Pravidlá domácej starostlivosti o syr. A tým taveným sa vyhnite!

Redakcia | 9. marec 2017
Pravidlá domácej starostlivosti o syr. A tým taveným sa vyhnite!

Prečo je dobré vyhýbať sa taveným syrom? Ako syry skladovať, v ktorej časti chladničky a na čo sú syry citlivé? Aj tu existujú pravidlá, ktoré je dobre zohľadňovať.

Syry tvrdé, polotvrdé a čerstvé sú nielen lahôdkou, ale zároveň prospievajú organizmu. V rôznom množstve podľa druhu obsahujú celý škálu vitamínov a minerálnych látok, vrátane dôležitých vitamínov rozpustných v tukoch, ako sú A, D, E a K. Počítať môžeme aj s kvalitnými živočíšnymi bielkovinami.

Mohlo by vás zaujímať: Milujete syr? A poznáte tajomstvo jeho výroby?

Ak si strážime obsah tuku, soli, alebo oboch, je v prípade niektorých druhov pri konzumácii potrebná striedmosť. Skontrolujte si, či syr, do ktorého ste sa práve zamilovali, nepatrí k tým, ktoré majú viac ako 50 percent tuku. Držte sa radšej tých, ktorých obsah tuku sa pohybuje okolo 30 percent a ešte nižšie. Obsah tuku i soli si sledujte najmä pri syroch polotvrdých a tvrdých.

A taveným syrom sa radšej vyhnite!

Prečo dietológovia bijú na poplach práve pred tavenými syrmi, ktorých spotrebou vynikáme a ktoré sa tešia dlhej trvanlivosti?

Dôvodom je vysoká teplota počas spracovania, ktorá likviduje vitamíny a znižuje hodnotu bielkovín, aj taviace soli zvyšujúce obsah fosforu na úkor vápnika. Fosfor nielenže vápnik vyplavuje, ale v niektorých prípadoch ho dokonca odoberá z kostí.

 

Pravidlá domácej starostlivosti o syr

  • Prvotriedny syr si vystačí sám osebe alebo len s niekoľkými málo ingredienciami. Tak ho tiež spoznáte.
  • Čerstvý syr, najmä s certifikátom ekologického poľnohospodárstva, má krátku dobu spotreby. Pozor preto na etiketu. Musí obsahovať dátum expirácie odo dňa výroby a rozhodne sa oplatí ho neprekročiť. Ostatné druhy syrov môžu byť označené len minimálnou dobou trvanlivosti od chvíle, keď bolo ukončené ich dozrievanie, takže je možné ich konzumovať aj niekoľko dní potom. Platí pritom úmera „čím viac tuku, tým dlhšia doba spotreby", a tiež väčšia vydrž po rozbalení.
  • Väčšina syrov vyžaduje skladovanie na spodnej, najchladnejšej poličke chladničky. Teplota, ktorej sú syry vystavené, by sa mala pohybovať od 4 do 8 stupňov Celzia, v sparnom lete sa teda oplatí používať na ich prepravu chladiacu tašku. Na kolísanie teploty sú citlivé predovšetkým mäkké syry, ako je Romadur alebo Blaťácké zlato. 
Mohlo by váa zaujímať: Pohánkové menu, ktoré musíte ochutnať!
  • Pri skladovaní im najlepšie svedčí vzdušné, nie príliš teplé miesto, nie však chladnička, ktorá spomaľuje ich dozrievanie. Ak majú ešte ďaleko do dospelosti, zvoľte radšej vetranú, chladnejšiu špajzu. Hoci, pobyt v hornej časti chladničky je stále lepší ako v skrini v kuchyni panelového domu.
  • Neotvorené syry uchovávajte v pôvodnom obale, tie ostatné, vrátane načatých, potom v špeciálnej dóze s otvormi, v pergamenovom papieri, priedušnéej potravinárskej fólii, ktorá sa už dá kúpiť, alebo v plátne zvlhčenom vínom či koňakom. Dobre poslúži aj papier na pečenie. V slovenských kuchyniach je štandardom a práve uchovanie syrov má preň ďalšie využitie. Obal je nutné pri skladovaní meniť, pretože syry sú živé potiace sa organizmy, v ktorých vlhku sa darí baktériám.

  • Veľmi tvrdé syry typu parmezán sú však škodlivými mikroorganizmami ohrozené menej ako vysychaním. Krátkodobo je možné ochrániť potretím rezné strany tukom a prekryť ich alobalom. Pri dlhšom skladovaní odborníci odporúčajú zábal v bavlnenej látke nasiaknutej pivom a uloženie vo vzduchotesnej nádobe v chladničke.
  • Syry nezmrazujte. Za mrazu sa rozpadajú a strácajú svoje chuťové aj nutričné kvality. Keď nedáte inak, zverte mrazničke len syr s obsahom tuku viac ako 45 percent. V každom prípade syry pred podávaním nechajte spamätať sa pri izbovej teplote. Potrebujú minimálne pol hodiny, ideálna je však hodina odpočinku, až potom zo seba vydajú to najlepšie.
Čítajte tiež: Nerobí vám živočíšne mlieko dobre? Pripravte si rastlinné.