Recept na HRUŠKOVÉ ČATNÍ - exotická pochúťka z domácich zdrojov.

Jana Trundová | 29. august 2017
Recept na HRUŠKOVÉ ČATNÍ - exotická pochúťka z domácich zdrojov.

Čatní sa dá pripraviť z takmer akejkoľvek kombinácie korenia a ovocia či zeleniny. Napríklad: koriandrové čatní (hari čatní), mätové čatní, kokosové čatní, cibuľové čatní. Ale, keďže sezóna hrušiek vrcholí, pripravili sme pre vás recept na hruškové čatní, ktoré si môžete doma pripraviť.

Odkiaľ čatní pochádza?

Čatní je označenie rodiny dochucovacích omáčok, používaných v indickej a juhoázijskej kuchyni. Typické čatní je zmes korenia, byliniek a ovocia alebo zeleniny, podáva sa obvykle s karí alebo s vegetariánskymi jedlami.

Konzistenciou sa podobá omáčke alebo želé, ale môže byť aj suchšie. V niektorých oblastiach severnej Indie sa pod týmto pojmom rozumejú len pokrmy pripravované z čerstvých surovín, ale najmä v Európe sa čatní pripravuje aj zo zaváraných surovín.

Ako prírodná konzervačná látka sa môže použiť ocot alebo šťava z citrusových plodov. Čatní sa v Európe rozšírilo v 17. storočí, kedy si britskí vojaci priniesli toto jedlo z koloniálnej Indie.

Čtajte tiež: Nie je hruška ako hruška! Stavte na tieto výborné odrody hrušiek.

Hruškové čatní

  • Kilogram hrušiek v plnej zrelosti ošúpte, zbavte jadrovníkov a nakrájajte.
  • V mise premiešajte s hrsťou hrozienok, kúskami dobre očistenej a nadrobno nakrájanej pomarančovej kôry, lyžičkou čerstvo podrvených semienok kardamónu, 3 až 4 jemne nakrájanými a semienok zbavenými chilli papričkami (záleží na pálivosti a preferovanej chuti), cca 200 g trstinového cukru.
  • Premiestnite do hrubostenného kastróla, premiešajte so šťavou z jedného veľkého sladkého pomaranča, polovicou šálky jablčného octu, pridajte 1 až 2 tyčinky škorice a za stáleho miešania priveďte k varu.
  • Znížte teplotu a na veľmi miernom ohni nechajte pomaly rozvariť.
  • Priebežne premiešavajte, a ak je potrebné, pridajte trošku vody.
  • Z hotového čatní vyberte škoricu, nechajte ho vychladnúť a uskladnite v pevne uzatvorených pohároch.

Malo by sa nechať asi mesiac odležať.

Mohlo by vás zaujímať?: Toto ste o HRUŠKÁCH nevedeli!