Oranžové vína. Už ste o nich počuli?

Jana Trundová | 19. máj 2017
Oranžové vína. Už ste o nich počuli?

V modernej veľkoprodukcii ich nenájdete, oranžové vína sú trendom, ktorý uspokojí len niektorých vinárov.

Vyžadujú od nich držať sa filozofie kompletnej výroby, teda nielen sa postarať o vinicu a zožať. Mnohí z nich sa neboja experimentovať, a hoci to nemáte zaručené, je pravdepodobné, že oranžové víno nebude sírené, alebo len málo sírené a možno bude pochádzať aj z produkcie ekologického poľnohospodárstva.

Čítajte tiež: Večer s pohárom vína - elixír zdravia, či diétny hriech?

Oranžové vína a ich autentickosť

V každom prípade v ňom bude dosť polyfenolov, cenných antioxidantov. Oranžové vína patria medzi autentické. Líšia sa od červených i bielych, sú originálne, pritom o farbu ide v skutočnosti až v poslednom rade.

Vyrábajú sa z bieleho, červeného alebo šedého hrozna, ktoré nejde hneď do lisu, ale najprv „oddychuje" na šupkách, čiže maceruje sa týždne, ba mesiace. Tým získajú svoje atraktívne odtiene farieb a pochopiteľne, aj chuti.

Sú výrazne aromatické a ľahko zvieravé, pretože svojím odpočinkom získali triesloviny a ďalšie výrazné látky, a priblížili sa tak vínam červeným. Vinári upozorňujú, že od oranžových vín nemožno čakať ľahučkú sviežu vôňu bieleho vína, skôr prekvapí vôňou bylín, korenia alebo čaju.

Je ťažké priamo povedať, k akému pokrmu sa hodí alebo nehodí, pretože ponúkajú širokú škálu chutí a vôní, a práve tým je potrebné sa pri výbere riadiť. Ideálne sú pre „foodies“ s ich vášňou pre skúmanie nových možností pri vytváraní harmonického pokrmu.

Tip: Oranžových vín nie je veľa a nie sú označené na etiketách, preto kto zatúžil preniknúť do ich sveta, mal by zamieriť priamo k vinárom, ktorí ich produkujú, alebo ich preskúmať za asistencie dobrého sommeliera.

Alebo by ste radšej ružové? Čítajte tiež: Pôvab ružového vína. Ľahké a svieže.