Kokosová voda. Najzdravší nápoj planéty?

Zuzana Vrecková | 7. november 2016
Kokosová voda. Najzdravší nápoj planéty?

Týmto honosným označením by sme sa veľmi neoháňali, pretože ľudia vymyslia každý rok niečo zdravšie a pre ľudský organizmus potrebnejšie. Pravdou však je, že kokosová voda je nesmierne výživná a aspoň občas by ste ju svojmu telu mali dopriať.

Môže sa vám zdať, že je toho „zdravého a prírodného“ akosi priveľa a vy si zrazu nebudete vedieť vybrať. Kokosovú vodu nemusíte piť denne ako čistú vodu, ale teoretické poznatky o tomto zázraku sa vám prinajmenšom zídu a časom, čo vy viete? Možno podľahnete jej čaru a stane sa súčasťou vašich tréningov či rodinných osláv.

Vyskúšajte: Kokosové RAW guľky

Kokosová voda

Veľmi dlho Slovensko dokázalo žiť bez kokosu a spomenulo si naň jedine pri príprave kokosových guľôčok, pusiniek a podobných dobrôt.

Potom, akoby mávnutím čarovného prútika, nastal kokosový boom, a tak tu dnes máme kokosové športové nápoje, kokosovú smotanu, kokosové mlieko, kokosový olej či kokosovú vodu. A práve tú si chceme vziať pod drobnohľad. A prečo?

Pre jej skvelé nutričné hodnoty:

- vitamín A
- vitamín  B6 
- vitamín D
- vápnik
- kobalamín 
- kyselinu L-askorbovú
- železo
- horčík 
- 0 mg cholesterolu

Slušné, čo poviete?

 

"Tak napríklad počas 2. svetovej vojny slúžila obetiam namiesto infúzie a zavádzala sa priamo z kokosového orecha do žíl." 

Najzdravší nápoj planéty?

Ako sme už spomínali, tak týmto honosným označením by sme sa veľmi neoháňali, pretože ľudia vymyslia každý rok niečo zdravšie. Ale je výživná a aspoň občas by ste ju svojmu telu mali dopriať. 

Tak napríklad počas 2. svetovej vojny slúžila obetiam namiesto infúzie a zavádzala sa priamo z kokosového orecha do žíl. Nebola síce v takých zaujímavých a farebných obaloch a ani liter nestál zrejme 5 € ako dnes, no o tom, že je plná vitamínov a minerálov, vedeli už naši predkovia. Veď aj jej samotný vznik je prirodzený, bez zásahu človeka a chémie.

Palmové listy zavedú dažďovú vodu do kokosového orecha, ktorý vďaka svojim vláknam a dlhému procesu prepúšťa do svojich útrob len čistú vodu so vzácnymi živinami a filtruje preč kontaminanty.

Potom sa leje do sklenených, plastových či papierových obalov a dostať ju môžete aj v sypanej forme. Je na vás, či sa rozhodnete pre kokosovú vodu z dozretých orechov, ktoré majú o niečo vyššie nutričné hodnoty, alebo z tých zelených. Obe sú však 100 % prírodné, bez pridaných, rafinovaných cukrov a bez náhradných sladidiel. 

„Kokosová voda alkalizuje a čistí krv, má antivírusové, antimikrobiálne a antiplesňové účinky.“
Prečítajte si aj: Vitamínové tipy na zimu

Šport a kokosová voda

Veľmi vysoký obsah draslíka je dôvod, pre ktorý je kokosová voda výnimočnejšia než iné nápoje. Obsahuje ho dokonca dvakrát viac ako banán, takže po veľmi namáhavom cvičení bude pôsobiť na vaše telo ako balzam na dušu. Draslík potrebujete aj na to, aby vám správne fungoval nervový systém, produkoval sa vám proteín a vaše svaly boli zásobované energiou.

Okrem toho hasí dokonale smäd a ešte jedna vec ju predurčuje na výborného spoločníka pre aktívnych ľudí – silno izotonické schopnosti. Znamená to, že koncentrácia rozpustných látok je rovnaká ako v krvi, čiže pri dehydratácii vás doslova postaví na nohy, a to je niečo, čo po náročnom tréningu, pri ktorom vypotíme litre tekutín, všetci potrebujeme.

Rôzne športové nápoje však neslúžia primárne len na doplnenie tekutín, ale zásobujú telo aj poriadnou dávkou elektrolytov.

Mnoho takýchto nápojov je však obohatených o umelé sladidlá. Ak popri cvičení pijete len čistú vodu, ktorá neobsahuje potrebné elektrolyty, hydratácia neprebehne. Preto je kokosová voda najlepším variantom.

Mohlo by vás zaujímať: Silná imunita s liečivými hubami
 Využite špeciálnu akciu a objednajte si predplatné!