Mrazivé inšpirácie: Zmrzlina a nanuky po domácky
Zmrazené dobroty sú teraz naozaj horúcou témou. Najlepšia zmrzlina je tá, ktorú si pripravíte sami doma. Bude podľa vašich vlastných predstáv a hlavne, viete, čo do nej dávate... Inšpirujte sa našimi receptami na zmrzlinu a nanuky.
Nanuky plné malín
Suroviny na 6 porcií: 300 g čerstvých malín, 500 ml jogurtu, 1 vanilkový cukor (alebo lyžica medu či javorového sirupu), polievková lyžica citrónovej šťavy
- Dajte 300 ml jogurtu, cukor a 300 g malín do kuchynského robota a mixujte až do úplného zlúčenia.
- Zvyšok jogurtu pomiešajte s citrónovou šťavou.
- Vymixovanú malinovú zmes premiestnite do misky a opatrne lyžičkou pridávajte citrónový jogurt tak, aby ste oddelili dve farebné vrstvy.
- Umiestnite do nanukových formičiek a dajte do mrazničky minimálne na tri hodiny.
Zdravá zmrzlina? Samozrejme! Len musíte vedieť, po akej siahnuť.
Tip: Nemáte nanukovú formu a drevené paličky na nanuk? Vložte zmes do malého papierového alebo plastového pohára, prikryte zvrchu alobalovou fóliou a prepichnite ju špajľou, malou vidličkou alebo čajovou lyžičkou, aby ste vytvorili držiak.
Melónový sorbet
- Vyrežte dužinu z polovice malého vodného melónu a zbavte ju jadierok.
- Rozmixujte s nasekanými 15 lístkami stévie alebo podľa chuti so sirupom z agáve.
- Ak použijete trstinový cukor, rozpustite ho v horúcej vode a dajte vychladnúť.
- Primiešajte šálku nadrobno nakrájaného melónu, lyžičku citrónovej šťavy, ak treba, tak i trochu vody.
- Presuňte do misky, pevne uzavrite a nechajte zamraziť.
Luxusná zmrzlina z manga
- Mango olúpte, zbavte kôstky, nakrájajte na kúsky a rozmixujte so 100 ml kokosového mlieka a 3 lyžicami sirupu z agáve (variantom je trstinový cukor rozpustený v horúcej vode).
- Pridajte polovicu struku vanilky, rozmixujte a prilejte polovicu téglika smotany na šľahanie a dôkladne premiešajte.
- Prelejte do misky na mrazenie alebo foriem na nanuky a nechajte zamraziť.
A nevzdávajte sa ani hrušiek a sladkých druhov jabĺk, také ovocie je potrebné ošúpať, zbaviť jadrovníka, nakrájať na kúsky a rozvariť v cukre s vodou.
Tip: K zmrzline z jabĺk alebo hrušiek stačí pridať štipku korenia, ktoré kalorickú hodnotu zvýši minimálne. Jablkám pristane škorica, hruškám perníková zmes. Skvele chutia i ovocné mixy – pridajte k jablkám a hruškám trochu zmrazených malín, borievok alebo černíc a uvidíte, čo to spraví s chuťou i farbou.
ZMRZLINA: Recept na mrazivú pochúťku
Super inšpirácie na domáce nanuky nájdete aj v našej fotogalérii!