Ako zaobchádzať s dobrým vínom?

Jana Trundová | 3. máj 2017
Ako zaobchádzať s dobrým vínom?

Víno rozvinie svoje cenné vlastnosti len keď dodržíte pravidlá vhodného skladovania. Otvorte dvere do sveta vína a neuveriteľne môžete obohatiť svoj život o príjemné, silné zážitky.

Dobrá výchova

Ako zaobchádzať s dobrým vínom? Prinajmenšom slušne. Za citlivosť voči jeho potrebám sa odvďačí. Víno rozvinie svoje cenné vlastnosti len keď dodržíte pravidlá vhodného skladovania.

Tým najdôležitejším je udržanie konštantnej teploty, pretože hneď, ako začne teplota kolísať, klesá kvalita nápoja. Všeobecne povedané, za optimálne je považované niečo medzi 8 až 12 stupňami Celzia, ideál sa pohybuje okolo 16 stupňov Celzia a dozrievanie urýchľujú teploty mierne nad 17 stupňov.

Vlhkosť v skladovacom priestore by sa mala pohybovať medzi päťdesiatimi až sedemdesiatimi percentami. Je potrebné zamedziť prístupu slnečného svitu, ako aj denného svetla.

Lepšie ako číre sú fľaše zafarbené, v prípade dlhšieho zrenia sú tieto fľaše nutnosťou! Fľaše ukladajte naležato, tak, aby malo víno prístup k zátke z dostatočne dlhého kvalitného korku. Ten sa, mimochodom, u kvalitného moku predpokladá.

Zátka musí byť zvlhčovaná preto, aby neprepustila vzduch a víno neoxidovalo. Treba si však uvedomiť, že korok prepúšťa aj pachy, takže v okolí uloženého vína by nemalo byť nič s nepríjemným či len silným zápachom. Víno by bolo znehodnotené.

Ak mienite víno skladovať dlhšiu dobu, pamätajte na to, že nemá rado zbytočné otrasy, teda časté presuny, manipuláciu, pretože narušujú jeho buket. Uložte ho a nechajte odpočívať.

Tip: Na to, aby ste si doma vytvorili malú privátnu vinotéku, nepotrebujete hneď vlastnú pivnicu. Dôležitá je chladnejšia, teplotne stabilná čistá miestnosť bez pachov a prístupu svetla a stojany umožňujúce skladovať víno šikmo alebo naležato.

Možno si tiež zaobstarať aj mini vinotéku skriňového typu. Pre tých, ktorým sa víno stane vášňou, moderné technológie priniesli takzvané aktívne vínne pivnice.

Na dlhšie skladovanie sa nehodia vína s vysokou alebo príliš nízkou kyselinou alebo zo zdrojov, ktoré nie sú spoľahlivo overené, tie spotrebujte čo najskôr. Oplatí sa tiež overiť si kvalitu ročníka, víno z tých horších tiež neukladajte „na veky".

Čítajte tiež: Oranžové vína. Už ste o nich počuli?

Na ceste za vínom

Učte sa. Ochutnávajte, vdychujte vôňu, zbierajte informácie. Otvorte dvere do sveta vína a neuveriteľne môžete obohatiť svoj život o príjemné, silné zážitky.

Oplatí sa mať aspoň spočiatku dobrého sprievodcu, najlepšie priamo erudovaného sommeliera. Úroveň majstra je pre učeníkov podstatná. Platí totiž, že množstvo a zároveň objektivita získavaných informácií ovplyvňujú naše pôžitky viac, než si myslíme.

Existujú výskumy, ktorými sa zaoberali absolventi kurzov degustácie a overili, že lektor má mimoriadny vplyv. Silný vplyv na frekventantov potvrdil napríklad profesor psychológie na univerzite v Sydney Bob Boakes spoločne s expertom na charakter vína Angus HUGHSON.

Skúsený lektor dokáže informáciami a slovnými inštrukciami potlačiť účinok rušivého prostredia, napríklad zlého osvetlenia miestnosti a privedie frekventantov k lepšiemu výkonu pri degustáciách. Obdobné poznatky potvrdzuje aj uznávaný odborník na správanie spotrebiteľov zo švajčiarskeho Inštitútu pre životné prostredie Michael Siegrist.

Podľa neho, výsledky degustácie veľmi súvisia s tým, čo bolo o víne vopred povedané. Ak pozitívnu alebo negatívnu informáciu lektor poskytol pred ochutnávkou, na výslednom názore frekventantov sa to odrazí, a je jedno, či ide o objektívny, subjektívny alebo zámerne zavádzajúci názor.

Čítajte tiež: Pôvab ružového vína. Ľahké a svieže.