Nie je hruška ako hruška! Stavte na tieto výborné odrody hrušiek.
Poradíme vám, aké sú výborné odrody hrušiek, aby ste si vedeli vybrať medzi všetkým tými druhmi v regáloch obchodov.
Špecifiká dozrievania
Nie je hruška ako hruška, stáva sa, že aj špičkové odrody nemilo prekvapia mdlou chuťou a nie veľmi dobrou konzistenciou. Nároky na pestovanie hrušiek sú naozaj vyššie ako na jablká, a navyše ich dozrievanie sprevádzajú špecifiká.
Čítajte tiež: Toto ste o HRUŠKÁCH nevedeli!
Jeden jediný deň sú totiž v dokonalej kondícii, a kto túto kritickú chvíľu prepasie, príde aj o časť kvalít, po ktorých túži. Ak totiž zostanú na materskej rastline, prezrejú.
Najlepšou stratégiou je preto starostlivo strážiť a hrušky odtrhnúť tesne pred dozretím a správne ich uskladniť v chlade, kde sa počas odpočinku prehĺbi aróma, získajú na šťavnatosti a vďaka vysokému obsahu uhľohydrátov i na sladkosti, zlepšia konzistenciu.
Mohlo by vás zaujímať: Spoznajte jablkovú históriu a týmto produkciám sa v obchode vyhnite!
V umelých podmienkach sa toto deje za pomoci etylénu, kto chce proces dozrievania urýchliť, môže siahnuť po obyčajnom papierovom sáčku a uložiť ich na niekoľko dní pri izbovej teplote v suchu a na mieste s prístupom vzduchu.
Tip: V chladničke viete predĺžiť vrcholnú kondíciu hrušky o niekoľko dní, s dozrievaním ale nepočítajte. Tomu, naopak, zabráni.
Výborné odrody hrušiek
- Bohemica – krehká, chrumkavá dužina, veľa šťavy
- Boscovich – pevná dužina, delikátna korenistá príchuť, výborná výdrž, a teda vhodná pre skladovanie
- Clappova maslovka – legendárna odroda sladkej chuti
- Konference – mäkká, plná šťavy a sladkosti
- Lucasova – navlhnutá, ľahko zrnitá konzistencia, ideálna na pečenie a zapekanie
- Muscatel – tvrdšia, sladká, s muškátovým arómou
- Williams – omamná vôňa, mimoriadna sladkosť s korenistým šmrncom
- Solanka – veľa šťavy, ľahká korenistá príchuť, dobrá voľba pre skladovanie
Ochutnajte, ako od babičky: Jablkový koláč