Morské verzus sladkovodné ryby. Ktoré uprednostníte?

Jana Trundová | 27. apríl 2017
Morské verzus sladkovodné ryby. Ktoré uprednostníte?

Aj pre ryby platí, že na najväčší úžitok a zároveň pôžitok potrebujeme zaklínadlo „lokálne“. Pri rybách záleží na čerstvosti, čistote vôd, v ktorých boli ulovené, spôsobe ošetrenia a dopravy, dokonca na tom, či pochádzajú z voľného, alebo farmárskeho chovu.

Naše výživové preferencie tvrdia jedno: Morské ryby všeobecne majú vyšší obsah zdraviu prospešných látok ako ryby sladkovodné, obzvlášť EPA a DHA, lenže do akej miery nášmu telu prospejú, záleží na čerstvosti, čistote vôd, v ktorých boli ulovené, spôsobe ošetrenia a dopravy, dokonca na tom, či pochádzajú z voľného, alebo farmárskeho chovu.

Hlavnou slabinou je problematická čerstvosť. Rýchly presun z rybárskej siete na trh trvá približne tri dni, výnimkou sú iba ryby chované v reštauračných akváriách. Sladkovodné ryby môžete preto dostať čerstvejšie a navyše s bonusom slušnej ceny.

Morská ryba iba pri mori?

Dôležité je vziať existenciu tuzemskej produkcie na vedomie a tiež vedieť, kam na ňu. Zaručene čerstvé ryby kúpite v rybárňach, kde vám ich aj zabijú, prípadne vypitvajú. 

Aj pre ryby platí, že na najväčší úžitok a zároveň pôžitok potrebujeme zaklínadlo „lokálne“. Belostné mäso pražmy si môžete dopriať na stredomorskom pobreží, rovnako ako vo vlastnej kuchyni. Ľahko osolené, pri grilovaní potierané vetvičkou rozmarínu namáčanou v olivovom oleji.

Lenže pri domácom kuchynskom stole má za sebou ďalekú cestu a o morom nasýtenej vôni západov slnka v Dalmácii môžete len snívať. Je dobré, ale nie je nezabudnuteľné, dušu hladiace rovnako ako žalúdok. To hlavátka ulovená v Sázave, ktorej pečienka omámi aj vodákov prechádzajúcich okolo chaty, je zážitok nad zážitky, ktorý uvoľní hormóny šťastia z mozgu, a tým pádom spustí aj ďalšie priaznivé deje v našom tele...

Čítajte tiež: Rybie mäso - to najcennejšie pre zdravie!

Dôležité je vedieť, že oproti morským sa v sladkovodných rybách kvôli ľahkému nasávaniu vody oveľa ľahšie množia parazity s baktériami, preto musíme vo vlastnom záujme prísne dodržiavať hygienické pravidlá a hlavne ich veľmi rýchlo spracovávať.

Náš tip: Akokoľvek je našincovi blízka improvizácia, pokusov pripraviť sashimi alebo sushi zo sladkovodnej ryby sa radšej vzdajte, a ak vám takýto pokus niekto ponúkne ako netradičné pohostenie, rozhodne ho odmietnite, aj keby ste mali od hladu obhrýzť ceruzku. Surová sladkovodná ryba je príliš veľké riziko!

Morské kontra sladkovodné ryby

Mastné morské ryby - losos, tuniak, ančovička, sardinka, ich obsah 3-omega kyselín je podstatne vyšší ako pri sladkovodných rybách. Zo sladkovodných rýb je vhodný najmä pstruh pre vyšší obsah 3-omega kyselín.

Tieto druhy rýb obvykle obsahujú pomerne málo toxických látok. Naopak, mečúň, žralok, makrela kráľovská (iba tento druh, ostatné makrely nie) a pangasius obsahujú často podstatne viac škodlivín.

Všeobecne sladkovodné ryby obsahujú škodlivín menej ako morské, najbezpečnejšou a zároveň biologicky hodnotnou rybou je teda pstruh, najlepšie pstruh dúhový. Kapor alebo sumec sú z hľadiska obsahu 3-omega kyselín nezaujímavé druhy.

Mohlo by vás zaujímať: Veľká TUKOVÁ záhada: Omega-3 vs. omega-6 mastné kyseliny