CUKETA ako ideálna zelenina na horúce dni aj na redukciu hmotnosti.

CUKETA ako ideálna zelenina na horúce dni aj na redukciu hmotnosti.

12.7.2017 v kategórii Výživa, autor Jana Trundová foto: iStock.com

Nenechajte si ujsť letné herecké slávnosti cukiet! Šarmantne prevezmú akúkoľvek úlohu na tanieri, a keď dostanú tú hlavnú, vlastnou vinou ju nikdy nepremárnia. Cukety sú tvárna, zdravá a osviežujúca zelenina.

Keď záhradkára prepadne šialenstvo, začne pestovať cukety. Sú veľké, je ich veľa a nikto zo širokého okolia im po pár týždňoch nemôže prísť na meno. Cuketové šialenstvo spustil ku koncu minulého storočia televízny Receptár v čase, keď sa nedarilo uhorkám.

Pre inšpiráciu: BAKLAŽÁNOVÉ RECEPTY. Ochutnáte?

Cukety sú totiž odolnejšie, možno ich dokonca využiť ako podnož na štepenie šalátových uhoriek a navyše, majú oveľa širšie uplatnenie v kuchyni. Ako na povel ich vtedy pestoval ktokoľvek a chvíľu trvalo, než záhradkári prišli na to, že najväčšia neznamená najlepšia.

A ďalších pár rokov bolo treba na vylepšenie opakujúceho sa cuketového repertoáru – vyprážané, nakladané, placky či kompót á la ananás, ktorého nejeden pohár končil v koši. Pravda je taká, že teplomilná cuketa je ideálna zelenina pre typy kaviarenských povaľačov, ktorí zahoria vášňou k vlastnej úrode.

Nie je náročná na pôdu ani um pestovateľov a včas pozberaná je zárukou značného uspokojenia. Keď sa vie, ako na ňu.

Čítajte tiež: Tipy ako môžete využiť bazu čiernu naplno.

Vedeli ste, že...

... milovníkmi cukiet sú Taliani, ktorí dokonca usporadúvajú Cuketové slávnosti? Tie najslávnejšie zahajujú leto v Canale Monterano. Festival cuketových kvetov trvá tri dni a patrí medzi vyhľadávané zážitkové labužnícke akcie.

Predstavujú sa tu totiž nielen miestni pestovatelia cukiet, ale aj kuchári, ktorí sa predháňajú v majstrovskom spracovaní cuketových kvetov. Dokážu z nich pripraviť celé menu, od predjedla po dezerty.

Čas grilovačiek, recept sa vždy hodí:
Ideme grilovať! 5 receptov, ktoré na grilovačku patria.

Cukety prišli s Turkami

V láske k cuketám nie sme sami. Patrí medzi najobľúbenejšiu zeleninu v Latinskej Amerike, najmä v Mexiku. Má neotrasiteľné postavenie v talianskej, francúzskej, gréckej, bulharskej či španielskej kuchyni a skvelé pokrmy z nej pripravujú Libanonci, Turci, Vietnamci či Thajčania.

Všestranná zelenina sa krája do šalátov, smaží, griluje, dusí, zapeká, pripravuje sa ako suflé, je súčasťou náplne závitkov, taštičiek aj koláčov a upečiete z nej špeciálny chlieb, podobne ako z tekvíc alebo banánov.

Cukety patria do rodiny tekvice obyčajnej spoločne s patizónmi. Semená tejto tekvice boli objavené v archeologických náleziskách z čias až 7000 rokov pred naším letopočtom.

Cukety sú ideálnou zeleninou na horúce dni aj na redukciu hmotnosti

Do južnej Európy dorazila s Kolumbusovou výpravou a až potom, ako sa rozšírila aj do celého Stredomoria, sa dostala na naše záhony. Poriadnou okľukou s tureckými nájazdníkmi.

Cukety sú ideálnou zeleninou na horúce dni aj na redukciu hmotnosti. Predurčuje ich k tomu zanedbateľná energetická hodnota a viac ako 90-percentný obsah vody spojený s hojnosťou draslíka, ktorý uľavuje srdcovo-cievnemu systému, obličkám, reumatizmom a dnou postihnutým kĺbom. Prijmete s nimi tiež určité množstvo vápnika a horčíka, vitamínov A, C a B.

Čítajte tiež: 10 potravín, ktoré pomôžu naštartovať váš metabolizmus

Komentáre