Vynikajúce halušky z batátov

redakcia FIT štýl: recept od: Patrícia Čeľovská | 18. september 2017
Vynikajúce halušky z batátov

Nemôžete odolať slovenskému národnému jedlu? Nevadí, teraz si ich môžete dopriať v ich zdravšej verzii podľa tohto receptu. V knihe "Z fitka do kuchyne špeciál II" od Lucie Švaral a Fitshaker tímu nájdete veľa ďalších receptov, ktoré sú zdravé, rýchle a udržia vás FIT.

  • Porcie: 2 
  • ČAS/min.: 20

Potrebujeme: 

Na halušky: 

  • 240g uvarených batatov (cca 1 väčší zemiak)
  • 100g špaldovej múky
  • 1 vajíčko
  • morskú/himalajskú soľ
  • mleté čierne korenie
  • pár kvapiek olivového oleja

Na omáčku:

  • 150g bieleho jogurtu
  • 1-2 mrkvy
  • 80g kvalitného údeného tofu
  • petržlenovú vňať na ozdobu

Ak máte chuť na väčšiu exotiku, hodia sa aj morské plody.

Čítajte tiež: Neopomínajte batáty, zdvihnú vám náladu!

Ako na to?

1. Uvarené sladké zemiaky rozpučíme, pridáme múku a vajce. Z týchto troch surovín pripravíme cesto, ktoré osolíme a okoreníme.

2. Do hrnca dáme vodu a privedieme ju k varu. Na hrniec použijeme sitko na halušky a cesto cezeň pretlačíme. Halušky varíme asi 5 minút, potom zlejeme vodu a prepláchneme studenou vodou. Necháme odkvapkať. Do prepláchnutých halušiek môžeme primiešať pár kvapiek olivového oleja.

3. Pripravíme omáčku. Do mixéra dáme jogurt, nakrájanú mrkvu a tofu. Všetko spolu rozmixujeme a pridáme k haluškám. Navrch pridáme nasekanú petržlenovú vňať.

Tip od trénerky Janky Jánošikovej: Ja nahrádzam halušky krúpkami s pridaním bryndze a kúskom domácej slaninky. Dopriať si z času na čas vôbec neuškodí, však?

Čítajte tiež: 5 kľúčových benefitov sladkých zemiakov pre vaše zdravie

1.