5 kľúčových benefitov sladkých zemiakov pre vaše zdravie
Konzumácia zdravých jedál môže byť sladkou skúsenosťou. Sladké zemiaky, škrobová zelenina so smotanovou, sladkou chuťou, majú menej kalórií ako biele zemiaky a podľa LiveScience obsahujú veľké množstvo živín a antioxidantov.
Chuť a textúra sladkých zemiakov z nich robí ideálnu potravinu pre sladšie prílohy alebo dokonca aj koláče. Sladké zemiaky ponúkajú toľko zdravotných výhod, že sa často radia do zoznamu najzdravších potravín, ako je tento z Real Simple.
Čítajte tiež: Karotenoidy - Antioxidanty, ktoré nás chránia
5 kľúčových prínosov sladkých zemiakov pre vaše zdravie
1. Regulujú krvný cukor
Vaša hladina cukru v krvi a energia sú veľmi úzko spojené. Sladké zemiaky pomáhajú uspokojiť potrebu nutkavých, sladkých chutí bez toho, aby ste extrémne bičovali hladinu cukru v krvi. Prírodný cukor v sladkých zemiakoch vstupuje do krvného obehu pomaly, čo ponúka dlhodobejší zdroj energie bez "cukrovej havárie", uvádza Care2.
Japonci navyše vytvorili doplnok stravy s použitím sladkých zemiakov s bielou šupou, aby pomohli kontrolovať hladinu cukru v krvi u diabetikov. Výskumníci zistili, že sladké zemiaky v Severnej Karolíne majú podobné vlastnosti ako v japonskom doplnku, podľa LiveScience.
Recept: Kaša zo sladkých zemiakov
2. Sladké zemiaky sú skutočne výživné
Podľa Care2, sladké zemiaky obsahujú živiny, ako je železo (napomáha tvorbe červených a bielych krviniek), vitamín D (pomáha posilniť imunitný systém a štítnu žľazu), horčík (známy svojimi protistresovými vlastnosťami) a draslík, ktorý pomáha regulovať srdcový tep.
3. Sladké zemiaky pomáhajú znížiť riziko vzniku rakoviny
Sladké zemiaky (najmä oranžový druh) obsahujú merateľné hladiny beta-karoténu, ktoré môžu znížiť riziko rakoviny prsníka a vaječníkov. Okrem toho výskumníci ukázali, že fialové sladké zemiaky môžu spomaliť rakovinový bunkový rast, tvrdí LiveScience.
Spoločným menovateľom všetkých receptov zo sladkých zemiakov je veľmi jednoduchá príprava – vyskúšajte:
Pečené sladké zemiaky s cesnakom a tymiánom
4. Pomáhajú pri trávení
Sladké zemiaky sú potraviny s vysokým obsahom vlákniny, ktoré môžu pomôcť vášmu organizmu regulovať proces trávenia a zmierniť problémy s nadúvaním, uvádza LiveScience.
5. Kedy sladké zemiaky nekonzumovať?
Sladké zemiaky obsahujú veľa základných živín, sú to však potraviny s vysokým obsahom sacharidov (obsahujú približne 100 kalórií na porciu). Okrem toho, ak máte problémy s obličkovými kameňmi, lekári odporúčajú sladké zemiaky nekonzumovať, pretože tieto, na oxalát bohaté potraviny, môžu prispieť k tvorbe obličkových kameňov, uvádza LiveScience.
Ak si všimnete, že vaša pokožka alebo nechty majú nádych oranžovej farby, znížte množstvo sladkých zemiakov, ktoré konzumujete, pretože vďaka vysokej hladine vitamínu A a beta-karoténu môžete vyzerať trochu viac ako tekvica, čo sa vám asi páčiť nebude:)
Čítajte tiež: Neopomínajte batáty, zdvihnú vám náladu!