Sladká, šťavnatá a zdravá rebarbora. Prečo by ste ju mali konzumovať?

Diana Mašlejová | 8. jún 2017
Sladká, šťavnatá a zdravá rebarbora. Prečo by ste ju mali konzumovať?

Na pohľad pripomína zeler. Stopkovitý tvar a fakt, že rebarbora je taktiež zaraďovaná medzi zeleninu, je však to jediné, čo ju s horkastým zelerom spája. Má výnimočné vlastnosti, pre ktoré by ste ju mali konzumovať.

Renesancia rebarbory

Možno aj súčasťou vášho detského jedálnička bol sezónny rebarborový koláč. Skutočne, rebarbora tvorila pred pár desaťročiami pevnú súčasť babičkinej záhrady a tešila sa obľube najmä v sladkých prevedeniach.

Neskôr sa jej popularita dostala do úzadia a z obchodov takmer úplne vymizla. Konečne sa však tento fakt napráva a možno aj vďaka čoraz obľúbenejším farmárskym trhom sa opäť vracia do našich kuchýň.

Rebarbora pochádza z Ázie, v Mongolsku bola dobre známa už pred tritisíc rokmi a používala sa najmä ako prírodný liek proti zápche a rastlinné afrodiziakum. V stredovekej Európe už na rebríčku vzácnosti stúpla a spolu s hodvábom sa považovala za jeden z najvzácnejších obchodných artiklov.

U nás bola dlhé roky považovaná za surovinu pre chudobných, nakoľko bola dobre dostupná. Pozitívnym účinkom sa vtedy nevenovala zvláštna pozornosť, preto bolo pomerne veľkým prekvapením, keď sa rebarbora nanovo predstavila ako silný hráč prírodnej lekárničky.

Červený pomocník

Bunky stoniek rebarbory obsahujú až 90 % vody, čím robia z tejto zeleniny veľmi diétnu potravinu. Rastlina sa môže pýšiť kyselinou pantotenovou, ktorá podporuje rast a zdravie vlasov, imunitu slizníc, zvyšuje plodnosť a odolnosť voči stresu.

Ovocné kyseliny (jablčná a citrónová) pozitívne naštartujú imunitný systém. Rebarbora je tiež známa obsahom vitamínov skupiny B, horčíka, mangánu, draslíka. Vláknina zase pôsobí detoxikačne a napomáha funkčnosti metabolizmu. Chutná zelenina zabezpečí svoj vklad k zdraviu zubov, čriev, kostí a vďaka draslíku dokonca znižuje vysoký krvný tlak.

Významnou vlastnosťou sympatickej stonky je aj pozitívny vplyv na črevnú zápchu, ktorú dokáže účinne eliminovať. Pri vymenúvaní zdraviu prospešných látok nemôžeme opomenúť ani kyselinu listovú – tá sa v organizme zúčastňuje na tvorbe zdravých buniek a hrá významnú úlohu pri zdraví vlasov. Je tiež prevenciou vzniku srdcovocievnych ochorení a podporuje krvotvorbu.

Čítajte tiež: Top 10 najkalorickejších druhov ovocia

Zdravá, ale jedovatá?

Áno, je to tak. Listy rebarbory sú skutočne jedovaté, to však neznamená, že jej konzumácia je nebezpečná. Užívateľnou časťou je stonka, ktorá obsahuje množstvo zdraviu prospešných látok. Nakoľko je jej súčasťou aj výrazný podiel kyseliny šťaveľovej, opatrne by k jej konzumácii mali pristupovať ľudia s obličkovými a žlčníkovými problémami.

Samotný obsah kyseliny šťaveľovej sa však zmierni dusením a podávaním s dostatočným množstvom mliečnych výrobkov. Napriek tomu, že obavy z prijímania nie sú opodstatnené, určite by ste nemali presiahnuť odporúčané množstvo dvakrát týždenne. Vtedy vám rebarbora dokonale osoží, avšak obídu vás zbytočné problémy, ako hnačka či vyššie riziko vzniku obličkových kameňov.

V kuchyni a v záhradke

Začiatok leta je pre zber výborný. Voľakedy sa zvyklo hovorievať, že najlepšie chutí do Jána, to znamená do 24. júna. Stonky sa pred použitím lúpu a jadro sa môže pred prípravou ešte jemne spariť.

Rebarbora je výborná aj na pestovanie, nakoľko ju takmer vôbec nenapádajú škodcovia. Dariť sa jej bude na polotienistom mieste s dostatkom vlhkej pôdy. Ak máte rebarbory prebytok, pokojne si časť odložte na horšie časy do mrazničky. Pozor by ste si však pri jej skladovaní mali dávať na hliníkové nádoby

Mohlo by vás zaujímať: Je zelenina pre naše zdravie dôležitejšia ako ovocie?