Chlieb s džemom? Zabudnite na to, skúste to takto.
Či si upečiete vlastný chlieb alebo si ho kúpite v obchode, musíte ho správne skombinovať na tanieri.
Džem, med a iné pokušenia
Najväčšou chybou, ktorú môžete urobiť, okrem použitia margarínov, je kombinácia pečiva s džemom, medom, sladkým ovocím alebo nejakým sladidlom. Vtedy pridáte cukor do cukru a zvýšite glykemický index a glykemickú záťaž.
Výsledkom bude chvíľkový pocit energie, potom prudký pád spojený s poklesom cukru v krvi, ktorý prejde veľmi skoro do veľkého hladu. Zažijete útlm, nedostatok energie, zníženú schopnosť koncentrácie a navyše budete hladný.
Vaša výkonnosť pôjde smerom nadol, a to určite nechcete. Pokiaľ však správne skombinujete pečivo s dostatkom správnych tukov a zeleniny, váš krvný cukor sa udrží v správnych hladinách, zažijete dlhotrvajúci prílev energie, bude vám to lepšie „páliť“ a budete zasýtený na oveľa dlhšiu dobu.
Vaše telo sa vám zato navyše odmení v podobe dlhodobého zdravia. Ktorú možnosť si teda vyberiete?
Chlieb nepatrí medzi prvopotraviny. Naši najstarší predkovia konzumovali hlavne zeleninu, ovocie, mäso, orechy, korienky a minimum sacharidov...
Špaldový chlieb so syrom a listovou zeleninou
Ingrediencie (chlieb – 1 kg):
- 700 g celozrnnej špaldovej hladkej múky
- 4 – 5 dcl vody
- 30 g jablčnej vlákniny
- 30 g špaldových otrúb
- 30 g celozrnnej špaldovej krupice
- 2 ČL himalájskej soli
- 10 g droždia
- 10 g kurkumy
- 10 g škorice
- 10 g mletého zázvoru
Ingrediencie (pokrm):
- 100 g syra (ideálne kozieho)
- 2 krajce špaldového chleba
- 20 g masla
- 1 PL extra panenského olivového oleja
- 1 PL nori vločiek
- 2 listy kelu
Doba prípravy: chlieb: 3 hodiny, pokrm: 5 až 10 minút
Postup (chlieb):
- Na prípravu je vhodná domáca pekáreň, ale môžete použiť aj rúru.
- Do nádoby z domácej pekárne nalejte vodu, pridajte múku a zvyšné ingrediencie.
- Droždie pridajte ako posledné a môžete ho pridať až po asi 10 až 30 minútach miešania.
- Pekáreň sama vymieša cesto a upečie chlieb po asi 3 hodinách.
- Ideálne cesto na špaldový chlieb by malo byť tuhé, ale nie úplne tvrdé.
- Pokiaľ chlieb robíte v rúre, tak si najskôr vytvorte z ingrediencií tuhé cesto a nechajte ho vykysnúť. Z vykysnutého cesta si upečte chlieb pri asi 180 °C.
- Pri pečení v rúre by mal byť chlieb hotový približne do 1 hodiny.
Postup (pokrm):
- Chlieb si potrite maslom alebo polejte olivovým olejom.
- Na chlieb si položte plátky tvrdého syra.
- Môžete použiť aj ovčí syr alebo syr feta či mozzarella.
- Chlieb si posypte vločkami nori a konzumujte spolu s listovou zeleninou.
TIP
Vhodná sezónna a čerstvá listová zelenina ako kel, hlávkový šalát či kučeravý šalát.
Namiesto droždia použitie prírodný kvások.