Chlieb s džemom? Zabudnite na to, skúste to takto.

Dagmar Baluchová v spolupráci s Martinom Chudým (http://martinchudy.blogspot.sk). | 12. máj 2017
Chlieb s džemom? Zabudnite na to, skúste to takto.

Či si upečiete vlastný chlieb alebo si ho kúpite v obchode, musíte ho správne skombinovať na tanieri.

Džem, med a iné pokušenia

Najväčšou chybou, ktorú môžete urobiť, okrem použitia margarínov, je kombinácia pečiva s džemom, medom, sladkým ovocím alebo nejakým sladidlom. Vtedy pridáte cukor do cukru a zvýšite glykemický index a glykemickú záťaž.

Výsledkom bude chvíľkový pocit energie, potom prudký pád spojený s poklesom cukru v krvi, ktorý prejde veľmi skoro do veľkého hladu. Zažijete útlm, nedostatok energie, zníženú schopnosť koncentrácie a navyše budete hladný.

Vaša výkonnosť pôjde smerom nadol, a to určite nechcete. Pokiaľ však správne skombinujete pečivo s dostatkom správnych tukov a zeleniny, váš krvný cukor sa udrží v správnych hladinách, zažijete dlhotrvajúci prílev energie, bude vám to lepšie „páliť“ a budete zasýtený na oveľa dlhšiu dobu.

Vaše telo sa vám zato navyše odmení v podobe dlhodobého zdravia. Ktorú možnosť si teda vyberiete?

Chlieb nepatrí medzi prvopotraviny. Naši najstarší predkovia konzumovali hlavne zeleninu, ovocie, mäso, orechy, korienky a minimum sacharidov...

Špaldový chlieb so syrom a listovou zeleninou

Ingrediencie (chlieb – 1 kg):

  • 700 g celozrnnej špaldovej hladkej múky
  • 4 – 5 dcl vody
  • 30 g jablčnej vlákniny
  • 30 g špaldových otrúb
  • 30 g celozrnnej špaldovej krupice
  • 2 ČL himalájskej soli
  • 10 g droždia
  • 10 g kurkumy
  • 10 g škorice
  • 10 g mletého zázvoru 

Ingrediencie (pokrm):

  • 100 g syra (ideálne kozieho)
  • 2 krajce špaldového chleba
  • 20 g masla
  • 1 PL extra panenského olivového oleja
  • 1 PL nori vločiek
  • 2 listy kelu 
Doba prípravy: chlieb: 3 hodiny, pokrm: 5 až 10 minút

Postup (chlieb):

  • Na prípravu je vhodná domáca pekáreň, ale môžete použiť aj rúru.
  • Do nádoby z domácej pekárne nalejte vodu, pridajte múku a zvyšné ingrediencie.
  • Droždie pridajte ako posledné a môžete ho pridať až po asi 10 až 30 minútach miešania.
  • Pekáreň sama vymieša cesto a upečie chlieb po asi 3 hodinách.
  • Ideálne cesto na špaldový chlieb by malo byť tuhé, ale nie úplne tvrdé.
  • Pokiaľ chlieb robíte v rúre, tak si najskôr vytvorte z ingrediencií tuhé cesto a nechajte ho vykysnúť. Z vykysnutého cesta si upečte chlieb pri asi 180 °C.
  • Pri pečení v rúre by mal byť chlieb hotový približne do 1 hodiny. 

Postup (pokrm):

  • Chlieb si potrite maslom alebo polejte olivovým olejom.
  • Na chlieb si položte plátky tvrdého syra.
  • Môžete použiť aj ovčí syr alebo syr feta či mozzarella.
  • Chlieb si posypte vločkami nori a konzumujte spolu s listovou zeleninou. 
TIP
Vhodná sezónna a čerstvá listová zelenina ako kel, hlávkový šalát či kučeravý šalát.
Namiesto droždia použitie prírodný kvások.