Funkčné potraviny - fenoménom tretieho tisícročia

Redakcia | 29. marec 2017
Funkčné potraviny -  fenoménom tretieho tisícročia

Sú fenoménom tretieho tisícročia a zrejme aj jednou zo šancí, ako v zdraví prežiť dlhé roky aj v zhoršujúcom sa životnom prostredí a jeho mimoriadnych tlakoch na výkon, bez toho, aby utrpel pôžitok z jedla.

 "Funkčná potravina, na rozdiel od bežnej, klasickej, musí obsahovať významne vyšší podiel žiaducich látok."

Japonskí vedci, ktorí sa rozhodli pristúpiť k potravinám inovatívne a obohatiť ich o zdraviu prospešné látky tak, aby z nich mali ľudia čo najväčší úžitok. Pri zachovaní dobrej chuti mali podporiť zdravie obyvateľstva a zmierniť dopady moderného životného štýlu ako je nadmerný stres, dôraz na vysoký výkon a znečistené životné prostredie.

Hlavným dôvodom, ktorý nakoniec oslovil aj ďalšie vyspelé krajiny, bol trend starnutia obyvateľstva a zvyšujúce sa náklady na zdravotnú starostlivosť. A pretože sú Japonci ako je známe dôkladní, výskumný projekt Ústavu výživy Tokijskej univerzity poľnohospodárstva rýchlo vypočuli rovnaké vedecké kapacity, politici aj investori. Zelenú dostal v roku 1980.

Mohlo by vás zaujímať: Aminokyseliny. Svalom, srdcu a mozgu na pomoc!

V rámci národnej politiky boli schválené prvé funkčné potraviny určené na využitie v zdravotníctve. Vlastný systém pre schvaľovanie funkčných potravín následne pripravila aj Čína. Trend funkčných potravín stál po začiatku svojho ťaženia po svete. V Európe sa do neho ako prví pustili Švédsko, Holandsko a Veľká Británia.

funkčné, potraviny, fenomén, kakao

Čo sú a nie sú funkčné potraviny?

Žiadny prášok, kapsula alebo tableta, nič čo kúpite v lekárni, ale ani každá škatuľa s potravinou, na ktorej z regálu žiari informácia, že je obohatená vitamínmi či vlákninou. Funkčné potraviny sú potraviny, u ktorých sa „uspokojivo preukázalo, že popri svojich zodpovedajúcich výživových účinkoch prospešne ovplyvňujú jednu alebo niekoľko požadovaných funkcií v tele, a to buď zlepšením zdravotného stavu a pohody, alebo znížením rizika ochorenia“.

Podľa tejto pracovnej definície FUROSE (Functional Food Science in Europe), projektu financovaného koncom minulého storočia Európskou komisiou pre výskumné aktivity, musí taká potravina „priaznivo ovplyvniť biologické aktivity prebiehajúce v tele“.

fumkčné, potraviny, fenomén

Funkčné potraviny pritom môžu byť zamerané na celú populáciu alebo na konkrétne definovanú skupiny ľudí, napríklad podľa veku alebo miery ohrozenia určitými chorobami, ktorá je daná genetickými dispozíciami a životným štýlom.

Náš tip:
Nadchli vás funkčné potraviny? Tak si preverte, ako na tom ste zdravotne a ktoré druhy vám môžu v dlhodobom horizonte naozaj pomôcť.