Prečo je syr taký výnimočný?

Ing. Vladimíra Mihálová | 28. júl 2017
Prečo je syr taký výnimočný?

Veľa ľudí si život bez syra nedokáže predstaviť. Konzumujú ho každý deň, pretože im chutí a veria, že je prospešný pre ich zdravie. Nie je však syr ako syr.

Milovníci vína považujú syr za neodmysliteľnú súčasť ich labužníckych posedení. Lahodná chuť vína a syra je jednoducho pre mnohých ľudí jedinečné spojenie. Dokonca, na etiketách vína býva často uvedené, k akým typom jedál (vrátane syrov, príp. ich typov) sa konkrétna odroda hodí.

„Syr je bratom vína. Tak ako víno, ani syr nie je rovnaký. Je vrtkavý ako ľudská láska a je potrebné nájsť pravú chvíľu, keď jeho lahodnosť vrcholí“,
napísal belgický spisovateľ a gastronóm Maurice des Ombiaux.

Nechceme však vyzdvihovať jedinečné spojenie chutí syra a vína. Keď sa človek zamyslí, podobných lahodných kombinácií nájde určite viacero. Z regálov supermarketov sa na nás „usmievajú“ olivy či papričky plnené syrom.

Vyskúšajte: Plnené papriky so syrom

Čerstvý smotanový syr alebo jemné mascarpone sú základom výborných dezertov. Niektorí zase s obľubou pridávajú syr do šalátu, bez ktorého by nebol to „pravé orechové“.

Syrom jednoducho môžeme vylepšiť akékoľvek jedlo a jeho nespočetné chutné variácie obohacujú v súčasnosti kuchyne celého sveta. Dnes však kupujeme odlišné syry ako v minulosti.

Pri balenom syre sa vždy oplatí všímať si jeho obsahové zloženie. Viete vôbec, aký úžitok môže priniesť starostlivý výber syra a jeho konzumácie vášmu organizmu?

Vedeli ste? Čítajte: Pravidlá domácej starostlivosti o syr. 

Prečo je syr taký výnimočný?

Pre mnohých ľudí sú syry hlavným zdrojom bielkovín a vápnika. Ak si ako príklad vezmeme 50 g tvrdého syra, ten obsahuje približne 1/5 množstva bielkovín, ktoré potrebuje dospelý človek a asi 1/3 množstva vápnika, ktoré denne potrebuje adolescent.

Pre zdravého dospelého človeka platí všeobecné odporúčanie: denne konzumovať 0,8 g bielkovín na každý kilogram telesnej hmotnosti. Výnimkou sú vrcholoví športovci, tehotné a dojčiace ženy, ktoré ich potrebujú o niečo viac (1,0 – 2,0 g/kg).

Pochutíte si: 4 chutné syrové recepty, inšpirujte sa!

Navyše sú bielkoviny zo syra ľahko stráviteľné a účinné. Už počas doby jeho zrenia dochádza k určitému druhu „trávenia“ aminokyselín a ľudský organizmus následne dokáže bielkoviny lepšie zužitkovať.

Aj preto možno zaradiť syr medzi najlepšie potraviny na dostatočné zásobenie vápnikom. Táto minerálna látka nespevňuje len kosti a zuby. Podieľa sa aj na riadení dôležitých funkcií v nervstve, svalstve i na zrážaní krvi.

Vápnik sa však vstrebáva do tela vďaka tukom, preto obsah tuku v syre zohráva významnú úlohu. V 50 g syra sa pohybuje približne od 5 do 20 g.

Pravdepodobne ste sa už stretli so skratkou „t. vs.“, ktorá býva uvedená na obale syra. Pokladá sa za štandardnú hodnotu obsahu tuku v syre. Skutočný obsah sa ale počas doby zrenia mení. Podiel tuku sa preto nevzťahuje na vlastnú hmotnosť syra, ale len na sušinu.

Skutočný obsah tuku syra má približne polovičnú hodnotu „t. vs.“ Tuk v syre je prevažne nasýtený a čím vyšší je jeho obsah v syre, tým má syr väčšinou aj vyšší obsah vitamínov A, D a E.

Vitamín A je dôležitý pre rast, imunitný systém a zrak, vitamín E zase ovplyvňuje našu výkonnosť. Vitamíny B, ktoré sa v syroch taktiež nachádzajú, sú nevyhnutné hlavne pri procesoch látkovej premeny v organizme.

Okrem vápnika obsahujú syry aj ďalšie minerálne látky ako je fosfor, horčík a draslík. Zanedbateľný nie je ani význam obsahu stopových prvkov, napr. železo, meď a zinok. Nie ale syr ako syr. Zdraví a silní nebudete z každého syra.

Mohlo by vás zaujímať: Chcete silné kosti? Hýbte sa!