10 spôsobov, ako zvýšiť prílev energie

Redakcia | 4. marec 2017
10 spôsobov, ako zvýšiť prílev energie

Nevládzete? Nemáte dostatok energie? Zamyslite sa, čo by ste s tým mohli urobiť.

1. Hýbte sa 

Áno, znie to prinajmenšom zvláštne, keď vám na chýbajúcu energiu odporučíme  viac sa namáhať. Ale ak ste unavení, čím viac cvičíte, tým viac energie do seba dostanete. Nemajte strach, nenútime vás do desaťkilometrového behu. Stačí ľahký jogging alebo 20-minútová svižná prechádzka okolo miestneho parku a bude vám oveľa lepšie. Vyplavia sa endorfíny, zlepší sa vám nálada a pocítite nával energie.

Prečítajte si: Nordic walking - prirodzený pohyb a najlepší spaľovač kalórií.

2. Doprajte si jedlo

Je úplne v poriadku dať si výdatné jedlo – len dbajte na to, že to bude na začiatku dňa. Keď sa ráno zobudíte a nenaraňajkujete sa, vaše telo bude po noci dlhú dobu bez jedla, takže mu bude chýbať energia. Raňajkovať by ste mali do 30 minút po zobudení – a to bielkoviny (jogurt, tvaroh, syr, šunka...), sacharidy (ovsenné vločky, mussli, celozrnné pečivo...), ovocie alebo zeleninu.

Tip a inšpirácia pre vás. Raňajky na 7 dní. 

3. Napite sa

Vedeli ste, že naše telo je viac než zo 60 % tvorené vodou? Ak ste dehydrovaní, vaše telo spomalí všetky pochody, „zlenivie“  a vy sa budete cítiť  unavení a letargickí, aj keď ste počas noci spali ako bábätko. Preto hneď ráno naštartujte metabolizmus pohárom vody s čerstvo vytlačeným citrónom.

Čítajte tiež: Je voda z kohútika zlá?

4. Chytený v cykle kofeínu?

Káva a energetické nápoje vám síce hneď po užití dodajú energiu, ale o 30 minút neskôr nasleduje ešte jej hlbší pokles. Rozhodnite sa radšej pre prírodný energizér ako  ženšen, zelený čaj alebo lahodný bylinkový čaj, ako napríklad ajurvédsky PUKKA – v dopoludňajších hodinách.

Mohlo by vás zaujímať:  5 top čajov, ktorých účinky sú overené časom

5. Natiahnite sa

Nielen strečing po tréningu môže byť prospešný pre vaše zdravie. Strečing svalov môže kedykoľvek pomôcť otvoriť mozgové tepny, ktoré vám umožnia získať viac kyslíka a zvyšiť vitalitu.

6. Odkyslite sa!

Ak je vaše telo  príliš prekyslené, môžete zažiť svalovú únavu a vyčerpanie. Uistite sa, že jete veľa alkalizujúcich (zásadotvorných) potravín (čerstvá zelenina, strukoviny, orechy, citrusy...), aby ste  váš organizmus dostali opäť do rovnováhy. 

Čítajte tiež: Ako jesť lokálne potraviny?

7. Vezmite si horčík

Tretina z nás trpí nedostatkom horčíka. Horčík je nielen nevyhnutný pre metabolizmus, ale je tiež dôležitý pre svalové kontrakcie. Takže, ak ste v posilňovňi začiatočník, môže vám pomôcť k doplneniu energie. Prirodzené zdroje horčíka: oriešky, semienka, cereálie, otruby, datle, banány, špenát, brokolica, listová zelenina, minerálne vody bohaté na horčík.

8. Odstup od sladkého

Vyhnite sa jedeniu rafinovaných cukrov, ktoré sa nachádzajú v sladkostiach a čokoláde, pretože spôsobujú radikálne výkyvy inzulínu v krvi. Potom budete cítiť ešte väčší hlad, a áno, uhádli ste – aj únavu.

Čítajte: Nezajedajte emócie. Pri emočnom prejedaní skúste náhradné riešenie. 

9. Jedzte vlákninu

Alebo presnejšie rozpustnú vlákninu. Tá spomaľuje uvoľňovanie energie do krvného riečišťa, čo stabilizuje hladinu cukru v krvi a pomáha zastaviť odliv energie. Čerstvé ovocie, zelenina a fazuľa sú dobrými zdrojmi.

10. Zdriemnite si

Zaistite si kvalitný spánok, najlepšie v noci. Avšak, ak ste v núdzi, skúste si zdriemnuť na 20-40 minút aj popoludní. Kto hovorí, že siestu môžu mať iba Španieli?

Mohlo by vás zaujímať: Tipy a inšpirácia do postele. Prebuďte v sebe sexuálnu energiu!