druhov celozrnných cestovín sú dnes na trhu pre niekoho možno menej známe typy (pohánkové alebo cícerové). Ľudia trpiaci celiakiou majú k dispozícii bezlepkové.

V obchodoch so zdravou výživou sa dostanete napríklad k nízkokalorickým cestovinám, ktoré obsahujú až o 94 % menej kalórií v porovnaní s klasickými cestovinami. Je to vďaka jedinečnej kombinácii ovsenej vlákniny a múky z rastliny konjac, ktorá je známa nielen mnohostrannými pozitívami pre zdravie, ale aj výraznými účinkami pri chudnutí.

Tieto cestoviny sú bez cukru, bez lepku a bez soli, a preto sú vhodnou súčasťou stravy diabetikov, celiatikov i vegetariánov. Aj v oblasti fitnes výživy môžete jesť cestoviny bez výčitiek či marenia času stráveného poctivým tréningom.

estoviny, grahamové cestoviny, bezlepkové cestoviny, bielkovinové, priberanie, mýtus, fakt, celiakia

O akom druhu cestovín je reč?

O bielkovinových cestovinách, ktoré sa vyznačujú veľmi vysokým podielom bielkovín a nízkym obsahom sacharidov, čo je v oblasti fitnes veľmi žiadané. V porovnaní s klasickými cestovinami sa tak milovníci cestovín nemusia obmedzovať ani počas obdobia „rysovačky“.

Ak sa rozhodnete podporiť naše slovenské produkty, môžete si vybrať z dvoch druhov (zo zelenej sóje alebo z čiernej fazule). Cestoviny sú bezlepkové, vyrobené len z vody a strukovín, vďaka čomu obsahujú až 42 % rastlinných bielkovín.

Z cestovín sa priberá: pravda či mýtus?

Stará fáma, že z cestovín sa priberá, je už, našťastie, zažehnaná. Cestoviny by však mali byť celozrnné. Pokiaľ chcete žiť zdravo a nenaberať zbytočne ďalšie kilogramy, okrem správneho výberu cestovín dbajte aj na ich úpravu a skonzumované množstvo.

Taliansko je v súčasnosti krajinou s najvyššou konzumáciou cestovín. Podľa niektorých odborníkov na zdravý životný štýl sú cestoviny pôvodcom tukových vankúšov na bruchu. Z analýzy konzumovaných cestovín u 23 000 Talianov však vyplynulo, že osoby konzumujúce pravidelne cestoviny, majú, naopak, menej tukov na bruchu, no musí ich byť primerané množstvo.

Taliani ich jedia hlavne so zeleninou, orechmi a olivovým olejom, pričom práve táto kombinácia prispieva k chudnutiu. „Analýzou antropometrických údajov u všetkých osôb a ich stravovacích návykov sme zistili, v rozpore s očakávaním, že konzumácia cestovín nesúvisí s priberaním na váhe, skôr naopak.

Naše dáta potvrdzujú, že konzumácia cestovín v súlade s potrebami jedinca prispieva k zdravej postave, štíhlejšiemu pásu a lepšiemu pomeru pásu a bokov," uviedol doktor George Pounis z Inštitútu Neuromed v Pozzilli.