Chovaný losos, koľko má spoločného s originálom, ktorý pláva voľne vo vodách oceánu?

Ing. Vladimíra Mihálová | 2. september 2017
Chovaný losos, koľko má spoločného s originálom, ktorý pláva voľne vo vodách oceánu?

Losos, ktorého kupujeme v obchode, väčšinou nebol ulovený v oceáne. Dochovali ho na špeciálnej farme. Umelo chovaný losos, žiaľ, nemá veľa spoločného s originálom, ktorý pláva voľne vo vodách oceánu.

Odpoveď na otázku, ktorý losos je zdravší, nie je celkom jednoznačná. Svedčia o tom viaceré štúdie a testy na lososoch, ktorých životné podmienky sú úplne odlišné.

Rozdiely v kvalite mäsa voľne žijúceho a chovného lososa vyplývajú z odlišných životných podmienok a tiež rozdielnej potravy, ktorou sa živia.

Čítajte tiež: Je LOSOS naozaj taký výnimočný?

Aký je spôsob života týchto druhov lososov?

Z hľadiska životného prostredia rýb rozoznávame atlantického a pacifického lososa, ktorého hmotnosť môže dosahovať až do desať kilogramov. Striebristo sa lesknúci losos sa vyskytuje najmä na severnej pologuli, pretože mu vyhovuje studená voda bohatá na kyslík.

Divé lososy žijú vo voľnej prírode, väčšinou v otvorených moriach a oceánoch. Na jeseň i v zime sa sťahujú z morí do riek a potokov, kde sa oplodňujú. Väčšinu svojho života síce strávia v mori, ale na prežitie slanú vodu nepotrebujú.

Prečítajte si tiež: Rybie mäso - to najcennejšie pre zdravie!

Možno ich tak zaradiť medzi sladkovodné ryby. Dokonca, niektoré druhy nerady opúšťajú svoje miesta a žijú trvalo v moriach alebo riekach.

Živia sa menšími rybami a malými ráčikmi. Po stáročia sa pri love lososov využíval bezohľadný spôsob, zatiaľ čo dopyt po nich neustále rástol.

Mohlo by vás tiež zaujímať: Morské verzus sladkovodné ryby. Ktoré uprednostníte?

Dnes lososov chováme

Tieto smutné skutočnosti spôsobili, že dnes sa chová losos v akvakultúrach za mimoriadne ekologických nákladov. Chovné lososy sa živia špeciálne upraveným krmivom s vyšším obsahom tuku.

Hlavným cieľom v podmienkach intenzívnej živočíšnej výroby je dosiahnuť čo najvyššiu hmotnosť rýb v čo možno najkratšom čase. Údaje z odbornej literatúry potvrdzujú, že mäso z divého a mäso z chovného lososa nemá identické nutričné vlastnosti.

Týka sa to práve rybieho mäsa: Veľká TUKOVÁ záhada: Omega-3 vs. omega-6 mastné kyseliny