GRAVIOLA - trochu exotiky v zime?

Redakcia | 17. december 2016
GRAVIOLA - trochu exotiky v zime?

Ochutnali ste už toto exotické super ovocie menom Graviola?

Exotická Graviola

Strom graviola, známy tiež ako Anona ostnitá, pochádza z amazonských pralesov a niektorých karibských ostrovov. Graviola produkuje chutné ovocie, ktorého vnútro je plné bielej dužiny a čiernych semienok.

Plody voňajú podobne ako med, chutia ako zmes jahôd, ananásov, kokosu a banánov a v domácich krajinách ich volajú guanabana. Domorodci v tropických oblastiach využívali z gravioly takmer všetko. Výživné vlastnosti malo ovocie, listy, semená, kôra aj korene stromu.

Prejedzte sa ku kráse!

Najviac sa však využívajú výťažky z ovocia, ktoré obsahuje všetky vitamíny B-skupiny, veľa vitamínu C a kyseliny listovej. Z minerálov tu nájdete najmä železo, vápnik, horčík, draslík, zinok a fosfor.

Riboflavín, niacín, kyselina listová a vitamín B6 pomáhajú telu premieňať potravu na energiu.

Vedci ešte v roku 1940 zistili, že graviola obsahuje skupinu chemických látok pod názvom annonaceous acetogeníny. Tieto zlúčeniny majú silné protinádorové vlastnosti a ničia rakovinové bunky bez poškodenia zdravých buniek.

Graviola vás upokojí

Graviola je tiež známa pre svoje upokojujúce vlastnosti. V ovocí sa totiž nachádza serotonín, ktorý zlepšuje náladu a navodzuje pocit radosti.

Preto sa využíva pri depresiách, prekonaní stresového obdobia či pri nespavosti.

 Pri užívaní gravioly by ste nemali prekročiť dávku 3 000 mg a túto by ste mali rozdeliť aspoň na tri denné dávky.

Čaj z listov je vhodný na zmiernenie rôznych druhov kŕčov a na upokojenie. Semená zase pomáhajú v boji proti vnútorným i vonkajším parazitom.

Pravidelné pitie čaju z listov posilňuje pečeň, upokojuje zápaly a pomáha pri liečbe cukrovky. Celkovo pomáha pri posilňovaní imunitného systému.

Nemali by ste ju však užívať dlhodobo, nakoľko je silne antivirotická, a preto pri vyšších dávkach zabíja aj priateľské baktérie, ktoré naše telo potrebuje.

Na Slovensku je možné kúpiť listy, z ktorých si môžete pripraviť čaj, 100-percentné šťavy z gravioly, alebo aj kapsule, ktoré obsahujú sušenú mletú rastlinu. Pri užívaní gravioly by ste nemali prekročiť dávku 3 000 mg a túto by ste mali rozdeliť aspoň na tri denné dávky.

Mohlo by vás zaujímať:
7 tipov na chutný olovrant s ktorým zaženiete popoludňajší hlad
9 tajomstiev chia semienok
Rýchla CHIA inšpirácia